Kultura

unnamed_25.jpg

Kralj Čačka u Začaranoj Močvari

Kralj Čačka je pjesnik i kantautor rođen u Čačku, koji već nekoliko desetljeća živi i radi u Beogradu. U Močvari nastupa u petak, 25. listopada u 21 sat. Ulaz je besplatan.
Foto: Matija Peček

Mapiranje nevidljivog queer Zagreba

Od 4. do 9. studenog, u YIHR.hub-u (Đorđićeva 8a/II) okuplja se niz umjetnika/ca, teoretičara/ki, lokalnih udruga i inicijativa koje u svom djelovanju promatraju i analiziraju nevidljive teme. Za vrijeme trajanja čitavog programa YIHR.hub bit će ukrašen dvjema izložbama s elementima prostorne intervencije: Soba za izgubiti nevinost Rine Barbarić te Dvoličnost ljudskog elementa Matije Pečeka.
Foto: Kula smrti

Mnemosyne:: Jasenovac na filmu

U petak i subotu 25. i 26. listopada na Akademiji dramske umjetnosti (scena F22, Frankopanska 22) odvija se program Mnemosyne : : Jasenovac na filmu. Uvodna predavanja u petak održat će autorice programa Ana Kršinić Lozica, kustosica i kritičarka, i Sonja Leboš, antropologinja i inicijatorica projekta Mnemosyne.
zoom_festival_2019.jpg

Zoom festival 2019.

Okupljajući međunarodno priznate izvedbene umjetnike i kolektive iz Hrvatske te Srednje i Jugoistočne Europe, deseti festival izvedbenih umjetnosti Zoom održat će se u organizaciji Drugog mora od 23. do 29. listopada na više lokacija u Rijeci.
psssssssst.jpg

13. PSSST! Festival nijemog filma

13. PSSST! Festival nijemog filma počinje uvodnom projekcijom u četvrtak, 24. listopada u 18 sati, a otvorenje je istog dana u 20 sati. Tema ovogodišnjeg festivala je Žene u nijemom filmu, a festival traje do 26. listopada. Centar za kulturu Trešnjevka tako će po trinaesti put postati okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike.
zasadi_drvo_ne_budi_panje_logo_copy98583.jpg

Predstavljanje inicijative Zasadi drvo, ne budi panj

Građanska inicijativa Zasadi drvo, ne budi panj, bit će predstavljena 21. listopada u 11 sati u vijećnici Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Prije predstavljanja, u 9 sati, održat će se pokazna radionica sadnje u rasadniku Šumarskog fakulteta.
hate.jpg

Dobre prakse u borbi protiv zločina iz mržnje i govora mržnje

Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava Zagreb pozivaju novinare i novinarke na međunarodnu konferenciju Dobre prakse u borbi protiv zločina iz mržnje i govora mržnje koja će se održati u ponedjeljak, 21. listopada u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb), s početkom u 9 i 30 sati.
unnamed_23.jpg

Filmska komuna Rožava 'Oblici slobode'

Izložba Oblici slobode bavi se Filmskom komunom Rožava, kolektivom osnovanom 2015. godine koji djeluje u autonomnoj regiji Rožava čije ime znači "zapad", a odnosi se na zapadni dio Kurdistana (današnja sjeverna Sirija). Izložba se otvara 24. listopada u Galeriji Nova i ostaje otvorena do 30. studenog.
unnamed_22.png

Zelena Močvara

Zelena akcija i klub Močvara pozivaju 19. listopada na cjelodnevno druženje učenika i učenica, profesora i profesorica iz Klasične gimnazije Zagreb, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Upad je besplatan!
polan_izlozba.jpg

IZA SEDAM LOGORA: Od zločina kulture do kulture zločina

Izložba fotografija IZA SEDAM LOGORA: Od zločina kulture do kulture zločina Hrvoja Polana otvara se u četvrtak, 17. listopada u 19 sati, u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu (Perkovčeva 2). Izložene fotografije nastale su kao dio istraživanja čiji je rezultat fotomonografija IZA SEDAM LOGORA: Od zločina kulture do kulture zločina, koju uz Polana potpisuju pisac i novinar Viktor Ivančić i novinar Nemanja Stjepanović. Izložba ostaje otvorena do 3. studenog.