Kultura

gong_velika_copy57049.jpg

Izravna vs. predstavnička demokracija u Hrvatskoj

Povodom Međunarodnog dana demokracije, GONG organizira okrugli stol pod nazivom Kako ostvariti ravnotežu izravne i predstavničke demokracije?, 15. rujna od 10 do 13 sati u Novinarskom domu. Program će otvoriti Nenad Zakošek, predsjednik Vijeća GONG-a, nakon čega slijedi rasprava s predstavnicima političkih i nezavisnih institucija, političkih stranaka, pravnim stručnjacima, politolozima i ostalom zainteresiranom javnosti.
pandakon_2018_wordpress_banner.png

Konvencija azijske kulture Pandakon 2018.

Konvencija azijske kulture Pandakon 2018. ove će godine održati 15. i 16. rujna (subota i  nedjelja), na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog kluba Močvara. Ulaz na konvenciju je simboličnih 10 kn po danu.
ivan_hrkas_trojka_pozivnica.png

Ivan Hrkaš - Trojka

U petak, 7. rujna u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević otvara se izložba sarajevskog fotografa Ivana Hrkaša - Trojka, proizašla iz autorovog istraživačkog projekta u sklopu kojeg se bavi impresijama i narativnim okvirima poznate riječke plaže – Trojke (nekadašnja Dvojka). Autor je zainteresiran za "izolirane prostore" u današnjici, lišene intenziteta i tenzija koje nameću globalizacija i razvoj tehnologije, prostore koji se uspostavljaju kao svojevrsne oaze mira.
unnamed_4.jpg

Promocija prvog izdanja biblioteke Tendencija - John Berger

Promocija prvog prijevoda Bergerovih tekstova na hrvatski jezik - Umjetnost i vlasništvo danas i drugi eseji, održat će se 12. rujna u 19 sati, u BAZi (Adžijina 11). Ovim izdanjem otvara se biblioteku Tendencija, a ukoričeni izbor eseja podijelit će se besplatno svim zainteresiranima.
unnamed.png

TKO RADI SCENU? — Dizajn za nezavisnu glazbu u Hrvatskoj 2011. – 2018.

U utorak, 11. rujna u 19 sati, u HDD galeriji otvara se izložba Tko radi scenu? — Dizajn za nezavisnu glazbu u Hrvatskoj 2011. – 2018. Izložba je fokusirana na najbolje i najreprezentativnije primjere dizajna i ilustracije za nezavisnu glazbenu scenu u razdoblju od posljednjih sedam godina te obuhvaća radove četrdesetak autorica i autora koji su oblikovali plakate, omote, promotivne materijale i druge predmete i vizuale koji idu rame uz rame s glazbom. Autori izložbe su Bojan Krištofić i Sven Sorić, a ostat će otvorena do 25. rujna.
znak_i_zvuk.png

Prvi međunarodni Festival kazališta ZNAK I ZVUK

Centar za kulturu Trešnjevka i udruga DLAN predstavljalu prvi međunarodni Festival Znak i Zvuk koji će se održati 27. i 28. rujna s početkom u 18 i 30 sati u velikoj dvorani CeKaTe-a. Festival je posvećen razvoju mješovite publike gluhih i čujućih te promociji bilingvalnih izvedbi i umjetnosti gluhih.
bebe.jpg

Bebè Na Volè promocija: Hate Is A Wonderful Thing

U četvrtak, 20. rujna u 21 i 30 sati, pridružite se otvaranju nove koncertne sezone u Vintage Industrial Baru (Savska 160) uz odličnog Bebè Na Volè, koji će predstaviti novi album Hate Is A Wonderful Thing.
unnamed_3.jpg

3. Rab Jazz Fest

Ovaj vikend gradom Rabom, jezgrom otočnih kulturnih zbivanja, mjestom susreta umjetnika i prolaznika, njegovim živopisnim kaletama i pjacetama razliti će se zvuci još jednog izdanja cijenjenog rapskog jazz festivala. Treće izdanje Rab Jazz Festa ove godine trajat će čak četiri dana, od 6. do 9. rujna.
topografija.jpg

Suvremena topografija

Otvorenje izložbe Suvremena topografija održat će se 2. rujna s početkom u 20 sati, u Galeriji 90-60-90 (Pogon Jedinstvo) u Zagrebu. Fokus topografskih istraživanja proteže se od najupečatljivijih obilježja površine Zemlje do onih najmanjih koji utjelovljuju lokalnu povijest i kulturu. Kao takav, odnosi se na promjene gradova, njihov rast, smanjenje, rušenje, zelenilo. Izložba Suvremena topografija prati ove najmane jedinice, kao na primjer rušenja Pruitt Igoe 1972. godine, ili preko zemljovida koji prikazuju ISIS teritorijalnu kontrolu od siječnja 2014. do najnovijih djela arhitekata i umjetnika. Izložba je otvorena do 7. rujna.
moff_vizual.jpg

Medvednica Outdoor Festival

Medvednica Outdoor Festival vam i godine garantira zabavu na Medvednici! U petak, 14. rujna u večernjim satima, uronite u uzbudljivi svijet outdoora u sklopu Medvednica outdoor film festivala, a u subotu, 15.rujna priključite se brojnim sportsko rekreativnim aktivnostima na otvorenom.