Kultura

Ilustracija: Nika Vrbica

Crtanje sa stilom

U srijedu, 17. travnja u 20 sati, u Laubi će se održati otvorenje pop-up izložbe modne ilustracije Crtanje sa stilom. Na izložbi će biti predstavljeni radovi studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nastali u sklopu kolegija Kreiranje odjeće. Izložba ostaje otvorena do 19. travnja.
Foto: Jane's Walk /Facebook/

Jane's Walk u svibnju u Zagrebu

I ove godine u Zagrebu nas u svibnju očekuju brojne šetnje u sklopu projekta Jane's Walk, kojim se diljem svijeta odaje počast urbanistici i aktivistkinji Jane Jacobs. Radi se o besplatnim, lokalno organiziranim šetnjama tijekom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima.
Foto: Iron Triangle

Bitka za kvart: Gentrifikacija na filmu

U Kulturno informativnom centru (Preradovićeva 5, Zagreb) od 16. do 18. travnja održat će se program Bitka za kvart: Gentrifikacija na filmu, uz niz filmskih projekcija o stambenim politikama i predavanje nezavisnog istraživača i filmaša Anthonyja Killicka. Ulaz je slobodan.
unnamed_15.png

12. Subversive Festival: Europa na rubu

Ima li Europa budućnost? Ili samo sljedeće faze krize Europe imaju budućnost? Pitanje je to oko kojeg je koncipiran 12. Subversive Festival, koji će se održati od 5. do 18. svibnja na nekoliko zagrebačkih lokacija.
brak.jpg

Brak na velikom platnu

Od danas, 12. travnja pa sve do 22. travnja kino Tuškanac donosi čak 16 naslova koji na različite načine progovaraju o braku na filmu. Izbor autora čine velika redateljska imena poput Ingmara Bergmana, Jean-Luc Godarda, Roberta Rossellinija, Abbasa Kiarostamija, Friedricha Wilhelma Murnaua, Erica Rohmera, Johna Cassavetesa, Mike Leigha, Jeana Vigoa i dr.
pozivnica_knjizevnost_i_otpor.jpg

Književnost i otpor

Tribina Književnost i otpor održat će se u četvrtak, 18. travnja u 19 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, (Krvavi most 2, Zagreb). Branko Maleš, pjesnik i pjesnički inovator, antologičar i književni kritičar, govorit će o načinima otpora kroz književnost, aktivizmu, a najviše otporu kroz poeziju, njenu formu i tematiku, o zamkama iste i kako ih uspješno izbjeći. Moderira: Monika Herceg
unnamed_40.jpg

RAZVEŽI VEZU: Otvoren poziv za konferenciju

KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse u partnerstvu s Fotografskom udrugom Organ Vida organizira dvodnevnu međunarodnu konferenciju Razveži vezu: Redefiniranje normativnosti u ljubavi. Konferencija će se održat u velikoj dvorani Kina Europa u Zagrebu 20. i 21. rujna, a ovim putem pozivaju sve zainteresirane da prijave prijedloge znanstvenih, teorijskih i istraživačkih radova na temu ljubavi. Prijave do 15. svibnja.
arden.jpg

Katherine Arden u Zagrebu: Predstavljanje trilogije Zimska noć

Katherine Arden, suvremena američka spisateljica koja je postigla svjetski uspjeh serijalom Zimska noć, nadahnutim slavenskom mitologijom i ruskom poviješću, predstavit će hrvatsko izdanje ovih knjiga u prostoru KIC-a u petak, 12. travnja u 19 sati. Pridružit će joj se njezin hrvatski prevoditelj i izdavač Vladimir Cvetković Sever iz naklade Mitopeja.
djeca_vrt_ekopan_copy32665.jpg

Predavanje o senzomotorici i razmjena presadnica

U karlovačkom Eko Panu (Struga 1, Karlovac) ovaj tjedan posjetitelje očekuju dva zanimljiva događaja - predavanje Rana stimulacija kao prediktor razvoja dječjeg mozga te razmjena sadnica i presadnica.