Kultura

knjizevnost_i_internet_konfa.jpg

Konferencija Književnost i internet – tekst u digitalnom dobu

Klub K. i Odsjek za komparativnu književnost ove godine organiziraju studentsku konferenciju Književnost i internet – tekst u digitalnom dobu, koja će se održati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 19. do 21. travnja. Na konferenciji će izlagati studenti i studentice preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine studija, a plenarna izlaganja održat će dr. sc. Luka Bekavac i Asja Bakić.
spud_mocvara.jpg

Tribina: ŠPUD u prostoru i vremenu!

Tribina ŠPUD u prostoru i vremenu, koja će se održati 15. travnja s početkom u 18 sati, bavit će se pitanjem značaja i uloge Škole primijenjene umjetnosti i dizajna kroz više njezinih generacija učenika i profesora, njezine ostavštine te funkcije u umjetničkom odgoju novih generacija. Na tribini gostuju Zrinka Tatomir, Mirko Ilić, Filip Pintarić, Oko i Mia Biondić.
pric_e_privremenen_pozivnica.jpg

Priče, privremene

Dvogodišnji projekt zagrebačke Galerije Nova i kustoskog kolektiva WHW o povijesnom fenomenu gastarbajterstva i suvremenoj izbjegličkoj krizi završava se grupnom izložbom Priče, privremene koja se otvara u srijedu 11. travnja u 20 sati. Predstavit će se novi rad Ane Dane Beroš i Matije Kralja, dokumentarni film Buffet Željezara Gorana Devića i projekt Tončija Vladislavića, Lee Vene i Ivane Čuljak Pričam ti priču ... iglom i koncem.
Foto: Janez Jansa, Aksioma

Forenzičke fantazije

Otvorenje izložbe Forenzičke fantazije umjetničko-istraživačke skupine KairUs, koju čini finsko-austrijski dvojac Linda Kronman i Andreas Zingerle, održat će se 12. travnja s početkom u 20 sati, u galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka). Izložba, u organizaciji udruge Drugo more, izravno se nadovezuje na predavanje koje je Zingerle u veljači održao u Filodrammatici i predstavlja tri umjetnička rada koji tematiziraju problematiku neovlaštenog preuzimanja i zlouporabe osobnih podataka.
louvre_dimitrijevic.jpg

Braco Dimitrijević u Splitu

Kao jedan od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu Braco Dimitrijević je krajem šezdesetih godina prvi počeo prakticirati korištenje širokog spektra umjetničkih medija. Od kamena do videa postavljena kroz postav zbirke Galerije umjetnina predstavlja dvije mramorne stele i sedam mramornih ploča s ugraviranim i pozlaćenim iskazima umjetnika na temu smisla i uloge umjetničkog stvaralaštva, kulturnog sustava i civilizacije. Izložba ostaje otvorena do 29. travnja.
mocvara_copy57095.jpg

Volontiraj u Močvari!

Uključi se u organizaciju koncerata, predavanja, tribina, radionica, glazbenih slušaona, kazališnih predstava, filmskih i književnih programa i ostalih programa te kroz volontiranje upoznaj novu ekipu koja je predana kulturnom radu. Ako si zainteresiran/a i sviđa ti se ideja sudjelovanja u radu URK-a i Močvare, ispuni kraći upitnik s općenitim podacima kako bi te bolje upoznali.
massive_infection.jpg

Massive Infection - dolaze legendarni američki Eyehategod i kanadski Bison

Rezervirajte 9. i 10. svibnja za uskrsnuće Massive Infection Festivala (vol. 2) koji i ovog puta traje dva dana. Prvi dan u Vintage Industrial Baru predvode kumovi sludge i teških rifova – Eyehategod iz New Orleansa, koji prvi put stižu u Hrvatsku, a koncert će otvoriti zagrebački stoner/rock miljenici Killed A Fox. Drugog dana strmoglavit će vas kanadski stoneri Bison, a uvertiru će im dati zagrebačko-krčki rockeri Brain Production.
image003.jpg

22. Festival zagrebačkih kazališnih amatera

Nakon bogatog programa Susreta kazališnih amatera te 38 predstava u kojima je sudjelovalo preko 300 glumaca, ovog vikenda kazalište Knap domaćin je 22. Festival zagrebačkih kazališnih amatera. Stručno prosudbeno povjerenstvo odabralo je pet predstava koje ulaze u konkurenciju za nagradu Daska koja život znači i odlazak na državni Festival (FHKA). Ulaz na sve predstave je besplatan.
fb_cover.png

MANEHIM, VOHESS i SEVENTH GENOCIDE u Attacku

Nešto drugačija epizoda atmosferičnosti održava se 10. travnja u 20 sati, u AKC Attacku. Po prvi puta u klubu Attack u goste stižu post blackeri iz Italije te domaća podrška. SEVENTH GENOCIDE su Talijani koji svoj zvuk baziraju na dugim post rockerskim prijelazima, agresivnim blastovima i doom metalom nadahnutoj atmosferi. Posjetit će nas u sklopu europske turneje kojom promoviraju svoj sjajan studijski rad Toward akina.
Foto: Meteori

Poetski dokumentarac o tursko-kurdskim sukobima u MM centru

Najveća vojna akcija u Istočnoj Anatoliji u kojoj je turska vojska napala pripadnike Kurdske Radničke stranke (PPK) prošla je u potpunosti nezapaženo u svjetskim medijima. Jedina su svjedočanstva nemilih događaja privatne video snimke stanovnika tog područja. U svom prvom dugometražnom filmu, dokumentarno-igranom eseju Meteori, turski redatelj Gürcan Keltek pokušava sačuvati memoriju, stvoriti organski arhiv tih događaja prije nego što nestanu iz kolektivnog sjećanja. Film će biti prikazan 5. travnja u 19 i 30 sati, u MM Centru.