Kultura

prostor_rezidencije_mljet.jpg

Otvaranje književne rezidencije na Mljetu

Izdavačka kuća Sandorf, u suradnji s općinom Mljet, pokrenula je književnu rezidenciju u Pomeni na Mljetu koja će u predstojećih godinu dana ugostiti dvanaestero pisaca iz Grčke, Slovenije i Hrvatske. U subotu 15. prosinca u 19 sati, u Domu kulture u Babinom polju na Mljetu (adresa Zabrežje 47), održat će se konferencija povodom službenog otvorenja projekta Odisejevo utočište (Ulysses' Shelter), europske mreže književnih rezidencija za mlade književne autore i autorice.
unnamed_15.jpg

Rajkamal Kahlon - Razgovarati s mrtvima: o empatiji, traumi i suradnji

Umjetnica Rajkamal Kahlon, jedna od gostujućih predavačica WHW Akademije, predstavit će svoj rad u Zagrebu i održati predavanje Razgovarati s mrtvima: o empatiji, traumi i suradnji. Predavanje se održava u utorak, 18. prosinca u 19 sati, u Galeriji Nova. Predavanje promišlja ulogu traume u stvaranju otpora, ali i novih mogućnosti za suradnju.
unnamed_14.jpg

Sve četiri zajedno. Na rubu dodira i kaosa

Netom nakon što je, u sklopu Nagrada Hrvatskog glumišta za 2018. godinu, nagrađena za najbolju plesnu predstavu u cjelini zahvaljujući ostvarenju Tamo vani i ovdje unutra, Ana Kreitmeyer premijerno nastupa pred zagrebačkom publikom u predstavi Sve četiri zajedno. Na rubu dodira i kaosa 13. i 14. prosinca, s početkom u 20 sati, u prostoru Teatar &TD, (Savska 25, Zagreb).
unnamed_13.jpg

Toni Meštrović: Hakiranje sustava

Izložba se otvara u četvrtak, 13. prosinca u 19 sati, u Galeriji umjetnina (Ul. kralja Tomislava 15, Split). Instalacijom Hakiranje sustava Toni Meštrović intervenira u sam muzej na dvije razine. Prvenstveno hakira postojeći muzejski nadzorni sustav koristeći kamere i kontrolni monitor, otvarajući pritom tematiku pritajene kontrole i nadzora. S druge strane, hakiranje se odvija i na razini muzejskog sadržaja. Umjesto uobičajene izložbene situacije autor potpuno prazni i zamračuje izložbeni prostor, te sama publika postaje objektom izlaganja/nadzora.
unnamed_12.jpg

Uljanik za bolje sutra

Radionica izrade plavih cvjetova i mašni kao simbola radnog odijela radnika Uljanika održat će se u subotu, 15. prosinca u 10 sati u Dnevnom boravku DC Rojc. Izrađivat će ih sami radnici i njihove obitelji, ali i volonteri. Cvjetovi i mašne će se prodavati u sklopu humanitarne akcije u svrhu podrške egzistencijalno ugroženim obiteljima radnika Uljanika.
unnamed.gif

8. Artomat

Osmo izdanje artOmata, nekonvencionalnog umjetničkog sajma, održat će od 17. do 23. prosinca u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. Nakon godine pauze artOmat se vraća u sajamskom izdanju. Više od 70 selektiranih autora predstavit će najnovije radove u području umjetnosti i dizajna. Lista izlagača uključuje suvremenu produkciju umjetnika i dizajnera koji djeluju u rasponu od vizualnih i primijenjenih umjetnosti do dizajna, među kojima se nalaze proizvodi s obrtničkom tradicijom dužom više od 80 godina.
yihrr_copy50033.jpg

Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina

Povodom obilježavanja deset godina rada Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj organizira se promocija foto - monografije IZA SEDAM LOGORA: Od zločina kulture do kulture zločina. Knjiga je autorski rad fotografa Hrvoja Polana, pisca Viktora Ivančića i novinara Nemanje Stjepanovića, u izdanju beogradske organizacije forumZFD. Na promociji će, 13. prosinca u 18 sati u Kinu Grič, govoriti autori knjige uz moderaciju Nataše Govedarice.
my_delight_on_a_shining_night_vizual.jpg

James Bridle: My delight on a shining night

Nakon što je u ožujku bio kustos diskurzivnog programa festivala Moje, tvoje, naše i pripadajuće izložbe Transnacionalizmi u Malom salonu, nagrađivani britanski umjetnik i publicist James Bridle ponovno stiže u Rijeku. Bridle ovog puta dolazi sa samostalnom izložbom My delight on a shining night, koja će se u galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvoriti u četvrtak, 6. prosinca, u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 21. prosinca.