Kultura

unnamed_13.jpg

Toni Meštrović: Hakiranje sustava

Izložba se otvara u četvrtak, 13. prosinca u 19 sati, u Galeriji umjetnina (Ul. kralja Tomislava 15, Split). Instalacijom Hakiranje sustava Toni Meštrović intervenira u sam muzej na dvije razine. Prvenstveno hakira postojeći muzejski nadzorni sustav koristeći kamere i kontrolni monitor, otvarajući pritom tematiku pritajene kontrole i nadzora. S druge strane, hakiranje se odvija i na razini muzejskog sadržaja. Umjesto uobičajene izložbene situacije autor potpuno prazni i zamračuje izložbeni prostor, te sama publika postaje objektom izlaganja/nadzora.
unnamed_12.jpg

Uljanik za bolje sutra

Radionica izrade plavih cvjetova i mašni kao simbola radnog odijela radnika Uljanika održat će se u subotu, 15. prosinca u 10 sati u Dnevnom boravku DC Rojc. Izrađivat će ih sami radnici i njihove obitelji, ali i volonteri. Cvjetovi i mašne će se prodavati u sklopu humanitarne akcije u svrhu podrške egzistencijalno ugroženim obiteljima radnika Uljanika.
unnamed.gif

8. Artomat

Osmo izdanje artOmata, nekonvencionalnog umjetničkog sajma, održat će od 17. do 23. prosinca u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. Nakon godine pauze artOmat se vraća u sajamskom izdanju. Više od 70 selektiranih autora predstavit će najnovije radove u području umjetnosti i dizajna. Lista izlagača uključuje suvremenu produkciju umjetnika i dizajnera koji djeluju u rasponu od vizualnih i primijenjenih umjetnosti do dizajna, među kojima se nalaze proizvodi s obrtničkom tradicijom dužom više od 80 godina.
yihrr_copy50033.jpg

Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina

Povodom obilježavanja deset godina rada Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj organizira se promocija foto - monografije IZA SEDAM LOGORA: Od zločina kulture do kulture zločina. Knjiga je autorski rad fotografa Hrvoja Polana, pisca Viktora Ivančića i novinara Nemanje Stjepanovića, u izdanju beogradske organizacije forumZFD. Na promociji će, 13. prosinca u 18 sati u Kinu Grič, govoriti autori knjige uz moderaciju Nataše Govedarice.
my_delight_on_a_shining_night_vizual.jpg

James Bridle: My delight on a shining night

Nakon što je u ožujku bio kustos diskurzivnog programa festivala Moje, tvoje, naše i pripadajuće izložbe Transnacionalizmi u Malom salonu, nagrađivani britanski umjetnik i publicist James Bridle ponovno stiže u Rijeku. Bridle ovog puta dolazi sa samostalnom izložbom My delight on a shining night, koja će se u galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvoriti u četvrtak, 6. prosinca, u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 21. prosinca.
wheelchair_3088991_960_720.jpg

Izložba Iz druge perspektive

Udruga Zamisli u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek poziva na otvorenje izložbe Iz druge perspektive, autora Alena Kasumovića i Antonija Rendulića. Oba autora su osobe s invaliditetom, stoga su njihova djela nastala "iz druge perspektive". Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak (3. prosinca) u 14 sati u Galeriji Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.
games.png

Games and Politics

Games and Politics, izložba nastala u suradnji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea (ZKM), predstavlja politički i socijalno angažirane video-igre nastale nakon 2004. godine. Prikazujući igre kao puno više od pukog medija za zabavu, takve se igre čvrsto ograđuju od konvencijalnog tržišta. Izložba se otvara 4. prosinca u MSU u Zagrebu, i ostaje otvorena do 18. prosinca.
kaoperativa.jpg

Otići ili ostati - migracije i mobilnost

KAoperativa organizira tribinu “Otići ili ostati - migracije i mobilnost” 2.dio koja će se održati u ponedjeljak, 3. prosinca s početkom u 18 sati na Maloj Sceni Hrvatskog doma. Prvi dio tribine održan je 16. studenog s učenicima Gimnazije, a u ovom terminu namjera je dobiti odgovore od građana koji su razlozi za odlazak ili ostanak u Karlovcu te povezanost odlaska/ostanka i razvoja publike kulturnih sadržaja u gradu.