Hrvatska

ytb-prtsc

Vjera u Boga i hrvatska sloga

Bernardica Juretić očekuje da vladu u kojoj sudjeluje prosvijetli Sveti Duh kako bi mogla raditi na slavu Božju, te da se Hrvatska može izvući iz problema jedino uz Božju pomoć. "Ako je kao ministrica toliko bliska Bogu da Ga kao ministrica javno zaziva kao što Ga je zazivala kad je bila časna sestra, drži li da bi i Crkva trebala ukloniti institucionalne ograde koje je dijele od države i prijeći u nju", pita u intervjuu za H-Alter profesor teorije prava i države Ivan Padjen.
Ilustracija: Honore Daumier, Wikipedia<br>

Drž'te uhljeba!

Neracionalnog trošenja proračunskog novca ima posvuda, što nitko sustavno ne propituje. Komercijalni mediji od države dobiju oko 160 milijuna kuna godišnje, HRT-u pripadne oko milijarde, političkim strankama preko 50 milijuna, za "mirovne misije" Hrvatske vojske u sklopu NATO-a izdvaja se preko 140 milijuna godišnje, tajkunu Ivici Todoriću država godišnje pokloni preko 145 milijuna kuna, a Crkvi preko 500 milijuna... gdje su u svemu tome neprofitni mediji?
ytb-prtsc

Patentiranje Sunca

Slučaj Farmal jedan je u nizu događaja koji otkrivaju pravo lica farmaceutske industrije. A to je lice zastrašujuće: riječ je o poticanju korupcije usmjerene na sve sudionike u zdravstvu: liječnike u primarnoj zaštiti, bolničke liječnike, ljekarnike, znanstvenike, profesore, zdravstvene autoritete, zdravstvenu administraciju pa čak - i kroz udruge pacijenata – na same pacijente.
Fotografije: Dražen Matiček, Ivana Perić<br>

Da se ne ponovi 1933.

U Hrvatskoj još uvijek ima ljudi spremnih na borbu protiv radikalnog desničarenja.
znam.jpg

Ne znam, neću, ne mogu

Priča o obnovi studentskih domova u Zagrebu vuče se godinama, a realizacija je konačno krenula kada je Zagreb uz Rijeku dobio domaćinstvo Europskih sveučilišnih igara, koje će se održati od 12. do 25. srpnja ove godine. U pozadini borbe za cijenu smještaja u njima Studenski zbor namjerava steći pravnu osobnost.
Foto: <span class="mw-mmv-source-author"><span class="mw-mmv-author"> Dustin M. Ramsey, Wikimedia<br></span></span>

Baby Boomerang

HDZ se po svojoj staroj navadi zabavlja demografskom obnovom, pa u tu svrhu najavljuje i osnivanje posebnog ministarstva. "Ništa posebno, a kamoli ministarstvo, nije potrebno za rješavanje demografskog problema", komentira Silva Mežnarić. "Ugledajmo se u nizozemski model", predlaže Sanja Sarnavka. "Hrvatska se mora otvoriti strancima. Treba vratiti i Srbe koji su otišli. Ne možemo raditi na demografskoj obnovi ako se ne otvorimo", kaže Paul Stubbs.
kbc_kkv.hr.jpg

Obrovac na kraju "metropole"

Danas, nedovršena bolnica služi kao skladišni prostor za brojne gradske i privatne firme te do nedavno kao samoposluga kradljivcima, ali je također i slika tekućih zdravstvenih politika. Devedesetih i početkom prošlog desetljeća problematika dovršenja Sveučilišne bolnice uvijek bi bila aktualizirana pred lokalne ili parlamentarne izbore, međutim posljednjih godina čak i skupljanje političkih poena s idejom njezina dovršetka je zamrlo.
Foto: Volim-meso.hr

Nužničko ropstvo

Posljednjih se godina u Zagrebu uvriježilo slavljenje adventa pijenjem kuhanog vina i jedenjem kobasica na otvorenome. Bavariziranim Zagrepčanima ne predstavlja problem višesatno stajanje na hladnoći te u velikom broju uživaju uz plastičnu čašicu toplog napitka pored "štandova" na Zrinjevcu, Bogovićevoj, Tomićevoj, Jurišićevoj. Ali što kad "stisne" nužda? Gdje olakšati tijelo, a s njime i dušu, kad se pije u "štand-kafićima" bez sanitarnih čvorova?