Kultura

chelsea.jpg

Chelsea Wolfe u Rijeci

Američka glazbenica Chelsea Wolfe će 1. kolovoza nastupiti na Trsatskoj gradini. Bit će to njen prvi samostalni nastup u ovom dijelu Europe. Wolfe u sklopu europske turneje promovira svoj šesti album Hiss Spun koji joj je učvrstio status jedne od najupečatljivijih underground glazbenica današnjice. Njen će specifičan glazbeni izričaj u Rijeci upotpuniti bajkovit ambijent Trsatske gradine.
Foto: Harmati Zsofia

Tekstilne minijature - izložba hrvatskih i mađarskih umjetnika tekstila

Izložba se otvara u srijedu, 4. ožujka u 19 sati, u Mađarski institutu u Zagrebu (Augusta Cesarca 10). Ostaje otvorena do 8. svibnja. Tekstilne minijature su poput slikarskih skica. Njima autori/ce bilježe ideje, propitkuju boje, testiraju materijale, komponiraju oblike prema zamišljenom konceptu. Budući da su dimenzijama malene, tekstilne minijature nose tu svježinu slobodne, ludičke, likovne, grafičke, asocijativne ili neke druge kreacije. Ulaz na izložbu je slobodan.
sirijska_prasina_cover.png

Predstavljanje knjige Sirijska prašina

Predstavljanje knjige talijanske novinarke Francesce Borri Sirijska prašina, održat će se u četvrtak, 5. travnja u 18 i 30 sati, u Talijanskom institutu za kulturu (Preobraženska 4, Zagreb). Borri u ovoj knjizi pred čitatelja iznosi sav besmisao patnje nemoćnih stanovnika sirijskog grada Alepa, koji je između 2012. i 2016. bio poprištem nesmiljenih borbi između pobunjenika najrazličitijih političkih i svjetonazorskih boja i vojske sirijskog režima Bašara al-Asada.
Foto: Silvija Kolar Fodor

Razmjena sjemena i predavanje Silvije Kolar-Fodor

Vrtlarenje u skladu s prirodom naslov je predavanja Silvije Kolar-Fodor koje će se održati u sklopu projekta Zelena knjižnica u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 5. travnja, s početkom u 18 sati. Na predavanju ćete saznati kako (i zašto) uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Na razmjene sjemenja se pozivaju posjetitelji koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima, da razmijene sjeme s udrugom Biovrt i na taj način doprinesu očuvanju biološke raznolikosti.
anarhisticki_sajam_copy95388.jpg

14. Anarhistički sajam knjiga

Četrnaesti Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu održat će od 6. do 8. 4. travnja u AKC Medika (Pierottijeva 11, Zagreb). Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu već četrnaeste godina okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret te sve zainteresirane.
Foto: I.P.

Bliski istok i izazovi modernog svijeta: politika, društvo, kultura

Katedra za turkologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva da prisustvujete predavanjima iz ciklusa Bliski istok i izazovi modernog svijeta: politika, društvo, kultura. U sklopu ciklusa renomirani strani i domaci stručnjaci govorit će o različitim aktualnim, ali i nedovoljno poznatim političkim, ekonomskim, društvenim, kulturnim i vjerskim značajkama i problemima bliskoistočne regije. Ciklus predavanja počinje 3. travnja.
stonebride.jpg

Stonebride + Wolfram

Nakon gotovo pet predugih godina u KSET se vraća neuništiva rock mašinerija zvana Stonebride! U četvrtak, 29. ožujka, s njima će pozornicu dijeliti posebni gosti te prijatelji iz novosadskog benda Wolfram. Stonebride će tako koncertom u KSET-u privesti kraju svoju europsku turneju te predstaviti svježi materijal, iza kojeg ponovno stoji nezavisna etiketa PDV. Karte će na ulazu koštati 40 kuna, vrata se otvaraju u 20 i 30.
where_do_people_go_kalrxy.jpg

Where do people go after they die?

Nakon godinu dana priprema grafički roman Where Do People Go After They Die? ilustratorice KLARXY napokon je gotov i spreman ugledati svjetlo dana. Grafički roman koji je ujedno i veliki art piece / tapeta otkriva mapu zagrobnog života kroz oči ilustratorice KLARXY, a prvi put ćete ga imati priliku vidjeti na izložbi u Oris Kući arhitekture, 10. travnja u 19 sati.
kries_selo_na_okuke_village_tracks_3.jpg

Kries u Kocki

Klub Kocka će 31. ožujka ugostiti Kries, sedmeročlani bend koji nadahnuće pronalazi u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama, u slavenskoj mitologiji, dinarskom ritmu i zvukovima mediteranskih glazbala. Cijena ulaznice u pretprodaji je 60 kn, dok će na dan koncerta biti 80 kn.
siberian_inst2_1.png

Siberian Meat Grinder & Shin

U srijedu, 28. ožujka, u zagrebački Vintage Industrial vraćaju se sibirske HC legende - Siberian Meat Grinder u pratnji zagrebačkog benda Shin, predvođenog frontwomanicom Teom. Karte su još danas na cijeni od 50 kuna dok će sutra iznositi 65 kuna.