Kultura

unnamed_copy96415.jpg

Trnje - prostor i ljudi

Muzej grada Zagreba poziva na otvorenje izložbe Trnje - prostor i ljudi, u srijedu, 28. ožujka u 19 sati. Nekad periferija, a na početku 21. stoljeća širi centar grada, Trnje je mjesto brojnih metamorfoza. Izložba je dio projekta Zagrebački kvartovi i prati pojavu trnjanskog prostora na rubnim dijelovima karata Zagreba u 19. stoljeću, život sela i izgradnju radničkih naselja na "južnoj periferiji" između dvaju svjetskih ratova, razdoblje intenzivne modernizacije nakon Drugog svjetskog rata te postupnu integraciju Trnja u gradsko tkivo. Ostaje otvorena do lipnja.
image005.jpg

Oslikavanje MiniSU murala i razgovor s umjetnikom

Ove subote, 24. ožujka, dođite u Muzej suvremene umjetnosti i upoznajte umjetnika Miru Petkovića, aka Modula Osam koji će oslikavati novi mural u prizemlju Muzeja tijekom jutra, nakon čega slijedi i razgovor s umjetnikom u 13 i 30 sati.
dalmatinka_sinj.jpg

Dalmatinka - kako je tvornica promijenila grad

Tribina Dalmatinka - kako je tvornica promijenila grad održat će se 27. ožujka s početkom u 12 sati, u prostorima Instituta za etnologiju i folkloristiku (Šubićeva 42, Zagreb). Na predavanju će se predstaviti rezultati istraživanja i ukazati na važnu ulogu Dalmatinke u kolektivnoj memoriji grada Sinja, te zašto i danas predstavlja nezaobilaznu identifikacijsku točku za lokalno stanovništvo.
romi.png

Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma

Arheološki muzej Zagreb i Savez Roma KALI SARA pozivaju na otvorenje izložbe Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma 28. ožujka, s početkom u 12 sati u Arheološkom muzeju Zagreb. Izložba se održava u okviru manifestacije Dani romske kulture povodom Svjetskog dana Roma te su popratno predviđena edukativna predavanja.
zborovi.jpg

Sve u jedan glas! - festival aktivističkih zborova

Sve u jedan glas! treći je po redu festival samoorganiziranih aktivističkih zborova koji je nastao kao nastavak prethodna dva festivala (Svi u glas u Beogradu i Vsi v en glas u Ljubljani). 21. travnja u velikoj dvorani Teatra &TD u zagrebačkom Studentskom centru, od 15 do 21 sat, čeka vas ukupno osam sjajnih zborova iz bližeg i daljeg susjedstva.
00_glavna_web.jpg

Otvoreni grad 2018: Zeleni plan s Vladom Martekom

Treću godinu zaredom projekt Otvoreni grad u sklopu Društva arhitekata Istre ostvaruje arhitektica Breda Bizjak sa suradnicima. Program će biti izveden u suradnji s priznatim hrvatskim umjetnikom Vladom Martekom, u ponedjeljak, 26. ožujka u 12 sati u Mornaričkom parku u Puli. Tema ovogodišnjeg projekta je "zeleni sistem" grada, odnosno istraživanje njegove uloge i vrijednosti kao integralnog dijela kulturno-povijesne baštine. Stabla su živa materijalna kulturna baština i elementarni dio naše ukupne kulturno povijesne cjeline.
face_zaglavlje_g_tocka_v2.jpg

Prva G. točka u 2018: FERIĆ, MATAKOVIĆ, M.O.R.T.

Prva G.točka u 2018. održat će se 25. ožujka u 20 sati, u sceni F22 (Akademija Dramske Umjetnosti ADU) svega nekoliko kućnih brojeva od Gavelle, u veži Frankopanske 22. Ulaz je besplatan, vrata se otvaraju u 19 i 30 sati. Kalendar Maja, Zgode i nezgode Ante Pavelića, žestoki dečki iz Sinja i jedna (slučajno li?) spaljena vojarna. Želite znati više? Dođite.
ratovi_lezba.png

Ratovi lezba: Drama se budi

U subotu, 24. travnja s početkom u 21 sat, u zagrebačkom klubu Sax održat će se party Ratovi lezba: Drama se budi, u organizaciji udruge Zbeletron. Publiku će tom prilikom zabavljati nekoliko hrvatskih izvođačica: eksperimentalna glazbenica Diyala koja će nastupati s DJane Reom, producentica, skladateljica i tekstopiskinja Lana Popsimonova te DJane mapalma. Publiku će tijekom partija kratkim tematskim nastupom zabavljati i Roxanne i Spazam Orgazam iz House Of Flamingo kolektiva.
unnamed_copy95344.png

Noć mračnog cirkusa

Skoro pa točno nakon godinu dana vraća nam se Noć Mračnog Cirkusa! Dođite u Močvaru u četvrtak, 22. ožujka u 21 sat. Nekima već poznata večer performansa kada se ukazuju oni koji dahću iz sjene i bulje ispod rešetki kanalizacijskog otvora. Zabava je praćena teškim notama muzičara iz limbične rupe ispod zagrebačkog tramvajskog trakta. Upad je 40 kuna.
unnamed_copy59989.jpg

Rock Out u Močvari - benefit koncert

"Rock Out" je nova verzija humanitarnog koncerta Klasične gimnazije, koji se od tradicionalnog "Rock In" koncerta razlikuje jedino po lokaciji. I ove godine okupljaju se mladi (i malo stariji) bendovi, koji će se pobrinuti da večer prođe u klasičarskom stilu. 27. ožujka u Močvari za vas sviraju Aldelfi, Hipno, Peglica i Komandos te Cojones. Upad je 20 kn, a sredstva prikupljena od prodaje ulaznica namijenjena su isključivo za učenički fond za potrebe organizacije maturalca u Klasičnoj gimnaziji.