Kultura

milena.jpg

Prva dama jugoslavenskog filma u Tuškancu

Od srijede, 3. travnja do nedjelje, 7. travnja kino Tuškanac donosi retrospektivu od devet filmova Milene Dravić, velike srpske i jedne od najpopularnijih jugoslavenskih glumica, koja je i u hrvatskom filmu ostavila značajan trag.
unnamed_35.jpg

Čitajmo slikovnice duginih boja!

Udruga Domino objavila je prijevod dviju slikovnica za najmlađe - Rano ujutro (Pronto por la mañana) i Ovo nije vrijeme za igru (No es hora de jugar) autora Lawrencea Schimela. Slikovnice se bave temom istospolnih obitelji. Tako su pridonijeli malom broju slikovnica o lijepim različitostima unutar obitelji. Umjesto klasične promocije novih izdanja, odlučili su otvoriti prostor diskusije o važnosti takve literature za djecu i roditelje - doznajte više 6. i 9. travnja u Zagrebu.
reforma.jpg

Reforma ili revolucija: Stogodišnjica ubojstva Rose Luxemburg

Dvodnevna konferencija o Rosi Luxemburg, povodom stogodišnjice ubojstva, održat će se 26. i 27. travnja u SPD Privrednik (Preradovićeva 18. Zagreb) te na Filozofskom fakultetu. Pokušat će se zacrtati osnovne koordinate kojima bi se moglo nadalje analitički i politički kretati uz Luxemburg i njezine ideje.
vizual_ppk_2019.png

Priprema, pozor...kazalište!

Cilj je projekta stvoriti platformu za edukaciju i širenje znanja djece i mladih te uključivanje osjetljivih skupina djece u društvo, koristeći umjetnost te usmjeriti publiku na umjetnost kao oblik komunikacije i potencijal da bude agens promjene u društvu. Program u Knjižnici S. S. Kranjčevića uključuje radionice i predstave za djecu i odrasle, okrugli stol te performans i izložbu umjetnice Dragane Sapanjoš u Galeriji Prozori, od 2 do 13. travnja.
cover_lo.jpg

Pravi likovi: Borna Sor

Od dvorske lude preko tužnog klauna Pagliaccija sve do (ne)postojećeg provokatora Andyja Kaufmana, likovi komičara u umjetnosti nikad nisu bili samo vicmaheri, nego su uvijek besramno pokazivali prstom na teške osobne, društvene i političke teme. I u pravom životu komičari u svom smijehu skrivaju tugu, a satiričari često, barem tako tvrde sudske presude, drugima nanose teške duševne boli. O svojoj profesiji 29. ožujka u 20 sati u Kinoklubu Zagreb govori Borna Sor, satiričar News Bara. Razgovor vode i program stubokom promišljaju Zorko Sirotić i Luka Ostojić.
saaad.jpg

Geert Lovink : Dizajniran(a) da budeš tužan/na

Melankolija nas uvijek prati. Danas je ona postala problem dizajna – isprogramiranih oscilacija na društvenim medijima na kojima provodimo toliko vremena. Klikamo, skrolamo; svajpamo, lajkamo. A nakon svega, pitamo se kamo je otišlo vrijeme i što smo, osim osjećaja praznine, dobili. 'Dizajniran(a) da budeš tužan/na' je nova knjiga Geerta Lovinka u kojoj nudi kritičku analizu našeg društvenog okruženja i svega što nam ono čini. Predavanje će održati u Multimedijalnom institutu (Preradovićeva 18, Zagreb), 29. ožujka u 19 sati.
koreeda.png

Portreti: Suvremeni japanski film Hirokazu Koreedae

Od sutra, 28. ožujka do utorka, 2. travnja kino Tuškanac donosi prvu hrvatsku retrospektivu od 10 filmova najznačajnijeg suvremenog japanskog redatelja Hirokazu Koreeda, autora koji je svojim elegičnim djelima i karakternim studijama zaokupljen temama egzistencijalne praznine, otuđenosti, besperspektivnosti i složenih međuljudskih relacija.
Foto: Pixabay

'Uvik friško' - plastika na zadarskoj ribarnici

Izložba morskog otpada pod nazivom 'Uvik friško' bit će otvorena u petak, 29. ožujka od 8 do 11 sati, na zadarskoj ribarnici (Pod bedemom 1/a). Radi se o jednodnevnoj izložbi otpada, uglavnom plastičnog, prikupljenog u akciji čišćenja viške plaže Zaglav, koja se postavlja na ribarnicama u četiri hrvatska grada, u cilju podizanja svijesti javnosti o učincima morskog otpada na Jadranski ekosustav.
20190322_143339.jpg

Knjižnica sjemena

Radionica Knjižnica sjemena održava se 28. ožujka u 18 sati, u Knjižnici S. S. Kranjčevića. Voditeljica radionice je Domina Delač.
seniori_najava.jpg

Trešnjevački seniori: glazbena tribina s Dunjom Bahtijarević

Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona' poziva osobe starije od 55 godina na glazbenu tribinu s etno pjevačicom Dunjom Bahtijarević. Tribina će se održati u petak, 29. ožujka u Društveno-kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16/II) od 10 do 11 i 30 sati.