Kultura

lastovo_sunce.jpg

2. Konferencija morskih zaštićenih područja

Sv ečano zatvaranje 2. Konferencije morskih zaštićenih područja, održat će se u srijedu, 25. siječnja u 11 sati. u hotelu Split (Strožanačka cesta 20, Podstrana). Na svečanom zatvaranju predstavit će se rezultati trogodišnjeg projekta SEA-Med: Razvoj održivih gospodarskih aktivnosti u morskim zaštićenim područjima te premijerno prikazati promotivni video Parka prirode Lastovsko otočje.
unnamed_37.jpg

Film svima

Filmaktiv poziva na prvu projekciju u sklopu projekta Film svima, ciklusa filmova prilagođenih gluhim i nagluhim osobama koju koju organiziramo u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka. Projekt Film svima otvara film riječke redateljice Barbare Babačić, Naseljenici - naši novi susjedi s puškama. Projekcija će biti održana u ponedjeljak, 23. siječnja u 18 sati, u Filodrammatica Dvorani. Ulaz na projekciju je slobodan.
vizual.jpg

Kino učionica: gledaj mizoginiju

Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, u suradnji s Odsjekom za kulturalne studije, udrugom studenata IKS i riječkim Art kinom poziva na okrugli stol kao uvodni razgovor za seriju predavačko-filmskih večeri naziva Kino učionica: gledaj mizoginiju. Okrugli stol će se održati u 18 sati u ponedjeljak, 23. siječnja u Mini Art kinu u Rijeci.
Foto: The invisible elephant

SUPERTOON putuje u Rogoznicu i Tisno

Ovu subotu, 21. siječnja u Rogoznici (od 17 sati), i nedjelju 22. siječnja u Tisnom (od 18 sati), ukrcajte se na animirano putovanje. SUPERTOON prikazuje odabrane dječje filmove 6. izdanja festivala SUPERTOON održanog prošlog ljeta u Šibeniku. Uz nagrađene filmove na festivalu najmlađa publika imat će mogućnost kroz razgovor s organizatorima festivala Slavetom Lukarovom i Petrom Trebotićem saznati štošta o nastanku animiranih filmova.
kokot2.jpg

Filmovi Vladimira Perovića u Dokukinu KIC

Program Hall of Fame u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5, Zagreb) ide dalje te u ponedjeljak, 23. siječnja u 19 sati, donosi još četiri kratka dokumentarna klasika. Besplatno pogledajte tri filma višestruko nagrađivanog crnogorskog redatelja Vladimira Perovića – Kuća; Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota te Eoha. Na platnu će oživjeti i film Ana iz 1984. poznate redateljice Mirjane Zoranović.
metalizacija_20.01.2017.black_cult_czaar_voloh_banner.jpg

Metalizacija u Močvari - Black Cult, Czaar i Voloh

Nakon tri izdanja novog metal programa u Močvari pod imenom Metalizacija, u petak, 20. siječnja u 22 sata, predstavlja se riječka metal scena. Black metal bend Black Cult, sweet metalci Czaar i pagan folk metal bend Voloh stižu u zagrebačku Močvaru. Upad je 25 kn.
Foto: James Hutchinson

3D Glitch u Filodrammatici

Otvorenje skupne izložbe 3D Glitch, kustosa Jamesa Hutchinsona, održat će se 19. siječnja u riječkoj galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1) s početkom u 20 sati. Istog dana, s početkom u 18 sati, umjetnik Dominic Smith održat će izlaganje Flip-Flopping gdje će govoriti o o problematici utjecaja pojave tehnologije 3D ispisa na procese premještanja nekog umjetničkog djela iz fizičkog svijeta u digitalni, te njegovog ponovnog vraćanja u fizički. Izložba je otvorena do 10. veljače.
kune_novac_budzet_banke_foto_to_copy59354.jpg

Uloga zakonodavstva u razvoju kulture doniranja

Okrugli stol Uloga zakonodavstva u razvoju kulture doniranja u Republici Hrvatskoj, održati će se u srijedu, 25. siječnja, u Kući Europe u Zagrebu (Augusta Cesarca 4), u 12 sati. Cilj ovog okruglog stola je pridonijeti razvijanju svijesti o doniranju i razvoju filantropije u Hrvatskoj te o nužnosti promjene zakonodavstva u svrhu poticanja kulture doniranja poslovnih i privatnih osoba te usklađivanju hrvatskih Zakona sa zakonima Europske Unije i po uzoru na najbolje primjere zemalja Europe.
sajmiste.jpg

Filmovi Bogdana Žižića i Branka Majera posvećeni Zagrebu na Kratkim slikama

U četvrtak, 19. siječnja u 19 i 30 sati, Kratke slike donose tri klasika hrvatske kratkometražne dokumentarne kinematografije koja bilježe urbanističke promjene u Zagrebu. Ulaz na program je besplatan. Kratke slike projekt su Kulture promjene SC i redovni filmski program MM centra, a održavaju se svakog četvrtka u MM centru (Savska cesta 25, Zagreb).
yesman2.jpg

The Yes Men: Pobuna! u Dokukinu KIC i Zelenoj Akciji

Novu dokumentarnu godinu Restart label započinje zagrebačkom kino-premijerom filma The Yes Men: Pobuna! (The Yes men are Revolting) Laure Nix, film o gerilskim akcijama jedne od najzanimljivijih i najkontroverznijih aktivističkih kolektiva na svijetu. Prva zagrebačka projekcija filma dogodit će se u srijedu, 18. siječnja, u 19 sati u dvorani Zelene akcije (Frankopanska 1), nakon čega slijedi panel diskusija "Metode aktivizma - primjeri uspješnih javnih akcija u Hrvatskoj" u suradnji s Pravom na Grad i Zelenom akcijom.