Kultura

projekt_x.jpg

Projekt X: Festival

Kao spektakularna završnica višemjesečnog Projekta X, kojim se kroz radionice i mentorske susrete željelo potaknuti kreativno djelovanje mladih u području suvremene kulture i umjetnosti, u Omladinskom kulturnom centru Palach održat će se dvodnevni glazbeno-umjetnički festival, u petak i subotu, 1. i 2. veljače. Ulaz je slobodan uz ulaznicu koja se od 21. siječnja može besplatno nabaviti u Dallas Music Shopu Rijeka (Splitska 2, Rijeka) i Informativnom centru Grada Rijeke – RI INFO (Korzo 18b, Rijeka).
wery_photo.jpg

Sandorfov mini maraton: Gabriela Babnik i Isabelle Wéry

U suradnji s izdavačkom kućom Sandorf u klubu Booksa će se predstaviti dvije sjajne književnice, obje dobitnice Nagrade za književnost Europske unije, te njihove upravo objavljene knjige. U srijedu, 23.1. u 19 sati predstavit će se knjiga Sušno doba Gabriele Babnik, a u petak, 25.1. u 19 sati, zagrebačka čitateljska publika imat će priliku upoznati se s knjigom Otkoštena Marilyn belgijske autorice Isabelle Wéry.
Foto: Pixabay

14. Besplatna razmjena knjiga i časopisa

14. Besplatna razmjena knjiga i časopisa održat će se u subotu, 26. siječnja od 11 do 17 sati, u Hrvatskom društvu pisaca (Basaričekova 24, Zagreb). Pozivaju se svi zainteresirani na razmjenu svih mogućih knjiga i časopisa, na hrvatskom i drugim jezicima.
ekozona_33b.jpg

HRT-ova Eko zona prikazuje ciklus od deset dokumentarnih filmova

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od srijede, 23. siječnja, pa sve do 29. svibnja na svom Prvom programu (HRT-HTV1) od 11:10 minuta u sklopu emisije Eko zona počinje s emitiranjem ciklusa od 10 švedskih dokumentarnih filmova ekološke tematike koji govore o utjecaju odgovornog investiranja na okoliš na raznim stranama svijeta (reprize subota 26.1. 9.06h HTV4 i ponedjeljak 28.1. 22.35h HTV4).
unnamed_12.jpg

Queer MoMenti u kinu Europa

Filmski program Queer MoMenti nastavlja se 29. i 30. siječnja u zagrebačkom kinu Europa, prikazivanjem dvaju filmskih naslova iz britanske produkcije. Riječ je o filmovima GAY DJEČAK i TAMO GDJE KONJI UMIRU, u režiji Antonyja Hicklinga, južnoafričkog filmaša s pariškom adresom. Hicklingove filmove karakterizira vjerski simbolizam, metafora i eksplicitne seksualne reprezentacije, pri čemu autor često briše granicu između stvarnog i nadrealnog.
Foto: ZILIK

Počinje 46. ZILIK! / ZILIK kakav je nekada bio

ZILIK je osnovan 1974. godine iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Otvaraju se vrata likovnom stvaralaštvu djece, razvijajući njihov osjećaj za lijepo te omogućuje ugodne trenutke druženja djece s umjetnicima. 46. ZILIK počinje u ponedjeljak 28. siječnja i to Malim ZILIK-om u 10 sati - likovnom radionicom Tihane Karlović pod nazivom Skrivena livada. Ovogodišnji poseban gost je Mladen Kušec, koji promovira novu knjigu za djecu Tajne Medvednice.
Foto: Matija Smuk

Fascinacije: Prva prodajna izložba Laube

Lauba prati svjetske trendove koji prikazuju pozitivan utjecaj tržišta na suvremenu umjetničku scenu te se odlučila na izlazak na tržište umjetnina i dogovorila suradnju sa sedam hrvatskih umjetnika u čiju vrijednost i kvalitetu vjeruje i za nju jamči - ĐuromSederom, Marijom Ujević Galetović, Kristianom Kožulom, Dujom Jurićem, Gordanom Bakić, Alemom Korkutom i umjetničkim dvojcem TARWUK. Izložba ostaje otvorena do 24. siječnja.
posljednja_noc.jpg

Predstava Posljednja noć

Predstava Posljednja noć slobodna je dramatizacija i adaptacija proznog djela Ratka Cvetnića Kratki izlet, zasigurno jedne od najboljih proza hrvatske književnosti na temu Domovinskog rata, uz korištenje motiva romana suvremenog irskog književnika Johna Boynea Prigovor savjesti i dramaturških osobitosti iz obimom najveće drame u povijesti književnosti Posljednji dani čovječanstva austrijskog književnika Karla Krausa. Predstava će se održati 22. i 23. siječnja s početkom u 20 sati, u KC Travno (Božidara Magovca 17, Zagreb). Cijena ulaznice je 70 kuna te 40 kn za studente, umirovljenike i članove HDDU-a.
greenpeace.jpg

Greenpeace film festival

Od 14. do 28. siječnja besplatan je pristup za gledanje 15 dokumentarnih filmova o nekim od najvećih okolišnih tema i izazova!
novi_val_vintage.jpg

Pozdrav Novom Valu

Glazbena trupa Pozdrav Novom Valu sastavljena od izvrsnih glazbenika i bivših članova danas kultnih bendova 80-ih vraća se još jednom u Vintage Industrial kako bi dočarala atmosferu tog plodnog i kreativnog glazbenog razdoblja. Koncert će se održati 25. siječnja s početkom u 23 sata. Ulaz je besplatan do 22 sata, a cijena ulaznice nakon iznosi 10 kuna za studente, 20 za sve ostale.