Kultura

mladenovic.png

Večer posvećena Milanu Mladenoviću

Srpsko privredno društvo Privrednik poziva na večer posvećenu Milanu Mladenoviću (1958.-1994.), legendarnom frontmenu grupe Ekatarina Velika, 22. travnja u 18 sati u Privrednikovom domu (Preradovićeva 18/1). Događanje se organizira povodom 60 godina od njegovog rođenja. Nastupaju: Miodrag Jakšić, književnik, Ivon Jafali, novinarka, Vladimir Blagojević, književnik te Vedran Ivorek, gitarist.
pallbearer.jpg

Pallbearer pojačavaju program 5. SuperUha!

Američki doom metal prog rock prvaci Pallbearer novo su ime najavljujeno za 5. SuperUho Festival, koji će se održati od 6. do 8. kolovoza u Primoštenu. Pallbearer iza sebe imaju tri studijska izdanja, a glazbena kritika posebno naglašava da su jedan od malobrojnih novih metal bendova koji uz savršeni gitarski ton imaju pjevača koji odlično pjeva.
subversive_festival.png

11. Subversive festival: Borba za slobodu i poetska pravda

Od 6. do 14. svibnja u kinima Europa i Tuškanac, te u Muzeju suvremene umjetnosti održat će se 11. Subversive Film Festival, s više od 50 filmskih naslova i natjecateljskim programom dokumentarnih, igranih i kratkometražnih filmova koji će se natjecati za nagradu Wild Dreamer. Na programima Konferencije, Subversive foruma, 2. AlterEkonomskog foruma i Balkan foruma ugostit će više od 100 intelektualaca, a među velikim imenima među gostima su Branko Milanović, vodeći svjetski ekonomist i stručnjak za pitanja siromaštva i nejednakosti te književni kritičar i filozof Terry Eagleton.
solidarnost_copy49407.jpg

Predstavljanje Fonda Desa i Jerko Baković

Predstavljanje Fonda Desa i Jerko Baković za stipendiranje i pomoć siromašnoj djeci pri školovanju održat će se u četvrtak, 19. travnja u 12 sati, u Kući ljudskih prava (Selska cesta 112C). Predstavljanje se organizira prigodom 101. rođendana gospođe Dese Baković, glavne dobročiniteljice Fonda, a koja će osobno nazočiti ovoj jedinstvenoj proslavi dobročinstva, dugovječnosti i i transgeneracijske solidarnosti.
Foto: Leigh Righton

Japandroidsi u Zagrebu zagrijavaju za 5. SuperUho

Nakon kultnih The Sonicsa, uz već najavljene Yo La Tengo i The National, Japandroids su četvrto veliko ime koje nas 3. srpnja u zagrebačkom klubu Močvara zagrijava za primoštenski kolovoz. Ulaznice po promotivnoj cijeni od 80 kuna u prodaju kreću 20. travnja u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i u (Berislavićeva 13). Od 1. svibnja cijena će im biti 100 kuna, na ulazu kluba na dan koncerta će koštati 120 kuna
crvenkapica_2.jpg

Bajke su za sve

Publikacija Bajke su za sve donosi nove, drugačije bajke, oslobođene rodnih stereotipa, koje su napisali mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske koji/e će i govoriti na predstavljanju. Predstavljanje koje organizira Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) održava se u subotu, 21. travnja u 12 sati, u društveno-kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16, Zagreb).
Foto: T.O.

SNV - komemoracija u Jasenovcu

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH pozivaju na komemoraciju u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac. Komemoracija će biti održana u subotu, 21. travnja, u 11 i 30 sati, ispred spomenika Kameni cvijet u Spomen-području Jasenovac.
bastina_tbf_split.jpg

Baština – kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a

Knjiga Baština – kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a bit će predstavljena u Omladinskom kulturnom centru Palach (Kružna 8, Rijeka) u petak, 20. travnja, s početkom u 19 sati. U razgovoru o knjizi sudjelovat će njezin autor Nikola Čelan, sociolog Krešimir Krolo i članovi TBF-a Luka Barbić i Mladen Badovinac, koji će se prisjetiti vremena kada su stvarali bend koji je danas postao jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj.
izlozba_skopje.jpg

Sve što nam je zajedničko

Međunarodna izložba "Sve što nam je zajedničko" otvara se u Muzeju savremene umjetnosti - Skoplje u srijedu, 18. travnja, u 20 sati .
Foto: Planninglove.org

Jane's Walk u svibnju u Zagrebu

Besplatne šetnje u sklopu globalnog pokreta Jane's Walk ovog svibnja ponovo u Zagrebu, u organizaciji Mapiranje Trešnjevke. Jane Jacobs je bila urbanistica i aktivistica koje je gradovima prilazila na posve nov i do tada nepoznat način, kao na socijalne cjeline. Jane’s Walk šetnje su lokalno organizirane šetnje tokom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Pogledajte popis šetnji za ovu godinu!