Kultura

unnamed_4.jpg

Siniša Labrović - Zaštitimo svećenike od progona za pedofiliju

U subotu ,19. svibnja u 10 sati, na Trgu kralja Tomislava održat će se građanska akcija prikupljanja potpisa za inicijativu Zaštitimo svećenike od progona za pedofiliju, a potpise za raspisivanje referenduma prikupljat će Siniša Labrović - jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih hrvatskih umjetnika i performera.
mladen_stilinovic_poc_etnica_1_2_3.jpg

Radionica Nisam od jučer

Radionica Kinokluba Zagreb -- NISAM OD JUČER – održava se povodom obilježavanja 90 godina osnutka u čijem je središtu filmsko nasljeđe iz produkcije KKZ-a. Radionica će poticati samostalan stvaralački i autorski rad kao refleksiju i hommage odabranim eksperimentalnim filmovima iz arhiva bogate klupske tradicije. Radionica započinje projekcijom filmova iz arhive KKZ-a, 1. lipnja u 20 sati, u projekcijskoj dvorani KKZ-a na koju su pozvani svi zainteresirani gledatelji i potencijalni polaznici.
plakat_magicna_mocvara.jpg

Magična močvara

Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar predstaviti će u ponedjeljak, 21. svibnja u 13 sati, u prostoru Muzeja grada Zadra (Poljana pape Aleksandra III b.b.) radove učenika na temu biološke raznolikosti Parka prirode Vransko jezero. Izložba ostaje otvorena do 27. svibnja.
960x540.jpg

21. FAKI

Festival Alternativnog Kazališnog izričaja (FAKI) u svojem 21. izdanju bavi se fizičkim teatrom, lišenim generalizacija i stereotipa, oslobođenim kategorizacije i višeznačnih imena za jednu te istu stvar. Od 22. do 27. svibnja putem sedam izvedbi u prostorima AKC Medika (Filmski studio, DZIU) FAKI predstavlja izvedbenu platformu nezavisnih, putujućih kazališnih narativa koji djeluju izvan institucionalnih okvira. Ulaz na sva događanja je besplatan.
unnamed_1.png

Filmske večeri u Močvari: Anima Femina

Ususret 28. Svjetskom festivalu animiranog filma Animafestu Filmske večeri u Močvari 23. svibnja u 20 i 30 sati predstavit će domaće ženske autorice čija su nova ostvarenja uvrštena u program festivala. One su Ana Horvat, Dea Jagić i Jelena Oroz, a pridružit će im se i Boško Picula, aktualni umjetnički savjetnik za animirani film pri HAVC-u koji će zajedno s autoricama predstaviti najnovija kretanja na živahnoj domaćoj sceni s posebnim osvrtom na njene ženske snage.
antifasizam_copy23973.jpg

Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017. godini

Predstavljanje Biltena SNV-a Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017. godini, održat će se u prostorijama SNV-a (Ljudevita Gaja 7, Zagreb), u 11 sati. Na konferenciji će govoriti Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, Tamara Opačić, autorica Biltena, i Nina Čolović, autorica analize Facebook komentara.
zagreb_mental_fest.jpg

Zagreb Mental Fest

Zagreb Mental Fest je prvi događaj u Zagrebu kojemu je cilj stvaranje temelja za godišnju manifestaciju kroz koju će se promovirati inkluzivni programi međusektorske interdisciplinarne suradnje između umjetnosti, filozofije i mentalnog zdravlja. Svake godine naglasak će biti na određenoj temi, a na ovogodišnjem, prvom Zagreb Mental Festu, naglasak je na pokretu Hearing voices/Čujenje glasova. Festival traje od 24. do 29. svibnja.
qfest2018logo.png

qFEST - Festival drugog i drugačijeg

Drugo izdanje qFESTa - Festivala drugog i drugačijeg starta u subotu, 19. svibnja s predstavom Tri Gvineje po tekstu Virginije Woolf u Gradskom kazalištu Mladih Split. U partnerskoj organizaciji kolektiva queerANarchive i Cenzure Plus festival donosi bogat društveni i kulturni program koji se realizira u susret Splitskom prideu, koji je najavljen za 23. lipnja. Svi programi festivala besplatni su za građane i građanke.
platforma_hr_festival.jpg

19. PLATFORMA HR

Festival će se ove godine održati u razdoblju od 18. do 26. svibnja na nekoliko gradskih lokacija, s naglaskom na programu unutar neiskorištenih prostora duž zagrebačke žile kucavice – ulice Ilice, nastalog u suradnji s Projekt Ilica: Q'Art.