Kultura

zeznaslovna_1200x675.jpg

ZEZ Festival u KSET-u

ZEZ Festival koji se u zagrebačkom KSET-u održava od 10. do 14. travnja donosi neke od najzanimljivijih izvođača i izvođačica suvremene elektronike, jazza, noisea i hip hopa. Zavod za eksperimentalni zvuk je koncertni program koji je proteklih pet godina nastojao biti utočište za drugačiju glazbu i njezine ljubitelje.
ako_u_kamionu_lete_ptice_je_li_kamion_laksi_vizual.jpg

Ako u kamionu lete ptice, je li kamion lakši?

Otvorenje izložbe intrigantnog naziva Ako u kamionu lete ptice, je li kamion lakši?, u organizaciji udruge Drugo more, održat će se 11. travnja s početkom u 20 sati, u galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka). Prema zamisli kustosa Klaudija Štefančića, koji je za ovu priliku okupio radove priznatih domaćih i stranih multimedijalnih umjetnika, izložba se bavi temom znanja u suvremenom dobu obilježenom znanstvenim i tehnološkim razvojem.
unnamed_36.jpg

8. KIKI - otvorenje pod parolom 'Posadimo drveće'

U ponedjeljak 8. travnja s početkom u 10 sati, u Multimedijskom centru – kinu u Zaboku otvara se 8. KIKI, međunarodni festival dječjeg filma, a obilježit će ga poseban program pod nazivom Posadimo drveće. Zadaća i želja organizatora je pronaći i potaknuti bolji i ljepši svijet za djecu, pa je u skladu s time za svečanost otvorenja odabran animirani film oskarovca i eko-aktivista Frédérica Backa - Čovjek koji je sadio drveće.
Foto: S.Š.

Saša Šimpraga: Premijera III.

Akcija nazvana Premijera III. održat se u četvrtak, 11. travnja s početkom u 9 sati, ispred zgrade budućeg kulturnog centra u najnovijem zagrebačkom kvartu Novom Jelkovcu. Povodom desete obljetnice izgradnje Novog Jelkovca ispred ulaza u nedovršeni objekt centra formirat će se red građana kako bi se (ponovo) simbolično skrenula pažnja na potrebu dovršetka i otvorenja centra čija je izgradnja i rad sastavni dio projekta izgradnje tog kvarta.
uae.jpg

Putopis: Ujedinjeni Arapski Emirati i kultura

U četvrtak, 4. travnja u 19 sati, u klubu Booksa suosnivačica Bookse Miljenka Buljević će održati putopisno predavanje o Ujedinjenim Arapskim Emiratima u kojima je bila u siječnju ove godine. U ovom će putopisnom predavanju podijeliti svoje dojmove i fascinaciju potpuno različitim sustavima kulturnog djelovanja te književnim svijetom na koji je naišla.
sing.jpg

Eksperimentalni filmovi Mladena Stilinovića u MM centru

Filmski program posvećen umjetniku Mladenu Stilinoviću održat će se 5. travnja u MM centru s početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan. Za uvodnu riječ zaduženi su kustosica Branka Stipančić, filmska kritičarka Diana Nenadić i urednik programa Ivan Paić.
lunar.jpg

Lunar: From Zagreb With Love

Nakon tridesetak godina šarenih avantura, selekcija radova Slavena Lunara ovjekovječena je u knjizi, zajedno s osvrtima frendova i suradnika. Promocija knjige From Zagreb With Love održat će se 11. travnja u 19 sati u KIC-u (Preradovićeva 5, Zagreb).
anarhosajam.png

15. Anarhistički sajam knjiga

Ovogodišnji, petnaesti po redu, Anarhistički sajam knjiga održat će od 5. do 7. travnja u AKC Medika (Pierottijeva 11). Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu već dugi niz godina okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret te sve zainteresirane za predstavljanje slobodarske literature i djelovanja što širem krugu ljudi.
konjiku.jpg

Promocija knjige Crveno svjetlo

Predstavljanje knjige CRVENO SVJETLO - JUGOSLAVENSKA PARTIZANSKA FOTOGRAFIJA I DRUŠTVENI POKRET 1941.-1945., autora Davora Konjikušića, održat će se 4. travnja u 19 sati, u Hrvatskom novinarskom društvu.
foto_narativi.jpg

Film XX – Ženski filmski narativi

Kulturno informativni centar (KIC) pokreće program Film XX – Ženski filmski narativi koji će se sastojati od nekoliko tematskih ciklusa, a fokusirat će se na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma. Prvo izdanje održat će se od 5. do 7. travnja, a posvećeno je feminističkom video-kolektivu Les Insoumuses koji su 1975. godine u Francuskoj osnovale redateljica Carole Roussopoulos, glumica Delphine Seyrig i prevoditeljica Ioana Wieder. Ulaz na sve projekcije je besplatan.