Kultura

savsko_kupaliste_izlozba_1975.jpg

Koraci grada: Novi novi Zagreb

U okviru projekta Koraci grada: Novi novi Zagreb Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja priprema dva događanja u svibnju, dvije subote za redom: subota 19. svibnja u 11 sati Tomislav Gotovac: Zagreb, volim te! - performativno predavanje Darka Šimičića, te 26.svibnja u 11 sati Umjetnost u javnom prostoru Novog Zagreba 1970-ih, šetnja Novim Zagrebom pod vodstvom Patricie Počanić (početna točka ispred glavnog ulaza Muzeja suvremene umjetnosti). S obzirom na ograničeni broj mjesta za oba događanja molimo prijave na udrugaiii@gmail.com
zadruga.jpg

ZCUK Regenerator + koncert Zadruge

U petak, 18. svibnja s početkom u 21 sat, u ZCUK Regeneratoru održat će se javna prezentacija projekta izgradnje centra urbane kulture. Glazbeni program odvijat će se paralelno na dvije lokacije u ZCUK Regeneratoru i Ljetnoj pozornici Polanović u Zaboku, a nastavit će se u subotu 19. svibnja.
unnamed_3.jpg

Vukovart 2018

I ove godine u Vukovaru će se održati street art festival pod nazivom VUKOVART – goes vertical! Festival se održava od 29. svibnja do 10. lipnja. Umjetnici će oslikavati fasade u Borovom naselju, a program će biti popraćen i glazbenim nastupima i prikazivanjima filmova o umjetnosti.
unnamed_2.jpg

34. Salon mladih - Panoptikon

U četvrtak, 24. svibnja u 19 sati, u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Trg žrtava fašizma 16), održat će se otvorenje 34. SALONA MLADIH – PANOPTIKON prema koncepciji Mirne Rul. Izložba ostaje otvorena do 26. lipnja.
dirmusic_mocvara.jpg

World music koncert: Dirtmusic

U Hrvatsku po prvi put dolazi svjetska world music atrakcija predvođena kultnim Chrisom Eckmanom te članovima grupe Baba Zula, kao i Hugo Raceom iz The Bad Seedsa. Chris Eckman dobro je poznat hrvatskim glazbenim zaljubljenicima. Koncert će se održati 21. svibnja s početkom u 21 sat, u klubu Močvara (Trnjanski nasip bb, Zagreb). Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 70 kuna, a na dan koncerta 90 kuna.
phurpa_facebook.jpg

Phurpa - Tantric ritual of Bön tradition

Phurpa - Tantric ritual of Bön tradition održat će se 11. lipnja s početkom u 21 sat, u klubu Močvara (Trnjanski nasip bb, Zagreb). Putovanje Phurpe počelo je sredinom 90-ih godina u Moskvi kada je grupa umjetnika i glazbenika, predvođena Alexey Teginom, provodeći vrijeme u legendarnom Fabrique of Cardinal Art skvotu, započela studiju tradicionalne ritualne glazbe, udaljavajući se od suvremene elektroakustične i industrijske glazbe s namjerom prodiranja u drevne muzičke kulture antičkog Egipta, Irana i Tibeta. Cijena ulaznice iznosi 50 kuna.
poezija_i_revolucija_1.jpg

Poezija i revolucija na Kratkim slikama

Prvih pola stoljeća "divnog maja" Kratke slike obilježit će 17. svibnja uz projekciju filma Poezija i revolucija Branka Ivande uz gostovanje samog autora. Nakon projekcije, u 19 i 30 sati u MM centru, filmska kritičarka Višnja Vukašinović s Brankom Ivandom uživo razgovara o kontekstu nastanka ovoga ostvarenja, ali i o tome mogu li se i kako konačno susresti poezija, revolucija i film. Ulaz je besplatan.
predavanje_tko_stoji_za_hoda_za_zivot.png

Tko (sve) stoji iza hoda za život?

Javno predavanje Tko (sve) stoji iza hoda za život? održat će se u četvrtak, 17. svibnja u 12 sati u Kinu Europa. Predavanje će održati Neil Datta, jedan od vodećih istraživača ultrakonzervativnih pokreta u Europi uz osvrte novinara tjednika Novosti Hrvoja Šimičevića i Antonije Petrušić sa Pravnog fakulteta u Zagrebu. Raspravu će moderirati Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna. Predavanje će biti na engleskom jeziku uz simultano prevođenje.
online_vizual_1024x768.png

Festival queer i feminističke kulture Smoqua 2

Lezbijska organizacija Rijeka LORI, u suradnji s udrugom PaRiter, inicijativom Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci organiziraju drugi festival queer i feminističke kulture u Rijeci pod nazivom SMOQUA 2. Festival će se održati u razdoblju od 17. do 19. svibnja.
selvedin_avdic.jpg

Razgovor sa Selvedinom Avdićem

U Booksinom književnom programu u utorak, 15. svibnja u 19 sati gostuje Selvedin Avdić, jedan od najoriginalnijih pisaca bosanskohercegovačke i post-jugoslavenske književnosti uopće. S njim će razgovarati književna kritičarka i publicistkinja Katarina Luketić.