Kultura

antifasizam_copy23973.jpg

Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017. godini

Predstavljanje Biltena SNV-a Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017. godini, održat će se u prostorijama SNV-a (Ljudevita Gaja 7, Zagreb), u 11 sati. Na konferenciji će govoriti Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, Tamara Opačić, autorica Biltena, i Nina Čolović, autorica analize Facebook komentara.
zagreb_mental_fest.jpg

Zagreb Mental Fest

Zagreb Mental Fest je prvi događaj u Zagrebu kojemu je cilj stvaranje temelja za godišnju manifestaciju kroz koju će se promovirati inkluzivni programi međusektorske interdisciplinarne suradnje između umjetnosti, filozofije i mentalnog zdravlja. Svake godine naglasak će biti na određenoj temi, a na ovogodišnjem, prvom Zagreb Mental Festu, naglasak je na pokretu Hearing voices/Čujenje glasova. Festival traje od 24. do 29. svibnja.
qfest2018logo.png

qFEST - Festival drugog i drugačijeg

Drugo izdanje qFESTa - Festivala drugog i drugačijeg starta u subotu, 19. svibnja s predstavom Tri Gvineje po tekstu Virginije Woolf u Gradskom kazalištu Mladih Split. U partnerskoj organizaciji kolektiva queerANarchive i Cenzure Plus festival donosi bogat društveni i kulturni program koji se realizira u susret Splitskom prideu, koji je najavljen za 23. lipnja. Svi programi festivala besplatni su za građane i građanke.
platforma_hr_festival.jpg

19. PLATFORMA HR

Festival će se ove godine održati u razdoblju od 18. do 26. svibnja na nekoliko gradskih lokacija, s naglaskom na programu unutar neiskorištenih prostora duž zagrebačke žile kucavice – ulice Ilice, nastalog u suradnji s Projekt Ilica: Q'Art.
savsko_kupaliste_izlozba_1975.jpg

Koraci grada: Novi novi Zagreb

U okviru projekta Koraci grada: Novi novi Zagreb Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja priprema dva događanja u svibnju, dvije subote za redom: subota 19. svibnja u 11 sati Tomislav Gotovac: Zagreb, volim te! - performativno predavanje Darka Šimičića, te 26.svibnja u 11 sati Umjetnost u javnom prostoru Novog Zagreba 1970-ih, šetnja Novim Zagrebom pod vodstvom Patricie Počanić (početna točka ispred glavnog ulaza Muzeja suvremene umjetnosti). S obzirom na ograničeni broj mjesta za oba događanja molimo prijave na udrugaiii@gmail.com
zadruga.jpg

ZCUK Regenerator + koncert Zadruge

U petak, 18. svibnja s početkom u 21 sat, u ZCUK Regeneratoru održat će se javna prezentacija projekta izgradnje centra urbane kulture. Glazbeni program odvijat će se paralelno na dvije lokacije u ZCUK Regeneratoru i Ljetnoj pozornici Polanović u Zaboku, a nastavit će se u subotu 19. svibnja.
unnamed_3.jpg

Vukovart 2018

I ove godine u Vukovaru će se održati street art festival pod nazivom VUKOVART – goes vertical! Festival se održava od 29. svibnja do 10. lipnja. Umjetnici će oslikavati fasade u Borovom naselju, a program će biti popraćen i glazbenim nastupima i prikazivanjima filmova o umjetnosti.
unnamed_2.jpg

34. Salon mladih - Panoptikon

U četvrtak, 24. svibnja u 19 sati, u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Trg žrtava fašizma 16), održat će se otvorenje 34. SALONA MLADIH – PANOPTIKON prema koncepciji Mirne Rul. Izložba ostaje otvorena do 26. lipnja.
dirmusic_mocvara.jpg

World music koncert: Dirtmusic

U Hrvatsku po prvi put dolazi svjetska world music atrakcija predvođena kultnim Chrisom Eckmanom te članovima grupe Baba Zula, kao i Hugo Raceom iz The Bad Seedsa. Chris Eckman dobro je poznat hrvatskim glazbenim zaljubljenicima. Koncert će se održati 21. svibnja s početkom u 21 sat, u klubu Močvara (Trnjanski nasip bb, Zagreb). Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 70 kuna, a na dan koncerta 90 kuna.