Kultura

triptih.jpg

Triptih u ritmu Indije

Veliki pjesnik Rabindranath Tagore, kojeg su nazivali Božanskim učiteljem, rođen je 1861. u Kalkuti, gdje je i umro 1941. U sklopu poetsko-plesne večeri, 8. studenog u 18 i 30 sati, u Knjižnici S.S. Kranjčević, indologinja Marijana Janjić govorit će o Tagoreovom životu i stvaralaštvu. Poeziju će čitati učenici III. gimnazije, Zagreb – Chiara Pumper i Lav Novosel. Plesačica Ana Jug stihove će pratiti kroz ritam i pokret te predstaviti kathak, klasični indijski ples.
eko_certifikat_zelena.jpg

Zašto biram eko?

Htjeli bi se zdravo hraniti, a zbunjeni ste od svega što se na tržištu nudi kao eko, bio, organsko, zdravo, domaće, nešpricano i ne znate kome vjerovati? Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača poziva vas na radionicu na kojoj ćete moći iz prve ruke doznati što je ekološka proizvodnja. Radionica Zašto biram eko? održat će se 13. studenog u 18 sati u Frankopanskoj 1 (dvorana Zelene akcije).
susa_klimatske_promjene_mk_copy18860.jpg

Kakva nam je politika potrebna u doba klimatskog kaosa?

Centar Knap i Institut za političku ekologiju IPE pozivaju na još jedno u nizu predavanja u ciklusu Krafna na Knap. Ovoga puta gost predavač je Andro Rilović, istraživački suradnik na Institutu za političku ekologiju. Predavanje će se održati u petak, 15. studenog u 19 sati, u Malom Studiju Centra KNAP.
1_3.jpg

Filmski hommage Vladimiru Dodigu Trokutu

U ponedjeljak, 11. studenog u 20 sati, kino Kinoteka ugostit će zagrebačku premijeru dokumentarnog filma Vladimire Spindler Prijateljstvo s Trokutom. U filmu redateljica predstavlja intimističku priču o prijateljstvu s čuvenim konceptualnim umjetnikom Vladimirom Dodigom Trokutom.
unnamed_33.jpg

6. Plan za bijeg: jesenski ciklus

Drugi, jesenski, ciklus ovogodišnjeg Plana za bijeg održat će se od 10.11. do 13.11. U ovom izdanju ciklusa malih radiofonijskih izvedbi predstavljaju se dva projekta u nastajanju.
unnamed_31.jpg

Dva Berlina - filmom preko zida

Povodom 30. obljetnice pada Berlinskog zida u Dokukinu KIC moći ćete gledati presjek dokumentaraca koji iz različitih aspekata tematiziraju njegov povijesni i simbolični značaj. Filmsko-diskurzivni program Dva Berlina – Filmom preko zida održat će se 9. i 10. studenog u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5, Zagreb).
pirate_care_2.png

Treći susret čitalačke grupe Piratska skrb

U Omladinskom kulturnom centru Palach, u srijedu 6. studenog u 19 sati, održat će se treći susret čitalačke grupe u okviru programa Piratska skrb. Projekt se bavi danas često kriminaliziranim praksama skrbi, brige ljudi jednih za druge, te piratstva kao čina skrbništva u digitalnoj sferi.
miscevic_arhitektura_i_napredna_energetska_ucinkovitost.jpg

Arhitektura i napredna energetska učinkovitost

Centar za kulturu Trešnjevka / Galerija Modulor (Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb) otvara u ponedjeljak, 4. studenog, u 19 sati izložbu pod nazivom Arhitektura i napredna energetska učinkovitost Ljubomira Miščevića, mag.ing.arch. Izložba je otvorena do 10. studenog. Ulaz na izložbu je besplatan.