Kultura

lezbijada_skokumodu.jpg

Lezbijada: 3. Lezbijske Olimpijske igre u Zagrebu

Zbeletron vas poziva da im se u subotu, 11. svibnja, od 12 sati pridružite na Remetskoj cesti 25 (preko puta ulaza u Krematorij Mirogoj) na 3. Lezbijadi u sklopu koje posjetitelje/ice očekuje bogat glazbeni i natjecateljski program te veganski roštilj.
dsc_plakat_1024x738.jpg

2. Djevojke su čudne

U Kutini se od 9. do 12. svibnja održava drugi po redu festival Djevojke su čudne. Nakon uspješnog prošlogodišnjeg izdanja, i ove godine festival donosi iznimna glazbena, publicistička, filmska i likovna ostvarenja auorica, među kojima su fotografkinja Nina Đurđević, novinarka i publicistkinja Ivana Dragičević, kantautorica Lovely Quinces i redateljica Sara Hribar.
split_casablanca.jpg

Mediteranska mreža modernizma - ciklus predavanja

Slijedom studijskih putovanja Motela Trogir u niz zemalja sjeverne Afrike, započinje se s ciklusom predavanja koji će apostrofirati prakse internacionalizma kroz predavanja širih tematskih odrednica, a osobito u segmentu arhitektonske i druge kulturne produkcije i razmjene. Početak ciklusa predavanja je 9. svibnja u 19 sati, predavanjem Tvrtka Jakovine u prostorima Udruženja hvatskih arhitekata/DAZ-a. Uz kratki uvod o Pokretu nesvrstanih, predavanje će se fokusirati na odnose sa sjevernoafričkim zemljama.
instagram_story_01.jpg

Slike razlike #18 - Social Scans at City Scapes

U subotu, 4. svibnja u 19 sati, u Kinoklubu Zagreb se nastavlja program Slike razlike. Radi se o izboru eksperimentalnih filmova koje je odabrao i pripremio filmski autor Vladislav Knežević. Tema programa je Social Scans at City Scapes. Kroz istraživanja Tokija, Montreala, Londona i Berlina propituje se socijalne implikacije u velikim gradovima i kako gustoća urbaniteta utječe na energiju mjesta.
bicstrip_stipe_logo.jpg

Promocija strip albuma Sestre i braća na dva kotača

Promocija strip albuma "Sestre i braća na dva kotača" autora Stipe Kalajžića održat će se u četvrtak, 9. svibnja, u Infocentru Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb) s početkom u 20:30 sati.
uberi_pricu.jpg

12. Festival dječje knjige

12. Festival dječje knjige otvara se književno-scenskim programom za najmlađe pod nazivom "Uberi priču!" u utorak, 7. svibnja u 11 sati, u Parku Stara Trešnjevka, a u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka. Festival traje do 24. svibnja.
kino_ucs.jpg

Što redateljice žele?

U Mini Art-kinu u Rijeci u ponedjeljak, 6. svibnja od 19 sati, na Kino učionicu (biciklom) dolazi Mima Simić održati predavačko-filmsku večer Što redateljice žele? Tematske i formalne tendencije u filmskim prvijencima regionalnih autorica.
strava1.jpg

Strava u hrvatskom filmu

U petak, 3. svibnja i subotu, 4. svibnja kino Tuškanac donosi program pod nazivom Strava u hrvatskom filmu, u sklopu kojega će biti prikazana tri dugometražna, jedan srednjemetražni i tri kratkometražna filma, a uoči prve projekcije uvodnu riječ održat će filmski arhivist Juraj Kukoč. Ulaz na projekcije je besplatan.
unnamed_48.jpg

20 godina Močvare & CirkoBalkana 7

Močvara od 1. do 20. svibnja slavi dvadeset godina postojanja. Neće slaviti sami, već će im se sa svojim sedmim izdanjem pridružiti i CirkoBalkana čitavim nizom kvalitetnih predstava za velike i male, radionica, slušaona i popratnog programa kako bi nas podsjetili da je život ionako tek jedan šareni i veseli cirkus koji brzo proleti. Pogledajte program, pronađite nešto za sebe, pridružite se slavlju!