Kultura

tamtam.png

8. godina TAM TAM Music Festivala

Festival kojeg organiziraju entuzijasti za entuzijaste! Drugačiji, neobičan i posvećen očuvanju svog jedinstvenog identiteta, osmi Tam Tam Music Festival održava se u malome mjestu Sućurju na krajnjem istoku otoka Hvara od 21. do 28. srpnja.
mineral_expo.jpg

Mineral Expo u Zagrebu

Međunarodni sajam MINERAL EXPO u Zagrebu, održat će se 24, 25. i 26. svibnja u Domu sportova.
split_3.jpg

Manifestacija Split 3 - Ulice, kvartovi, stanovnici

Manifestacija Split 3 - Ulice, kvartovi, stanovnici održat će se od 20. svibnja do 18. lipnja na ulicama Splita 3, na vanjskom prostoru Udruge za suvremenu umjetnost Kvart i u prostorijama Gradskog kotara Trstenik. Program je namijenjen svima onima koji žele naučiti više o iznimno značajnom urbanizmu i arhitekturi Splita 3, kao i onima koji žele pogledati dobar film i poslušati dobru glazbu na ulicama trećeg gradskog rajona.
unnamed_14.jpg

Spomen park Šubićevac – geneza prostora i putevi obnove

Javni seminar o Spomen-parku Šubićevac održat će se u subotu 18. svibnja, od 10 do 19 sati, u Muzeju pobjede u Šibeniku (Fra Nikole Ružića 1). Jednodnevni događaj uključuje javna predavanja vodećih stručnjaka za memorijalnu i modernističku baštinu, projekciju dokumentarnog filma o Zdenku Kolaciju kao jednom od autora originalnog projekta te izlaganja nagrađivanih domaćih arhitekata, krajobraznih arhitekta i dizajnera, koji su kroz svoju dosadašnju praksu pokazali izniman senzibilitet prema revitalizaciji memorijalne baštine.
vukovart.jpg

Treće izdanje VukovARTa

I ove godine, već treći put zaredom, Vukovar postaje luka umjetnosti u koju uplovljavaju najpoznatija imena svjetske street art scene. Ovogodišnji moto festivala je Give Me 5 jer dolazi pet svjetskih umjetnika koji će oslikati pročelja pet vukovarskih zgrada od 1. do 15. lipnja.
Foto: Vladimira Spindler

Kino – mnogo mraka i malo oštrog svjetla

U ponedjeljak 20. svibnja u kinu Europa otvara se izložba fotografija Vladimire Spindler Kino: mnogo mraka i malo oštrog svjetla. Riječ je o seriji portreta nastalih 6. travnja na okupljanju ispred kina Europa i 9. travnja za vrijeme javnog obraćanja dosadašnje uprave kina, a povodom najavljenog zatvaranja kina Europa 1. lipnja 2019. Izložba će biti otvorena do 30. svibnja.
Foto: Andrea Semplici

Adania Shibli - S minimalnom silom

U četvrtak, 23.5. u 19 sati u Showroomu Galerije Nova (Teslina 7, Zagreb), palestinska književnica i esejistica Adania Shibli održat će predavanje S minimalnom silom na temu korištenja igre i lukavosti kojima se suvremeni palestinski umjetnici koriste u svom radu. Predavanje će se održati na engleskom jeziku, bez prijevoda, a ulaz je besplatan.
Foto: Plenumovi

Protestni vikend u Dokukinu KIC

Protestni filmski vikend održava se od 17. - 19. svibnja, u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5, Zagreb). Prikazat će se film srpske redateljice Senke Domanović Okupirani bioskop, prvi dugometražni dokumentarac Igora Bezinovića Blokada uz raspravu o studentskim prosvjedima, film Plenumovi riječkog autorskog trojca Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić.