Hrvatska

Foto: Studenti govore

O šutnji i truloj demokraciji

Što se jučer dogodilo Hrvatskim studijima, ali i demokraciji na Sveučilištu. Dogodilo se upravo ono što smo u zadnje vrijeme navikli gledati na svakom koraku. Dogodila se nepravda, prekršena obećanja, zanemarivanje temeljnih načela demokracije i to samovoljom autokratskog vođe koji se u slobodno vrijeme naziva i rektorom Sveučilišta u Zagrebu, prof. Damira Borasa.
Foto: Damir Senčar, Hina

Kukavičje jaje

Kukavičje jaje vladajućima, ali i građanima, jedinim pravim vlasnicima HEP-a, koje u nečasnoj kakofoniji pohlepe nitko ne pita za zdravlje, podmeću hrvatski branitelji. Žele opet umočiti prste. Ali Hrvatska nije braniteljski feud, da bi Đuro 25.000 Glogoški, Josip Klemm, Generalski zbor, Tomo Medved i ostalo veteransko društvo imali pravo na njemu suzbijati seljačke bune.
Foto: Unizg.hr

Odjel za Hrvatske studije?!

Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija danas je izglasalo podršku pretvaranju Studija u Sveučilišni odjel. Ovakav ishod nije samo šokirao studente, već je u direktnoj kontradikciji s prijašnjim odlukama i očitovanjima ZNV-a apropo pravnog statusa. Od 18 glasova koji su podržali prijedlog Sveučilišnog odjela, njih šest dolazi iz redova zaposlenika Filozofskog fakulteta Družbe Isusove plus još jedan glas njihovog studentskog predstavnika.
Ilustracija: Hina

"Mi bi radije prošlost"

"Mi bi radije prošlost", bio je odgovor profesorice sociologije na pitanje ne bi li u planiranom istraživanju jedne čuvene gradske prepoznatljivosti, živo korištene u raznolikim primjenama, umjesto predavanja o drevnostima učenike radije naputila bilježiti i potom protumačiti što se s njenim preoblicima zbiva, primjerice, u komunikaciji prema turistima. Prošlost je sveprisutna; ona ne samo da nije mrtva već, po sjajnoj Faulknerovoj dosjetci, nije niti prošla. Više ljudi od značenja prošlosti živi no što ih je u prošlosti uopće postojalo.
diskriminacija_abrasmedia.info.jpg

Djeca - bombe

Djeca - bombe najdegeneričnija su posljedica politika mraka.
A. Plenković, Foto: Hina

Digitalni briefing

Što je Merkel tražila u vezi s izgradnjom optičke mreže širokopojasnog interneta?
Sveučilište u Zagrebu, Foto: Unizg.hr

Još nezadovoljstva

Kako su ukinute subvencije ECTS bodova studentima nastavničkih smjerova STEM područja.
Foto: Damir Senčar, Hina

Apsurdi porezne reforme

O tzv. "poreznoj reformi" ministra financija Zdravka Marića već se dosta govorilo. Kao i o otporu kojeg Most pruža pojedinim elementima te reforme. Međutim, postoji jedan apsurd koji je dosad prošao nezapaženo - reformu zagovara stranka čiji birači neće od promjena imati koristi, tj. HDZ, a protivi joj se stranka čiji bi birači mogli imati koristi, odnosno Most.
Foto: Lana Slivar Dominić, Hina

Paketno rješenje

Vlada Andreja Plenkovića izravno uzima kruh iz usta radnicima u javnom i državnom sektoru.