Kultura

fotttp.jpg

Kako štitimo arhitekturu modernizma?

Tribina u organizaciji projekta Motel Trogir i Odbora za baštinu i prostor Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, održat će se u srijedu, 15. veljače u 18 i 30 sati, u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske (Preradovićeva 44, I. kat, Zagreb). Tribina će prezentirati slučaj kuće Matulja, ali staviti i fokus na baštinu iz razdoblja socijalizma kroz neke od istaknutih arhitektonskih primjera, uključujući djela primijenjene umjetnosti, poput dizajna i opreme interijera.
capture_copy41339.jpg

10. veljače - Dan Arheološkog muzeja u Zagrebu

Povodom Dana Arheološkog muzeja u Zagrebu 10. veljače, ulaz u Muzej na Zrinjevcu bit će besplatan tijekom cijelog dana. Tog dana Muzej obilježava 159. obljetnicu rođenja Josipa Brunšmida, ravnatelja Arheološkog muzeja u Zagrebu i prvog profesora arheologije u Hrvatskoj. Tom prilikom bit će predstavljena knjiga Arheološki muzej u Zagrebu - život od 19. do 21. stoljeća muzejske dokumentaristice Ane Solter koja vjerno prati djelovanje Muzeja i njegovih djelatnika od prvih godina nastanka do danas.
Foto: Kratki obiteljski film

Pobjednički filmovi 14. LFF-a u Zagrebu

U subotu (11.2.) i nedjelju (12.2.) u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5, Zagreb) možete pogledati prošlogodišnje pobjedničke filmove 14. Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma čije se 15. izdanje očekuje krajem kolovoza u Opatiji. Osim samih filmova, svi posjetitelji moći će razgovarati sa svim autorima filmova te filmskim ekipama.
unnamed_40.jpg

Radionica Stvaranje kontakta

Radionica Stvaranje kontakta prema tehnici čuvenog ruskog glumca, redatelja i utemeljitelja posebne metode umjetnosti glume, održat će se od 24. do 28. veljače u zagrebačkom StudioChekhov, pod vodstvom glumice i osnivačice spomenutog studija, Suzane Nikolić te Davida Zindera, izraelskog glumca, pedagoga, redatelja, učitelja tehnike Mihaila Čehova.
naslovnica.jpg

Promocija prve fotomonografije zagrebačkih zidova STREET/ART/ZAGREB

Promocija prve fotomonografije zagrebačkih zidova STREET/ART/ZAGREB održat će se 10. veljače u 19 i 30 sati, u dvorani kazališta Centra kulture na Peščenici - KNAP (Ivanićgradska 41a, Zagreb). Fotomonografija STREET/ART/ZAGREB sadrži 280 strana, predstavlja više od 200 radova i 95 autora koji su u proteklih petnaest godina ostavili trag na zagrebačkim ulicama.
frane1.jpg

Frane Rogić: Žitnjak, danas

U petak, 10. veljače u 19 sati, u Galeriji na katu Kulturno informativnog centra (Preradovićeva 5), otvara se izložba foto instalacija Žitnjak, danas Frane Rogića. Postav Rogićeve foto instalacije na asocijativnom planu vrlo precizno odgovara naslovu izložbe.
malabou.jpg

Catherine Malabou u Zagrebu

Vodeća francuska filozofkinja Catherine Malabou u Zagrebu će gostovati u sklopu programa Škole neophodnog znanja u kojem su dosad – između ostalih – gostovali Dubravka Ugrešić, Peter Szendy, Slobodan Šijan i Eyal Sivan. U svom predavanju Budućnost života, budućnost filozofije koje će se održati u utorak, 14. veljače u 19 sati, u prostoru Akademije dramske umjetnosti (Franskopanska 22), Malabou će programatski skicirati smjer vlastitih budućih istraživanja.
sohrab_karta_630.jpg

Kartografija izbjegličke krize

Sohrab Mohebbi održat će danas, u 19 sati u Multimedijalnom institutu (Preradovićeva 18, Zagreb), predavanje o izložbi Očito je iz karte čiji je kustos zajedno s Thomasom Keenanom. Prezentacija Sohraba Mohebbija Očito je iz karte (It is obvious from the map) će se osvrnuti na neke vidove izložbe koja se bavi ulogom kartografije u tzv. izbjegličkoj krizi u Europi .
panel_rasprava_res_non_verba_plakat.jpg

Res, non verba

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci poziva na panel raspravu Res,non verba, u kojoj će sudjelovati kandidati na predstojećim izborima za rektora Sveučilišta u Rijeci. Rasprava će se održati u petak, 10. veljače u 16 i 30 sati, u Caffe baru Akvarij (na Kampusu) te će je moderirati Nikola Baketa sa Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.
unnamed_39.jpg

Tomislav Gotovac: Trg maršala Tita, volim te!

Izložbom Trg Maršala Tita, volim te! Institut Tomislav Gotovac obilježava 80. godišnjicu umjetnikovog rođenja. Otvorenje izložbe je u Institutu za suvremenu umjetnost (Trg kralja Tomislava 20, Zagreb) u utorak, 7. veljače u 20 sati, a ostaje otvorena do 11. veljače. U četvrtak, 9. veljače u 18 sati, u razgovoru o Gotovcu sudjeluju Darko Šimičić, Jadranka Vinterhalter i Janka Vukmir.