Kultura

sirija.jpg

Premijera filma: Sirija - Zemlja na raskrižju

Goran Šafarek i Hrvoje Ivančić deset su dana 2016. godine boravili na teritoriju pod kontrolom sirijske vlade. Premijera dokumentarnog filma kojeg su tada snimili, održat će se u srijedu, 1. ožujka, u Kinu Europa u Zagrebu, s početkom u 21 sat.
sergio_oksman.png

Masterclass nagrađivanog redatelja Sergia Oksmana u Dokukinu KIC

Nagrađivani španjolsko-brazilski redatelj dokumentarnih filmova Sergio Oksman održat će masterclass predavanje na temu Izmišljanje stvarnosti u petak, 24. veljače, u zagrebačkom Dokukinu KIC. Sljedećeg dana, u subotu, u 19 sati pogledajte Oksmanov film O nogometu. Masterclass počinje u 16 sati, a ulaz je besplatan!
izlozba_rijeka_ak.jpg

Izložba Naše tijelo, naš izbor, naša borba

Otvorenje izložbe Naše tijelo, naš izbor, naša borba održat će se 16. veljače s početkom u 19 sati, na adresi Križanićeva 6a (Rijeka). Izložba će kroz fotografije, instalacije, pamflete, medijske članke i druge materijale, javnosti predstaviti pokrete žena iz čitavog svijeta, čija je svrha ostvariti ili ohrabriti pravo na prekid trudnoće. Otvaranje izložbe popratit će zbor VINS. Izložba je otvorena do 26. veljače.
unnamed_copy36127.jpg

5. rođendan Trans Aida

Trans Aid slavi peti rođendan! U petak, 24. veljače u 20 sati, dođite u Jiggy bar (Brozova 48, Zagreb) na kviz, tortu, ples i druženje s jednorozima. Nakon što na buvljaku TRANSmjena dobara nabavite outfit, spremni_e ste uskočiti u cipelice i pasti u rođendanski TRANS na plesnom podiju!
Foto: Tomislav Sporiš

King Khan u Močvari

Nakon što je svojim nastupom zapalio publiku i bio jedno od najugodnijih iznenađenja 2. SuperUho Festivala, King Khan i njegov prateći bend The Shrines 7. lipnja dolaze u zagrebačku Močvaru. Ulaznice po promotivnoj cijeni od 65 kuna mogu se kupiti od 14. veljače u Rockmarku (Berislavićeva 13) i Dirty Old Shopu (Tratinska 18 ) te na njihovim web shopovima. Nakon 19. veljače cijena ulaznica će biti 80 kuna, a na ulazu, ukoliko ih ostane, 100 kuna.
mokri_snovi.jpg

Mokri snovi u Filodrammatici

Otvorenje izložbe Mokri snovi, autorice Valérie Wolf Gang, održat će se 16. veljače s početkom u 20 sati, u galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka). Izložba ostaje otvorena do 3. ožujka.
ljubavzasve.jpg

One Billion Rising Day: Ljubav za sve u Saxu za Valentinovo

Ljubav za sve krilatica je pod kojom će se u zagrebačkom klubu Sax! obilježiti Dan zaljubljenih i One Billion Rising Day, koji se svake godine zajedno slave 14. veljače. Tim će povodom u Saxu nastupiti Le Zbor, zbor Domaćigosti te senegalski udaraljkaši Commi Balde i Abi Seydi! Najsretnijim čitateljima/cama dijelimo ulaznice. Dobitnice su Sara Sharifi i Jelena Behaim.
kinkokino.jpg

2. KinoKino Festival

Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino u svojem će drugom izdanju donijeti presjek najboljih filmskih ostvarenja za djecu, a zagrebačko kino Europa i ove će godine od utorka, 21. veljače do nedjelje, 26. veljače postati središte dječje filmske imaginacije. Festival otvara filmska poslastica za sve generacije, jedan od najslavnijih dječjih filmova svih vremena – Goonies Richarda Donnera iz 1985. godine.
ko_to_o_kotoru_pg.jpg

KoTo(r) o Kotoru

U subotu, 11. veljače u 19 sati, u Art radionici Lazareti (Frana Supila 8, Dubrovnik) gostuje predstava KoTo/r/ o Kotoru. Radi se o predstavi koju su tijekom osmomjesečnog stvaralačkog procesa s redateljem Petrom Pejakovićem stvarali stanovnici i stanovnice Kotora baveći svim temama koje muče današnji Kotor i uvelike utječu na kvalitetu života stanovnika Kotora. Ulaz na predstavu je besplatan.
predrag_matvejevi_foto_subversive_festival_copy86556.jpg

Tribina: Ostavština Predraga Matvejevića

Srpsko privredno društvo Privrednik i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pozivaju na tribinu Ostavština Predraga Matvejevića, koja će se održati u utorak, 14. veljače u 18 sati, u Privrednikovom domu (Preradovićeva 18, Zagreb). Na tribini će govoriti pisac i prevoditelj Sinan Gudžević i Velimir Visković, književni kritičar i leksikograf.