Kultura

lado_fond_za_druge.jpg

Dobrotvorni koncert ansambla LADO u korist Fonda za druge

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO održat će dobrotvorni koncert 11. lipnja početkom u 20 sati u Dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Organizator ovog vokalno-instrumentalnog koncerta je Udruga Domino koja je sav prihod namijenila programu Fond za druge. Cijena ulaznice u pretprodaji do 31. svibnja iznosi 50 kuna, a od 1. lipnja do dana izvedbe 75 kuna.
fanny_pack_vizual.png

Fanny Pack: After- Pride uz House of Flamingo

Nakon Povorke ponosa, 9. lipnja, drag queer kolektiv House of Flamingo u klubu Močvara otvara patentni zatvarač svoje šarene pederuše uz novi klupski program Fanny Pack. U bogatom scenskom i klupskom programu publiku očekuje dimna zavjesa fantastičnih performansa, DJ setova i plesnih koraka zbog kojih ćete gledati svijet u neonski duginim bojama danima nakon. Donacija za ovu klupsko-scensku kutiju vatrometa u pretprodaji iznosi 30 kuna, a na dan događaja 40 kuna do i 50 kuna poslije ponoći. Ulaznice se mogu pronaći u Octopus piercing studiju (Gundulićeva 31).
zlatna_zora_film.jpg

Djevojke Zlatne zore

Film Djevojke Zlatne zore norveškog dokumentarista Håvarda Bustnesa portret je majki, supruga i kćeri vođa grčke ekstremno desničarske političke stranke Zlatna zora. Projekcija filma održat će se 24. svibnja s početkom u 19 i 30 sati, u MM centru (Savska 25, Zagreb). Ulaz je besplatan.
miljenko_smoje_roko_i_cicibela_smojin_teatar_24.05.2018.jpg

Mašta(j)mo Varoš : Smojin teatar

Kao tren su prošle gotovo četiri godine od prvih i posljednjih pokušaja da se u Varošu oživi makar poneko mjesto/prostor na kojemu bi se povremeno održavale manje kulturne priredbe. Smojin teatar održat će se od 23. do 26. svibnja iznad Šperuna, na križanju Jerine i Smojine ulice.
sylvain_lazarus_u_rijeci.jpg

Figura radnika i politika u Francuskoj: 1968.-2018.

Francuski sociolog, antropolog, teoretičar politike i politički militant Sylvain Lazarus održat će 25. svibnja s početkom u 14 sati, u Dvorani F-006 Filozofskog fakulteta u Rijeci predavanje Figura radnika i politika u Francuskoj: 1968.-2018. Ulaz je slobodan.
unnamed_4.jpg

Siniša Labrović - Zaštitimo svećenike od progona za pedofiliju

U subotu ,19. svibnja u 10 sati, na Trgu kralja Tomislava održat će se građanska akcija prikupljanja potpisa za inicijativu Zaštitimo svećenike od progona za pedofiliju, a potpise za raspisivanje referenduma prikupljat će Siniša Labrović - jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih hrvatskih umjetnika i performera.
mladen_stilinovic_poc_etnica_1_2_3.jpg

Radionica Nisam od jučer

Radionica Kinokluba Zagreb -- NISAM OD JUČER – održava se povodom obilježavanja 90 godina osnutka u čijem je središtu filmsko nasljeđe iz produkcije KKZ-a. Radionica će poticati samostalan stvaralački i autorski rad kao refleksiju i hommage odabranim eksperimentalnim filmovima iz arhiva bogate klupske tradicije. Radionica započinje projekcijom filmova iz arhive KKZ-a, 1. lipnja u 20 sati, u projekcijskoj dvorani KKZ-a na koju su pozvani svi zainteresirani gledatelji i potencijalni polaznici.
plakat_magicna_mocvara.jpg

Magična močvara

Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar predstaviti će u ponedjeljak, 21. svibnja u 13 sati, u prostoru Muzeja grada Zadra (Poljana pape Aleksandra III b.b.) radove učenika na temu biološke raznolikosti Parka prirode Vransko jezero. Izložba ostaje otvorena do 27. svibnja.
960x540.jpg

21. FAKI

Festival Alternativnog Kazališnog izričaja (FAKI) u svojem 21. izdanju bavi se fizičkim teatrom, lišenim generalizacija i stereotipa, oslobođenim kategorizacije i višeznačnih imena za jednu te istu stvar. Od 22. do 27. svibnja putem sedam izvedbi u prostorima AKC Medika (Filmski studio, DZIU) FAKI predstavlja izvedbenu platformu nezavisnih, putujućih kazališnih narativa koji djeluju izvan institucionalnih okvira. Ulaz na sva događanja je besplatan.
unnamed_1.png

Filmske večeri u Močvari: Anima Femina

Ususret 28. Svjetskom festivalu animiranog filma Animafestu Filmske večeri u Močvari 23. svibnja u 20 i 30 sati predstavit će domaće ženske autorice čija su nova ostvarenja uvrštena u program festivala. One su Ana Horvat, Dea Jagić i Jelena Oroz, a pridružit će im se i Boško Picula, aktualni umjetnički savjetnik za animirani film pri HAVC-u koji će zajedno s autoricama predstaviti najnovija kretanja na živahnoj domaćoj sceni s posebnim osvrtom na njene ženske snage.