Kultura

50_poems_for_snow_plakat_2018.jpeg

50 Poems for Snow u Zagrebu

Zagrebačko izdanje festivala 50 Poems for Snow održat će se 4. siječnja s početkom u 21 sat na livadi iznad Ljetne pozornice Tuškanac. Sastanak za zajednički odlazak do livade je u 20 i 45 ispred Kina Tuškanac. Pjesme će čitati Ana Brnardić, Dinko Kreho i gost iznenađenja. U Zagrebu se 50 Poems for Snow održava po sedmi put, a ovaj je posvećen čileanskom pjesniku Nicanoru Parri, koji je umro ove godine u 104. godini.
cirkorama_jedinstvo.jpg

Malinada kolektiv: (Un)connected, work in progress prezentacija

Javnu prezentaciju djela u nastajanju (Un)connected svi zainteresirani mogu pogledati 6. siječnja u 18 sati u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo (Trnjanski nasip bb, Zagreb). Malinada kolektiv su Morana Radočaj (Zagreb) i Hristina Šormaz (Beograd). Baveći se zračnim akrobacijama kreirale su zajedničku točku koju odlučuju razviti u predstavu. Umjetnice se trenutno nalaze na umjetničkoj rezidenciji u trajanju od deset dana, u Pogonu Jedinstvo, Zagreb. Tijekom ove rezidencije Morana i Hristina istražuju elemente akrobatike na vertikalnom užetu koje planiraju iskoristiti u predstavi i nastavljaju rad na razradi međusobnih odnosa kroz uporabu raznih objekata na sceni.
Foto: Viktor Popović

DALMACIJAVINO - spomenik modernosti i traumatična točka Splita

U nedjelju, 30. prosinca u 12 sati, u Gradskoj luci Split (nasuprot ulaza u zgradu Dalmacijavina i kasnije na Katalinića brigu), poeziju će čitati Antej Jelenić, James Meetze i Marijana Pađen. Tim činom označavaju mjesto modernosti i progresa, borbe, poraza, pokušaja i svršetaka. Događanje će završiti uz krovnu terasu Dalmacijavina koja je imala javni karakter te je i konzervatorskim elaboratom predviđeno da s nekom novom namjenom i dalje ostane prostor dostupan javnosti.
Foto: Marin Franov

4 Hoerspiela, 1 Bajsove vrpce i 1 Drvo koje je pjevalo

Već tradicionalne četiri izvedbe HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) održat će se u Kući Arko, (Basaričekova 24,Zagreb), dok će se Bajsove vrpce održati u 19. prosinca u Kulturnom centru Mesnička (Mesnička 12). Izveba naziva Drvo koje je pjevalo održat će se 23. prosinca, točno u podne, u StudioChekhov (Gajeva 10).
svjetski_dan_migranata_palach.jpg

Proslava Svjetskog dana migranata u Rijeci

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i programski pravac Kuhinja proslavit će Svjetski dan migranata u utorak 18. prosinca u Palachu posebnim, besplatnim programom sastavljenim od diskurzivnog, kulturno-umjetničkog te gastronomskog dijela na kojem će sudjelovati dokumentarist Želimir Žilnik i novinarka-istraživačica Barbara Matejčić. Dijelit će se hrana koju će pripremiti Gisela Echeverria iz Venezuele i Dionne Hosang iz Trinidada i Tobaga. Plesat će se uz glazbu po izboru DJ Sun Matta.
stipan.png

Stipan Kujundžić: Orijentalna glazbala

Otvorenje izložba održat će se 17. prosinca u 18 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izložba obuhvaća rezultate višegodišnjih istraživanja daleke i blisko istočnjačke narodne glazbene baštine i gudalačkih instrumenata, jednako kao i takvih glazbala u regiji. Unutar ovog velikog područja, odnosno brojnih pripadnih glazbenih instrumenata, autor je odabrao 14 glazbala. Izložba ostaje otvorena do 3. veljače 2019. godine.
unnamed_5.png

Treći dan komunizma

Jesenji nastavak trećeg saziva Zbora crvene Rijeke, manifestacije međunarodne borbene umjetnosti i teorije, donosi predavanje i panel diskusiju koju moderira Srećko Pulig, a predaju Mira Bogdanović, Hrvoje Štefan i Srećko Pulig, izložbu Izbori promotivnih materijala izborne kampanje i istoimeno performativno predavanje Janeza Janše, Janeza Janše i Janeza Janše. Treći dan komunizma u ponedjeljak, 17. prosinca u Filodrammatici (Korzo 2, Rijeka).
unnamed_16.jpg

DUŠAN BEKAR: Dizajner iz sjene

U utorak, 18. prosinca u 19 sati, u HDD galeriji otvara se izložba DUŠAN BEKAR: DIZAJNER IZ SJENE. Izložba nas upoznaje s djelima izuzetno potentnog grafičkog dizajnera, fotografa i slikara Dušana Bekara koji je djelovao na polju komercijalnog i korporativnog dizajna od početka 50-ih do početka 21. stoljeća u Hrvatskoj u statusu samostalnog umjetnika, a kreativno je aktivan i danas. Izložba ostaje otvorena do 11. siječnja.
privrednik_copy67339.jpg

Projekcija filma Srbenka i razgovor s autorom

Srpsko privredno društvo Privrednik i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pozivaju na projekciju filma Srbenka nakon koje slijedi razgovor s autorom Nebojšom Slijepčevićem i jednom od protagonistica filma Tatjanom Dragičević. Projekcija će se održati u utorak, 18. prosinca u 18 sati, u Privrednikovom domu (prvi kat, Preradovićeva 18, Zagreb).
green.jpg

Tribina Kako čuvamo zrak koji udišemo

U petak, 14. prosinca u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održat će se tribina pod nazivom Kako čuvamo zrak koji udišemo. Tribina uključuje predavanje Kvaliteta zraka – uzroci i posljedice Martina Belavića iz Državnog hidrometeorološkog zavoda te predavanje Kako digitalno doba pomaže u očuvanju zraka koji udišemo Tomislava Bronzina i Gabrijele Vratarić iz ICT i konzultantske tvrtke CITUS.