Kultura

Foto: Damir Žižić

Abeceda nezavisne kulture: Otvoreno o prostorima

Udruga Kurziv, nakladnik portala Kulturpunkt.hr,, održat će javni razgovor na temu prostora za rad i prezentaciju rada organizacija i inicijativa u kulturi. Poseban fokus posvetit će se suradnji različitih aktera u polju te novim modelima upravljanja kulturnim prostorima. Razgovor će se održati u petak 30. studenog u 17 sati u RiHubu.
sweet_movie_3.jpg

Škola neophodnog znanja

MaMa, Booksa i Kulturpunkt ponovno organiziraju kratku Školu neophodnoga znanja, popratni program HRFF-a, u trajanju od 3. do 7. prosinca u MaMi. Ove će godine Škola ugostiti četvero umjetnika i teoretičara okupljenih pod zajedničkom temom festivala, Pobunjena želja, u dva modula: Radikalni kvir i Suvremene umjetničke interpretacije.
Ilustracija: Ena Jurov

Kako žive umjetnice?

Promocija publikacije Kako žive umjetnice? održat će se u nedjelju, 2. prosinca u riječkoj Filodrammatici (Korzo 28). Selma Banich i Nina Gojić provele su istoimeno istraživanje u kojem je sudjelovalo preko stotinu umjetnica i radnica u kulturi iz Rijeke i okolice. Promocija je zamišljena kao neformalno druženje uz čaj i publikaciju.
zgn.jpg

Šetnja: Novi Zagreb 1920ih

Šetnja pod nazivom Novi Zagreb 1920-ih održat će se u nedjelju, 2. prosinca u 12 sati. Polazna točka je ispred Narodne banke na Trgu hrvatskih velikana (Zagrebačka burza Viktora Kovačića). Vodiči: Krešo Galović i Sonja Leboš. Radi se o prvoj u nizu šetnji "Upoznajte Zagreb (da biste ga još više voljeli i bolje obranili)".
think_twice.jpg

Muhamed Baručija: Think Twice

Autonomni kulturni centar kroz program Galerija Siva poziva na otvaranje izložbe sarajevskog street art umjetnika Muhameda Baručije. Otvorenje izložbe predviđeno je za četvrtak 29. studenog, od 20 sati u galeriji Siva (Pierottijeva 11). Izložba je otvorena do 6. prosinca, svaki dan, osim nedjelje od 17 do 20 sati.
nestajanje.jpg

Žarka Radoja i Mario Cvjetković - Nestajanje

Performans Žarke Radoje i Maria Cvjetkovića Nestajanje održat će se u subotu, 1. prosinca u 20 sati, u galeriji Greta. Autori stvaraju rad koji se bavi temom gubitka identiteta kako pojedinca tako i kolektiva uslijed preseljenja. Svojim performativnim činom autori pokušavaju transcendirati sudbinu pojedinca u sudbinu kolektiva.
Foto: Pixabay

Let’s Go Green u NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu nastavlja s programom OdrŽive tribine Let’s Go Green, u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Druga tribina pod nazivom Zdravstvena ekologija i postupanje s otpadom u životnom i radnom okolišu održat će se u srijedu, 28. studenoga u 13 i 30 sati, u Odjelu Zaštita i pohrana NSK-a. Predavanja će održati Adela Krivohlavek i Mirela Jukić, a u glazbenom dijelu programa nastupit će Ivan Kapec.
unnamed_4.jpg

Božena Končić Badurina - Jednakosti, bratstvo, slobodo: Gdje ste?

Kao nastavak predstavljanja izložbe Na leđima palih divova (II. bijenale industrijske umjetnosti) čije su kustosice WHW kolektiv u Galeriji Nova, umjetnica Božena Končić Badurina će predstaviti svoju mulitmedijalnu instalaciju Jednakosti, bratstvo, slobodo: Gdje ste?. Prezentacija i razgovor će se održati 29. studenog u 19 sati u Galeriji Nova.