Kultura

unnamed_22.jpg

Ufomammut u Močvari

Stoner doom trio Ufomammut nastupa u Močvari u srijedu, 16. listopada u 21 sat. Upad: 75/90kn.
Foto: Film "Više svjetla" Uroša Živanovića, 2012.

Iluminovizija 2019

Treće izdanje Iluminovizije održava se u petak i subotu 18. i 19. listopada u Šibeniku. Projekt je posvećen Šibeniku i umjetnosti iluminacije. Ovogodišnja Iluminovizija nosi naslov Prostor između, a donosi dva filma i jedno predavanje, te umjetničku instalaciju Lanterna u javnom prostoru Šibenika, točnije u prolazu Importanne.
zelena_politika.jpg

Zelena politika – od aktivizma do institucija i nazad

Zelena politika – od aktivizma do institucija i nazad, naslov je predavanja koje će održati direktor Instituta za političku ekologiju Vedran Horvat, 17.10. u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. S posebnom pažnjom predavač će se osvrnuti na odnos aktivističkog djelovanja ”na cesti”, kroz protestne pokrete i tzv. anti-stranke sve do prvih uspjeha zelenih političkih stranaka u devedesetima i njihovoj institucionalizaciji.
image003_1.jpg

Dizajn u gradu

Ususret Interliberu otvara se prva u seriji izložbi Dizajn u gradu. Izložba će se od 8. do 28. studenog istovremeno održavati na tri različite lokacije u Zagrebu, usko povezane s fragmentima domaćeg dizajnerskog nasljeđa. U napuštenim lokalima pothodnika kod glavnog ulaza u Zagrebački velesajam obrađivat će se teme oblikovanja knjiga i publikacija Mihajla Arsovskog te serije didaktičkih i propagandnih izložbi Porodica i domaćinstvo, održanih između 1957. i 1960. godine upravo na Zagrebačkom velesajmu.
towas.jpg

Prema novom nasljeđu: protagonisti, izazovi, prekidi

Četverodnevni simpozij/javni sastanak Prema novom nasljeđu: protagonisti, izazovi, prekidi, odvijat će se u Splitu i okolici od 17. do 20. listopada. Namjera je sagledati procese, protagoniste, metode i izazove u polju historizacije moderniteta i zaštite modernističke baštine, u međunarodnom kontekstu. Osim predavanja, prezentacija i razgovora, program uključuje niz stručno vođenih tura otvorenih za javnost.
69632439_105828947468574_5768022636214878208_o.jpg

nadin.artikal u Oktogonu

Reciklažni robni brand nadin.artikal danas se u 12 sati promovira na zagrebačkoj špici, u Oktogonu kod Cvjetnog trga. Uz prodaju odjeće cilj je progovaranje o problematičnoj modnoj industriji. Akcija se održava kao potpora Maršu solidarnosti, a nadin.artikl ima spremne prišivke s antifašističkim porukama.
Foto: D. Konjikušić

Izložba "Novosti 20/20" u Pogonu Jedinstvo

U zagrebačkom Pogonu Jedinstvo, od 11. do 20. listopada, odražava se izložba "Novosti 20/20", u povodu 20 godina kontinuiranog izlaženja samostalnog srpskog tjednika ''Novosti''.
mochvarnaaura_mochvara.jpg

Svjetski dan hrane u Močvari

Povodom Svjetskog dana hrane, koji se obilježava 16. listopada, zagrebački Klub Močvara organizira natjecanje u jedenju ljutih umaka i skup radionica uz roštilj s hranom na biljnoj bazi u nedjelju, 13. listopada, od 16 sati do ponoći. Događaj je nastao u sklopu projekta Močvarna aura te u suradnji s Centrom za zaštitu životinja i prirode – Key, udrugom Avokado i udrugom Tricycle Trauma.
S druge strane ogledala

S druge strane ogledala - od pacijenta do programera

U subotu 12. listopada u 19 sati, u Centru mladih Ribnjak u istoimenom zagrebačkom parku, održat će se dobrotvorna kazališna večer i popratna donatorska akcija "S druge strane ogledala: od pacijenta do programera", u organizaciji Zaklade SOLIDARNA i udruge Ludruga u sklopu Tjedna mentalnog zdravlja.
maker_faire_zagreb.jpg

Maker Faire Zagreb 2019.

Festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva Maker Faire Zagreb održat će se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, 12. i 13. listopada, od 10 do 17 sati. Ulaz na događanje je besplatan.