Kultura

fz.png

Festival znanosti 2018. na Institutu Ruđer Bošković

U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti koji se od 16. do 20. travnja održava u čak 22 hrvatska grada, na Institutu Ruđer Bošković u petak, 20. travnja od 10 do 13 sati, održat će se tri zanimljiva znanstveno – popularna predavanja uz slobodan ulaz za sve zainteresirane građane.
azilanti.jpg

Mitovi i tabui - azilanti u Hrvatskoj

Još uvijek je aktualna, iako pomalo maknuta na margine hrvatske javnosti, tema imigranata i azilanata. Potrebno je i dalje senzibilizirati javnost o problematici tražitelja azila te stoga 19. travnja u 18 i 30 sati u Kaaribu Kaawa (Ozaljska 34) pričamo priče o inkluziji onih koji nisu rođeni u Hrvatskoj, a pokušavaju izgraditi život u našoj zemlji.
cover_rsf.jpg

Prvi regionalni stand up fest u Zagrebu

Nakon izuzetnog uspjeha na inozemnoj i regionalnoj razini, stand up ekipa iz Studija smijeha predvođena Marinom Orsag priprema spektakl zajedno sa kolegama iz susjednih država. Ovaj trodnevni spektakl održavat će se u prostorijama Kina Europa u periodu od 26. do 28. travnja, s početkom u 20 i 30 sati. Ideja samog događanja je unaprijediti stand up scenu u Hrvatskoj i regiji, te osigurati njezin razvitak i to tako da sav prihod od prodaje karata ide za razvitak kluba i cijele stand up zajednice.
ples.jpg

Međunarodni dan plesa u ZPC-u

Zagrebački plesni centar i ove će godine obilježiti Međunarodni dan plesa s nekoliko plesnih predstava te s mnoštvom popratnim programa. Proslava započinje već 25. i 26. travnja kada je na rasporedu pretpremijera i premijera predstave Nedostupno koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko. 28. travnja slijedi predstava programa Koreospektar Together we sound autorica Koraljke Begović i Nastasje Štefanić, a na sam Dan plesa 29. travnja na rasporedu je predstava rezidencijalnog programa Divine Blindness autorice Martine Granić.
unnamed_copy47767.jpg

Premijera prve bilingvalne predstave za gluhu i čujuću publiku

Premijera inkluzivne bilingvalne predstave Čuvari snova, finskog autora Eere Enqvista, biti će izvedena 26. travnja u 20 sati, simultano na glasovnom i znakovnom jeziku u Velikoj Dvorani CeKaTe Teatra. Radi se o pristupu dramskom tekstu u kojem je svaki lik interpretiran istovremeno od strane gluhog i čujućeg izvođača, dajući podjednaku važnost znakovnom i glasovnom jeziku. Ulaz je slobodan.
unnamed_2.jpg

Danski psihodeličari Mythic Sunship u Močvari

Četveročlani instrumentalni bend Mythic Sunship 18. travnja u 21 sat po prvi puta nastupa u Zagrebu. Koncert je u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju svoj treći album naziva Upheaval, izdanog na El Paraiso Records, labelu koji je nastao kao dio dugogodišnjeg rada benda Causa Sui. Upad je 40 kuna.
roda_resetke.jpg

Rešetke nisu prepreke

U utorak, 17. travnja u 19 sati, u HDD galeriji otvara se izložba Rešetke nisu prepreke. Izložbom se predstavlja istoimeni projekt koji su 2015. godine pokrenuli udruga Roda i Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je adresirao probleme roditelja-zatvorenika, odnosno djece čiji se roditelji nalaze u nekima od hrvatskih zatvora i kaznionica.
ulice_kvartovi_st3.jpg

50 godina Splita 3 — Ulice, kvartovi, stanovnici

Manifestacija 50 godina Splita 3 — Ulice, kvartovi, stanovnici održat će se od 17. travnja do 29. lipnja na nekoliko lokacija u Splitu, a u sklopu čega će se održati izložbe, predavanja, koncerti, stručna vodstva i okrugli stolovi.
6.png

6. BESA Festival

More, sunce, radionice, permakultura, koncerti, izložbe, smještaj u robinzonskom kampu (školska dvorana u Komiži, borova šuma na Svecu) slobodan ulaz na festivalski program, vrhunska zabava i uživanje u moru i suncu - sve to donosi 6. BESA Festival. Festival će se održati od 1. do 22. kolovoza na Visu.