Kultura

paolo_mofardin.jpg

Odaziv - Eksperimentalna Prostorna Istraživanja

Predavanje će se održati u srijedu, 27. ožujka u 20 sati, u Društvu arhitekata Zagreba. Dizajner i povjesničar umjetnosti Nikola Bojić pričat će o eksperimentalnim metodama istraživanja prostora koja spajaju satelitsku arheologiju, mapiranje, arhivski i terenski rad, ekosustavno mišljenje i kritički dizajn. O ovim će metodama biti riječi unutar projekta The Sinking Gardens, realiziranog u Xi Xi nacionalnom parku u Hangzhou u Kini. Projekt problematizira pitanja gentrifikacije, prostornih politika i radikalne ekološke transformacije do koje dolazi uslijed nekontrolirane urbanizacije.
brodarski_institut1.jpg

Motel Trogir: Tura po Brodarskom institutu

U nastavku posjeta modernističkim zdanjima, projekt Motel Trogir organizira obilazak kompleksa Brodarskog instituta u Zagrebu. Tura će se održati u četvrtak, 4. travnja, s početkom u 14 sati. Mjesto sastanka je zapadni ulaz u kompleks (Froudeva ulica br. 13).
pozivnica_pes_c_enica_z_itnjak.jpg

Peščenica-Žitnjak: Od intimnih kutaka do raširenih okvira

Centar za kulturu Trešnjevka / Galerija Modulor u utorak, 26. ožujka u 19 sati, otvara svoja vrata izložbi Peščenica-Žitnjak: Od intimnih kutaka do raširenih okvira. Za koncept izložbe zaslužan je Toni Bešlić, a fotografije je izradio Nikola Šimunić. Ovaj ciklus izložbi tematizira recentnu arhitekturu zagrebačkih četvrti. Izložbu se može pogledati do 12. travnja. Ulaz je slobodan.
klimatske_promjene_klima.jpg

Projekcije filmova Saše Bešlića o klimatskim promjenama

Društvo bibliotekara Istre organizira prikazivanje dokumentarnih filmova Saše Bešlića u četvrtak 28. ožujka, u Kinu Valli za učenike pulskih srednjih škola i studente. Ulaz se ne naplaćuje, a obvezna je najava za organizirane skupine. Filmovi obrađuju temu klimatskih promjena, a ukupno trajanje sva tri filma je 60 minuta.
affection_1294965_960_720.png

Que sais-je? Ženski orgazam

U ponedjeljak, 25. ožujka s početkom u 19 sati u Mini Art-kinu, Adriana Zaharijević održat će kino učionicu na temu ženskog orgazma. Iako je znanost od svojih početaka nastojala objasniti fiziološke, a kasnije i psihološke uzroke i posljedice orgazma u ženā, čini se da ni danas ne raspolažemo adekvatnim znanjem o tome što jest – ili nije – orgazam.
pozivnica_tribina_uloga_obnovljivih_izvora_energije_u_razvoju_lokalnih_zajednica.png

Tribina Obnovljivi izvori energije

Tribina na temu 'Obnovljivi izvori energije - uloga obnovljivih izvora energije u razvoju lokalnih zajednica' održat će se u utorak 2. travnja u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica, s početkom u 18 sati.
transition_energetique.jpg

Energetska tranzicija kao generator novih radnih mjesta

Energetska tranzicija kao generator novih radnih mjesta naslov je predavanja kojeg će u sklopu projekta Zelena knjižnica održati okolišni aktivist Vjeran Piršić. Predavanje se održava na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković u Puli (dvorana Pula) u četvrtak 21. ožujka,. s početkom u 17 sati. Ulaz je besplatan.
puncke2.jpg

Punčke i Repetitor na zatvaranju Impulse festivala

Punčke će 13. travnja nastupiti kao supporting act beogradskom Repetitoru u Pogonu Kulture u sklopu šestog izdanja Impulse festivala u Rijeci. Ulaznice: 60 kuna u pretprodaji / 80 kuna na dan koncerta.
Foto: Pixabay

Književna senzibilizacija - Djeca na izbjegličkom putu

Osmi susret Književne senzibilizacije održat će se u četvrtak, 21. ožujka u 17 i 30 sati. Nadolazeća tribina bit će specifična po tome što će učenici - mladi recenzenti Knjižnice Dugave predstaviti sljedeće naslove: Zenobija (H . Durr), Molitva moru (K . Hosseini), Djevojčica iz Afganistana (D. Ellis) i U moru žive krokodili (F. Geda). U razgovoru će, u ulozi Žive knjige, sudjelovati i tražiteljica azila Nebal Alhallak iz Sirije.