Kultura

posljedice.png

Arterarij: Posljedice

Posljedice, autorski projekt Romana Nikolića, zatvara trilogiju udruge Arterarij o obespravljenim i ranjivim društvenim skupinama. Nakon predstava pogledajme (2017) i Čekanja (2017) koje su se bavile položajem, diskriminacijom i predrasudama prema Romima i azilantima, ovoga puta Nikolić se bavi posljedicama koje na ženama ostavlja nasilje. Izvođačice su glumice Mirej Stanić i Irena Tereza Prpić, a i ovoga je puta proces bio temeljen na dokumentarnim materijalima, osobnim svjedočanstvima, stvarnim iskustvima. Premijera se održava 8. listopada u Hali V Tehničkog muzeja (Tratinska 2).
common.png

Nejednakosti u EU i Europski stup socijalnih prava

Commonfare Forum, SOLIDAR i Zaklada SOLIDARNA pozivaju na javnu raspravu Nejednakosti u EU i Europski stup socijalnih prava, koja će se održati u srijedu, 3. listopada, od 17 do 19 sati, u Dvorani Müller, Kino Europa (Varšavska 3, Zagreb).
circus_katoen.jpg

As heavy as it goes

Izvedba predstave suvremenog cirkusa As heavy as it goes belgijskog akrobatskog kolektiva Circus Katoen u Amfiteatru Doma mladih u Splitu 3. listopada u 20 sati.
unnamed_21.jpg

Vera Dajht-Kralj | Izvan vidljivog: javna plastika

Izložba Izvan vidljivog: javna plastika Vere Dajht-Kralj otvara se 3. listopada u 18 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, te ostaje otvorena do 31. listopada. Promocija istoimene monografije održat će se 24. listopada u 18 sati u prostoru izložbe, a stručno vodstvo predviđeno je za subotu 27. listopada u 11 sati.
festival_prvih_2018_doba_praznine_ilustracija.jpg

16. Festival prvih - Doba praznine

U Centru KNAP (Ivanićgradska 41a, Zagreb) od 28. rujna do 03. listopada održat će se 16. Festival prvih kojeg je pokrenuo multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957. – 2013.) postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. Organizatori festivala Studio Artless su za ovogodišnju temu festivala odabrali sintagmu Doba praznine francuskog teoretičara Gillesa Lipovetskog, te će kroz prezentirane umjetničke radove, predavanja, performanse i akcije u šet dana kritički osvijetliti tendencije suvremenog, koje pod utjecajem popularne kulture i tehnologije, postaju sve dominantnije.
Foto: G.V.

Soviet Soviet u Močvari

U nedjelju, 7. listopada u Močvari će zasvirati jedan od najznačajnijih europskih post punk bendova Soviet Soviet. Večer će otvoriti outlaw rockeri Mr. Albino. Cijena ulaznica u pretprodaji je 55 kuna, na dan je 70 kuna, a mogu se kupiti u Dirty Old Shopu.
tomislav_jakic_novimagazin..jpg

Predstavljanje knjige Nisu svi (bili) slijepi

Predstavljanje knjige Tomislava Jakića Nisu svi (bili) slijepi – odabrane kolumne održat će se 4. listopada s početkom u 19 sati, u HND-u (Perkovčeva 2, Zagreb). Knjiga sadrži nekoliko desetaka kolumni objavljenih najvećim dijelom u samostalnom srpskom tjedniku Novosti, ali i u nekim drugim medijima, odnosno publikacijama, kao i desetak do sada neobjavljenih tekstova.
11_clubture_forum_krizevci_cover.jpg

11. Clubture Forum

11. Clubture Forum održat će se u Križevcima od 27. do 29. rujna u organizaciji Saveza udruga Klubtura i križevačkog Kreativnog veznika alternativnog razvoja kulture (K.V.A.R.K.). Radi se o susretu organizacija nezavisne kulture iz svih krajeva Hrvatske koji se svake godine održava u drugom gradu. Kroz program Foruma, organizacije nezavisne kulturne scene povezuju se s lokalnom zajednicom – građanima grada domaćina i otvaraju teme relevantne za lokalni društveni i kulturni razvoj.
mourn.jpg

Mourn u Vintage Industrial Baru

Žedno uho festival zagrebačkoj publici poklanja koncert katalonske grupe Mourn i to 9. studenog u Vintage Industrial Baru. Prilika da se predstavi jedno odlično novo, širem krugu ljudi nepoznato glazbeno ime, jedno je od najvećih zadovoljstava bavljenja organizacijom koncerata. Nakon sad već nepreglednog niza iznimno nadarenih imena koja su kroz Žedno uho prošla tijekom proteklih dvadesetak godina, red je došao i na jednog katalonskog izvođača koji jako obećava.
facebook_cover_plat_01.jpg

Platformat 2018.

U Domu mladih, od 30. rujna pa sve do 31. listopada 2018., održava se šesti po redu festival nezavisne kulture i umjetnosti Platformat u organizaciji Platforme Doma mladih. Koncept ovogodišnjeg programa nastojati će se odmaknuti od dosadašnjih formata festivala, obzirom da se ove godine obilježava 40 godina zgrade Doma mladih. Platformat će kroz mjesec dana simbolično obuhvatiti četiri bitna područja koja se vežu uz Dom mladih, a koja se isprepliću kroz četiri tjedna provedbe programa.