Kultura

Foto: Janez Janša

Zabranjeno fotografiranje

Drugo more predstavlja izložbu Zabranjeno fotografiranje mlade riječke umjetnice s prebivalištem u Ljubljani, Dorotee Škrabo, koja je nastala u produkciji ljubljanske Aksiome – Instituta suvremene umjetnosti. Otvorenje izložbe održat će se 11. svibnja s početkom u 20 sati, u galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), a ulaz je besplatan. Izložbu možete pogledati do 26. svibnja.
posledice_rada_inesa_antic.jpg

Premijera filmova Škole dokumentarnog filma

Svečana premijera završnih filmova Škole dokumentarnog filma održati će se u nedjelju 7. svibnja u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5, Zagreb), s početkom u 19 sati. Ovogodišnje izdanje Škole pohađalo je desetero polaznika i polaznica koji su savladali sva potrebna znanja za kompletnu produkciju dokumentarnog filma.
subversive_festival_vizual.png

10. Subversive Festival

10. Subversive Festival će u bogatom trotjednom programu od 2. do 20. svibnja ugostiti više od 100 intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijeloga svijeta na nekoliko lokacija: u Kinu Europa i Kulturno informativnom centru (KIC) te Fakultetu političkih znanosti, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Rijeci. Cijena ulaznice za projekcije natjecateljskog programa u kinu Europa iznosi 20 kn, a za ostale projekcije u kinu Europa i Dokukinu KIC ulaz je slobodan.
Foto: T.O.

Udar na sjećanje / Damnatio Memoriae

Udar na sjećanje / Damnatio Memoriae, dokumentarni je film o uništavanju povijesnih i kulturnih spomenika u Hrvatskoj u nedavnim devedesetim godinama prošlog stoljeća. Projekcija filma će se održati u četvrtak, 4. svibnja, s početkom u 17 sati, u Galeriji 4, Gliptoteka HAZU-a, (Medvedgradska 2, Zagreb).
zbf1.jpg

3. Zagreb Book Festival

Treći Zagreb Book Festival održat će se od 22. do 28. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt. Tijekom sedam dana u više od pedeset događanja nastupit će preko osamdeset stranih i domaćih gostiju. Na još dvije lokacije u samom centru grada, u kinu Tuškanac i Vinyl baru, u sklopu Festivala bit će prikazana tri filma i održana četiri koncerta. Zemlja partner je ove godine Austrija.
mocvara.jpg

Osamnaesti rođendan Močvare

Močvara sutra slavi svoju punoljetnost! Slavlje osamnaestog rođendana trajat će 18 dana (3. - 20. svibnja). Močvara je osamnaest formativnih godina svog života provela dosta aktivno: koncerti, slušaone, predstave, tribine, izložbe, promocije i ostala događanja kojih je bilo nekoliko tisuća, zabavljali su, ali i odgajali generacije posjetitelja. Proslavite ove dane - s Močvarom u Močvari!
wovenhand.jpg

Wovenhand u Rijeci i Zagrebu

Distune promotion i Žedno uho dovode Wovenhand u Zagreb u srijedu, 10. svibnja, u klub Močvara, te u petak, 19. svibnja, u Pogon kulture u Rijeku.
Foto: Rolline Laporte

Tomson Highway: Songs in the Key of Cree

U sklopu europske turneje, koja uključuje deset izvedbi u sedam zemalja tijekom dvadeset i jednog dana, višestruko nagrađivani kanadski pisac, skladatelj i glazbenik Tomson Highway održat će u utorak 2. svibnja u velikoj dvorani FIlodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) koncert pod nazivom Songs in the Key of Cree, s početkom u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 50 kuna, odnosno 30 kuna za studente i učenike, mogu se kupiti u pretprodaji u Dallas Music Shopu (Splitska 2a, Rijeka), te u Filodrammatici sat prije početka koncerta.