Kultura

Filipa César i Louis Henderson

14. izdanje Festivala 25 FPS

Četrnaesti 25 FPS, festival nezavisnih i nekomercijalnih filmova koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika i pripovijedanja, ove godine predstavlja prostorno i programski prošireno izdanje te se uz Zagreb (27 – 30. rujna, Studentski centar) i Rijeku (02 – 03. listopad, Art-kino Croatia) prvi put održava u Ljubljani (05. listopad, Slovenska kinoteka). Premda se ni u dosadašnjim izdanjima nije prezalo od zamagljivanja granica između filmskih i proširenofilmskih programa, ovogodišnje festivalsko izdanje predstavlja i izložbeni dio s umjetničkim radovima koji se bave – filmom.
internet_copy41627.jpg

Mozaik veza - predstavljanje on-line alata

On-line alat Mozaik veza bit će javno predstavljen 28. rujna u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb) u 11 sati. Mozaik veza je alat koji omogućuje istraživanje međusobnih veza politički izloženih osoba, kao i njihovih veza s drugim pravnim i fizičkim osobama, na temelju podataka preuzetih iz registara i baza tijela javne vlasti.
unnamed_19.jpg

Predstavljanje knjige Književne grupe 90+

U subotu, 22. rujna u 19 sati, u kinu Grič s članovima Književne grupe 90+ Lanom Bojanić, Martinom Majcenovićem, Larom Mitraković, Emom Pavlović, Josipom Razumom i Vigorom Vukotićem razgovarat će urednik Seid Serdarević.
posljednji_plesac_na_zici_u_armeniji.jpg

Zatvaranje ljetne sezone Ljetnog kina Bačvice

Splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 izvest će 22. rujna u 21 sat 20minutni performance hodanja na žici pod vodstvom poznatog umjetnika Ante Ursića. Nakon performanca biti će prikazani nagrađivani dokumentarni film Posljednji plesač na žici u Armeniji, a nakon projekcije uslijed će fešta zatvaranja kina.
img_5202.jpg

Kulturpunktova Ganz kviz-o-rama

Treće izdanje Kulturpunktove kviz-o-rame održava se u sklopu Ganz novog festivala, u jednom od najživljih prostora inovativne i eksperimentalne kulture kojem uslijed štetne sanacijske politike prijeti nestanak. Koautori kviza su Lana Pukanić i Vatroslav Miloš, a održava se u subotu 22. rujna, od 19 sati u atriju &TD-a.
unnamed_2.png

Die Ärzte u Močvari

U svojih gotovo 20 godina postojanja, Močvara je bila poprište mnogobrojnih kulturnih događanja, među njima i puno onih koji su zaslužili svoje mjesto u domaćoj glazbenoj povijesti. Ali ovaj koncert bit će zaista po mnogo čemu jedinstven. U goste po prvi puta dolaze kultni Nijemci Die Ärzte, koji će u Močvari nastupit 20. svibnja 2019. godine.
svga_tijela.jpg

Svoga tijela gospodar - 10. memorijalni koncert za Tunu

U zagrebačkom Vintage Industrial Baru 28. rujna održat će se 10. memorijalni koncert Svoga tijela gospodar, u čast Antunu Krajinoviću Tuni (1978.-2009.), prerano preminulom pjevaču, gitaristu i glavnom autoru kultnog punk benda Mikrofonija. Jubilarno izdanje pripremaju prijatelji sa scene koji već 10 godina vjerno održavaju uspomenu na ovu zagrebačku punk legendu. Nastupit će bendovi: Debeli Precjednik, Loš primjer, Dolibasija, FNC Diverzant i Svinje. Ulaznice za koncert prodaju se po cijeni od 50 kuna u pretprodaji i na ulazu.
unnamed_18.jpg

Udomljavanje je fora

U subotu 22. rujna, od 9 do 15 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu (kraj Splavnice), održat će se tradicionalna akcija Udomljavanje je fora. Građani će moći doznati sve o udomljavanju na informativnim štandovima, predstavit će se rad infocentra, a pridružit će se i neki od napuštenih pasa.
unnamed_17.jpg

Simpozij Baština odozdo

Simpozij Baština odozdo održat će se 28. i 29. rujna u BAZi (B. Adžije 11, Zagreb). Naslovna sintagma ovogodišnjeg mikropolitičkog seminara posuđena je od povjesničara Iana J. Robertsona koji baštinu definira kao "kolektive i pojedince – i njihov smisao nasljeđivanja prošlosti te pronalaženje načina da takvo razumijevanje procesa provede u praksi".