Kultura

facebook_cover_plat_01.jpg

Platformat 2018.

U Domu mladih, od 30. rujna pa sve do 31. listopada 2018., održava se šesti po redu festival nezavisne kulture i umjetnosti Platformat u organizaciji Platforme Doma mladih. Koncept ovogodišnjeg programa nastojati će se odmaknuti od dosadašnjih formata festivala, obzirom da se ove godine obilježava 40 godina zgrade Doma mladih. Platformat će kroz mjesec dana simbolično obuhvatiti četiri bitna područja koja se vežu uz Dom mladih, a koja se isprepliću kroz četiri tjedna provedbe programa.
Filipa César i Louis Henderson

14. izdanje Festivala 25 FPS

Četrnaesti 25 FPS, festival nezavisnih i nekomercijalnih filmova koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika i pripovijedanja, ove godine predstavlja prostorno i programski prošireno izdanje te se uz Zagreb (27 – 30. rujna, Studentski centar) i Rijeku (02 – 03. listopad, Art-kino Croatia) prvi put održava u Ljubljani (05. listopad, Slovenska kinoteka). Premda se ni u dosadašnjim izdanjima nije prezalo od zamagljivanja granica između filmskih i proširenofilmskih programa, ovogodišnje festivalsko izdanje predstavlja i izložbeni dio s umjetničkim radovima koji se bave – filmom.
internet_copy41627.jpg

Mozaik veza - predstavljanje on-line alata

On-line alat Mozaik veza bit će javno predstavljen 28. rujna u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb) u 11 sati. Mozaik veza je alat koji omogućuje istraživanje međusobnih veza politički izloženih osoba, kao i njihovih veza s drugim pravnim i fizičkim osobama, na temelju podataka preuzetih iz registara i baza tijela javne vlasti.
unnamed_19.jpg

Predstavljanje knjige Književne grupe 90+

U subotu, 22. rujna u 19 sati, u kinu Grič s članovima Književne grupe 90+ Lanom Bojanić, Martinom Majcenovićem, Larom Mitraković, Emom Pavlović, Josipom Razumom i Vigorom Vukotićem razgovarat će urednik Seid Serdarević.
posljednji_plesac_na_zici_u_armeniji.jpg

Zatvaranje ljetne sezone Ljetnog kina Bačvice

Splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 izvest će 22. rujna u 21 sat 20minutni performance hodanja na žici pod vodstvom poznatog umjetnika Ante Ursića. Nakon performanca biti će prikazani nagrađivani dokumentarni film Posljednji plesač na žici u Armeniji, a nakon projekcije uslijed će fešta zatvaranja kina.
img_5202.jpg

Kulturpunktova Ganz kviz-o-rama

Treće izdanje Kulturpunktove kviz-o-rame održava se u sklopu Ganz novog festivala, u jednom od najživljih prostora inovativne i eksperimentalne kulture kojem uslijed štetne sanacijske politike prijeti nestanak. Koautori kviza su Lana Pukanić i Vatroslav Miloš, a održava se u subotu 22. rujna, od 19 sati u atriju &TD-a.
unnamed_2.png

Die Ärzte u Močvari

U svojih gotovo 20 godina postojanja, Močvara je bila poprište mnogobrojnih kulturnih događanja, među njima i puno onih koji su zaslužili svoje mjesto u domaćoj glazbenoj povijesti. Ali ovaj koncert bit će zaista po mnogo čemu jedinstven. U goste po prvi puta dolaze kultni Nijemci Die Ärzte, koji će u Močvari nastupit 20. svibnja 2019. godine.
svga_tijela.jpg

Svoga tijela gospodar - 10. memorijalni koncert za Tunu

U zagrebačkom Vintage Industrial Baru 28. rujna održat će se 10. memorijalni koncert Svoga tijela gospodar, u čast Antunu Krajinoviću Tuni (1978.-2009.), prerano preminulom pjevaču, gitaristu i glavnom autoru kultnog punk benda Mikrofonija. Jubilarno izdanje pripremaju prijatelji sa scene koji već 10 godina vjerno održavaju uspomenu na ovu zagrebačku punk legendu. Nastupit će bendovi: Debeli Precjednik, Loš primjer, Dolibasija, FNC Diverzant i Svinje. Ulaznice za koncert prodaju se po cijeni od 50 kuna u pretprodaji i na ulazu.
unnamed_18.jpg

Udomljavanje je fora

U subotu 22. rujna, od 9 do 15 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu (kraj Splavnice), održat će se tradicionalna akcija Udomljavanje je fora. Građani će moći doznati sve o udomljavanju na informativnim štandovima, predstavit će se rad infocentra, a pridružit će se i neki od napuštenih pasa.