Kultura

maksimir.jpg

Otvorena vrata Parka Maksimir

WWF Adria u suradnji s Javnom ustanovom Maksimir i Srednjom školom-Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb (CZOO), organizira događanje povodom obilježavanja Europskog dana parkova, s temom pristupačnosti zaštićenih područja i uključenost svih posjetitelja u zaštićenim područjima. Događanje će se održati u subotu, 8. lipnja, s početkom u 11 sati, u Parku Maksimir (Zagreb).
nadin.jpg

Sjeti se i obuci nadin.artikal

U ime Nade Dimić, antifašističke heroine NOB-a i simbola radništva koje je utjelovljavala tvornica tekstila Nada Dimić u Zagrebu, umjetnice Šareni i Тиха nabavljaju robu iz druge ruke te procesom sitotiska stavljaju poruke na reciklirani tekstil, nakon čega slijedi šivanje na šivaćoj mašini i glačanje kako bi tinta bila što otpornija i poruka time bila što jasnija. Njihove artikle možete pogledati u subotu, 8. lipnja u Botaničaru, od 11 do 15 sati.
najava.jpg

Priča Konca

U četvrtak, 13. lipnja u 19 sati, u Galeriji Živi Atelje DK održat će se otvorenje izložbe Priča Konca koja je nastala u sklopu kolegija Kustoske prakse na diplomskom studiju povijesti umjetnosti, a izlažu studenti diplomskog studija Tekstilno - tehnološkog fakulteta. Cilj suradnje je približiti proces nastanka tekstila i prikazati njegovu širu primjenu te na taj način doprinijeti valorizaciji spomenute grane umjetnosti.
plakat_a4_vegefest_polozen.png

4. Vegefest

U subotu, 8. lipnja na Franjevačkom trgu u Varaždinu, održat će se 4. festival veganskih proizvoda i održivog življenja VegeFest. Na festivalu će se izlagati i promovirati isključivo proizvodi biljnog podrijetla te proizvodi koji nisu testirani na životinjama. Uz bogatu ponudu veganskih proizvoda (više od 30 izlagača) posjetitelje očekuje cjelodnevni zanimljiv program.
svjerr.jpg

Više od svjetla i soli

Izložba Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika, bit će otvorena u utorak, 4. lipnja u 19 i 30 sati u žitnici Rupe. Kako bi obilježili veliku obljetnicu - 200 godina organizirane svjetioničarske službe na istočnoj obali Jadrana, izložbu su zajednički realizirali Hrvatski pomorski muzej Split i Plovput d.o.o., a njeni su autori Danka Radić, Marijan Bradanović, Dean Krmac, Petra Blažević, Sunčana Dežjot i Antonija Perković.
unnamed_18.jpg

Dani Dugava

U subotu i nedjelju, 1. i 2. lipnja u centralnom parku u Dugavama odvijaju se brojne kreativne radionice, glazbeni program te različite sportske aktivnosti. Pripremljena je Živa knjižnica - druženje s ljudima knjigama, radionica izrade afro maski, opuštanje uz afro ples i uživanje u gastro specijalitetima iz različitih dijelova svijeta.
nasta_rojc_autoportret.jpg

Strašne žene sve u 16: Nasta Rojc

Povodom Mjeseca ponosa Prostor rodne i medijske kulture K-zona, pod platformom 'Fierce Women', organizira predavanje o Nasti Rojc - jednoj od najvažnijih hrvatskih umjetnica i slikarica prošlog stoljeća. Rojc je strašna žena čiji je turbulentni život daleko nadilazio zadane vremenske okvire, obilježen pomicanjem granica tadašnjih ustaljenih normi i građanskih pravila na svim područjima. Predavanje će održati povjesničarka umjetnosti i sveučilišna profesorica Leonida Kovač u Društveno kulturnom centru 'Šesnaestica' (Ozaljska 16/II kat) u četvrtak, 6. lipnja, s početkom u 18 sati.
botanicki_dnevnik.jpg

Proždirani u vatri, kružimo subterraneusom

U petak, 31. svibnja u MM centru posjetitelje očekuje projekcija filmova Botanički dnevnik i We Turn in the Fire, Consumed by Subterraneus Željka Kipkea, nakon kojih slijedi razgovor Leile Topić, Vanje Babića i autora. Program počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.
preuzmi.png

Samozastupanje za život bez nasilja

Udruga za samozastupanje i Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj pozivaju Vas na javnu tribinu pod nazivom Samozastupanje za život bez nasilja. Tribina će se održati 31. svibnja u Zagrebu u Kući ljudskih prava (Selska cesta 112c), od 12 sati.