Kultura

kokot2.jpg

Filmovi Vladimira Perovića u Dokukinu KIC

Program Hall of Fame u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5, Zagreb) ide dalje te u ponedjeljak, 23. siječnja u 19 sati, donosi još četiri kratka dokumentarna klasika. Besplatno pogledajte tri filma višestruko nagrađivanog crnogorskog redatelja Vladimira Perovića – Kuća; Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota te Eoha. Na platnu će oživjeti i film Ana iz 1984. poznate redateljice Mirjane Zoranović.
metalizacija_20.01.2017.black_cult_czaar_voloh_banner.jpg

Metalizacija u Močvari - Black Cult, Czaar i Voloh

Nakon tri izdanja novog metal programa u Močvari pod imenom Metalizacija, u petak, 20. siječnja u 22 sata, predstavlja se riječka metal scena. Black metal bend Black Cult, sweet metalci Czaar i pagan folk metal bend Voloh stižu u zagrebačku Močvaru. Upad je 25 kn.
Foto: James Hutchinson

3D Glitch u Filodrammatici

Otvorenje skupne izložbe 3D Glitch, kustosa Jamesa Hutchinsona, održat će se 19. siječnja u riječkoj galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1) s početkom u 20 sati. Istog dana, s početkom u 18 sati, umjetnik Dominic Smith održat će izlaganje Flip-Flopping gdje će govoriti o o problematici utjecaja pojave tehnologije 3D ispisa na procese premještanja nekog umjetničkog djela iz fizičkog svijeta u digitalni, te njegovog ponovnog vraćanja u fizički. Izložba je otvorena do 10. veljače.
kune_novac_budzet_banke_foto_to_copy59354.jpg

Uloga zakonodavstva u razvoju kulture doniranja

Okrugli stol Uloga zakonodavstva u razvoju kulture doniranja u Republici Hrvatskoj, održati će se u srijedu, 25. siječnja, u Kući Europe u Zagrebu (Augusta Cesarca 4), u 12 sati. Cilj ovog okruglog stola je pridonijeti razvijanju svijesti o doniranju i razvoju filantropije u Hrvatskoj te o nužnosti promjene zakonodavstva u svrhu poticanja kulture doniranja poslovnih i privatnih osoba te usklađivanju hrvatskih Zakona sa zakonima Europske Unije i po uzoru na najbolje primjere zemalja Europe.
sajmiste.jpg

Filmovi Bogdana Žižića i Branka Majera posvećeni Zagrebu na Kratkim slikama

U četvrtak, 19. siječnja u 19 i 30 sati, Kratke slike donose tri klasika hrvatske kratkometražne dokumentarne kinematografije koja bilježe urbanističke promjene u Zagrebu. Ulaz na program je besplatan. Kratke slike projekt su Kulture promjene SC i redovni filmski program MM centra, a održavaju se svakog četvrtka u MM centru (Savska cesta 25, Zagreb).
yesman2.jpg

The Yes Men: Pobuna! u Dokukinu KIC i Zelenoj Akciji

Novu dokumentarnu godinu Restart label započinje zagrebačkom kino-premijerom filma The Yes Men: Pobuna! (The Yes men are Revolting) Laure Nix, film o gerilskim akcijama jedne od najzanimljivijih i najkontroverznijih aktivističkih kolektiva na svijetu. Prva zagrebačka projekcija filma dogodit će se u srijedu, 18. siječnja, u 19 sati u dvorani Zelene akcije (Frankopanska 1), nakon čega slijedi panel diskusija "Metode aktivizma - primjeri uspješnih javnih akcija u Hrvatskoj" u suradnji s Pravom na Grad i Zelenom akcijom.
90te.jpg

Ciklus predavanja: Jer 90-e su bile godine

Sekcija Javna sociologija Kluba studenata i studentica sociologije Filozofskog fakulteta Diskrepancija poziva na ciklus predavanja Jer 90-e su bile godine koja će se održavati od ponedjeljka, 16. siječnja, do petka, 20. siječnja, u dvorani D7 Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
jimmy_stanic.jpg

Večer s Jimmy Stanićem

Turbina - turbo tribina i Začarana Močvara, 11. siječnja s početkom u 20 i 30 sati u Močvari (Trnjanski put bb), predstavljaju glazbenu legendu Jimmy Stanića. Ulaznica je 20 kuna.
net_klub_mama.png

David Bowie: Vita, melankolija i politička ekonomija

Brojne različite reakcije na smrt Davida Bowieja upućuju da taj fenomen zahtijeva detaljnije razmatranje. S vremenskom distancom, na godišnjicu njegove smrti u utorak, 10. siječnja, skup će pokušati tom fenomenu pristupiti trezveno i razmotriti ga iz psihološke, sociološke i filozofske vizure. Skup će se održati u zagrebačkoj MaMa-i od 10:20 do 13:30 sati.
zimsko_kino.jpg

Revija dokumentarnog filma Zimsko kino Rojc

Prva dva tjedna nove godine u Dnevnom boravku Rojca (Gajeva 3, Pula) rezervirana su za vrhunske dokumentarce. Svakog dana od 2. do 14. siječnja od 19 sati u Dnevnom boravku Rojca prikazivat će se filmovi iz bogatog kataloga Restart Labela. Reviju dokumentarnog filma organiziraju Dnevni boravak i Restart Label, a ulaz na sve projekcije je slobodan.