Kultura

luxflux_rijeka_vizual.jpg

Luxflux Rijeka

Udruga Drugo more i Goethe-Institut Kroatien pozivaju na jednodnevni događaj Luxflux Rijeka, koji će se održati u velikoj dvorani i galeriji Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) u petak, 30. studenog s početkom u 19 sati.
andrija.png

Andrija Maurović: Između političkih ideologija i pornografije

Izložba se otvara u MSU Zagreb u srijedu, 28. studenog u 18 sati. U fokusu ove izložbe nisu najpopularniji stripovi Andrije Maurovića s likom poput 'Starog mačka', već sagledavanje njegove fragmentarne i rasute ostavštine iz drugačijeg kuta. Izložba ostaje otvorena do 24. veljače 2019. godine.
sesnaestica_kviz.jpg

Kulturpunktova Kviz-o-rama u Šesnaestici

Posljednje izdanje Kulturpunktove Kviz-o-rame u ovoj godini održava se 24. studenog u 18 sati u Šesnaestici, feminističkom društveno-kulturnom prostoru u Ozaljskoj 16 koji vodi K-zona. Nakon feminističkih, glazbenih, vizualnih i kazališno-izvedbenih tema, za kraj se priprema raznolik pop-kulturni set pitanja.
facebook_fg_2018_najava.jpg

Festival grafoskopa

U organizaciji Autonomnog kulturnog centra i kazališta sjena Tripstih, održat će se drugi dvodnevni Festival grafoskopa. Festival započinje 30. studenog u prostorima bivše tvornice Medika (Pierottijeva 11, Zagreb). Festival grafoskopa je participativan multimedijski festival namijenjen svim ljubiteljima/cama vizualne umjetnosti.
institut_za_etnologiju_facebook.jpg

70. godišnjica Instituta za etnologiju i folkloristiku

Institut za etnologiju i folkloristiku od 20. do 23. studenoga organizira događanja kojima će obilježiti 70. godišnjicu osnutka u prostorijama instituta (Šubićeva 42, Zagreb). Program će obuhvatiti znanstveni skup, izložbu te predstavljanje publikacija, zbornika i knjige.
cover_frane.jpg

Snađi se, druže (umjetniče)!

Izvođenje drugog dijela rada pod naslovom Snađi se, druže (umjetniče)! koji je nastao u suradnji umjetnika Frane Rogića i Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) tijekom 2018., održat će se 24. studenog s početkom u 12 sati.
kovacic_web_540x360px.jpg

SPLIT 3 - moja sjećanja

U srijedu, 21. studenog, u 19 sati u Oris Kući arhitekture održat će se predavanje splitskog arhitekta Dinka Kovačića pod naslovom SPLIT 3 - moja sjećanja. Kovačić će govoriti o "vremenu kada su gradili kuće i kovali radost, o demografskom prasku, o prijateljstvu prostora i ljudi, o istini u betonu i betonskim bićima, o nastojanju kako pomoći ljudima u okolnostima nadirućeg otuđenja, o utopističkoj bajci El Dorado u gradu Splitu, o tome kako je Split 3 želio biti Grad i kako to nikada nije postao, o tome kako je završilo i s kojim posljedicama".
pobunjena_zelja_vizual.jpg

Revija malih književnosti: Pobunjena želja (Magreb)

14. izdanje Booksinog festivala Revija malih književnosti održat će se od 3. do 7. prosinca i ugostit će književnice i književnike iz zemalja Magreba, odnosno iz Maroka, Alžira, Tunisa i Libije. I ove godine nastavlja se suradnja s Human Rights Film Festivalom. Zajednički program zove se Pobunjena želja i osim u Zagrebu održat će se u Rijeci i Dubrovniku, a objavit će se i antologija suvremene književnosti Magreba naslova Ovo tijelo nije kuća.
z_elimir_z_ilnik_gradani_iz_sjene_izloz_ba.jpg

Želimir Žilnik: Građani iz sjene

U četvrtak, 22. studenog u 19 sati, u Galeriji Nova otvara se izložba Želimir Žilnik – Građani iz sjene, čije su kustosice kolektiv Što, kako i za koga / WHW. Zagrebačka izložba bavi se manje poznatim periodima Žilnikovog opusa. Naziv izložbe Građani iz sjene odražava autorov cjeloživotni interes za nevidljive, potlačene i nedovoljno ili pogrešno predstavljane građane. Izložba je otvorena do 2. veljače 2019. godine.