Kultura

most_ponad_burne_rijeke_dalibor_talajic1.jpg

Most ponad burne rijeke u Booksi

Predstavljanje knjige Most ponad burne rijeke poznatog strip autora Dalibora Talajića održat će se 10. svibnja s početkom u 18 i 30 sati, u klubu Booksa (Martićeva 14d, Zagreb). U ovoj knjizi Talajić ne govori o stripu već o svom roditeljskom iskustvu.
jelena.jpg

Jelena Sokić: Drugi naziv SVE (deep cuts)

Otvorenje izložbe Jelene Sokić održat će se u četvrtak, 10. svibnja u 20 sati, u Galeriji Siva (Pierottijeva 11, Zagreb). Slike žele na zidove. Privremena selidba svih slika u Sivu galerijsku konstrukciju. Bez sistematizacije odabira, multientitetna organska nakupina ulja na platnu, bez predrasuda i politički nekorektno, sasvim poželjno i neupitno izložit će se vašim pogledima. Izložba ostaje otvorena do 17. svibnja.
psihomodopop.jpg

Veliki koncert Psihomodo Popa na Šalati: 30 godina "zmaja"

Psihomodo Pop, rock bend kojeg su svi oduvijek nazivali hrvatskim Stonesima, ove godine obilježava 30 godina od objavljivanja prvijenca Godina zmaja i 35 godina na glazbenoj sceni. Upravo su te obljetnice povod velikom zagrebačkom koncertu kojeg će održati 2. lipnja na zagrebačkoj Šalati. Odgovorite na nagradno pitanje i osvojite 3 puta po dvije ulaznice!
kali_romi.jpg

Promocija publikacije KALI SARA, prvih deset godina

Promocija publikacije KALI SARA – prvih 10 godina održat će se 14. svibnja s početkom u 11 sati, u knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb). Promocija navedene publikacije će ujedno biti i prezentacija desetogodišnjeg rada i djelovanja Saveza Roma kao organizacije civilnog društva.
z_arko_aleksic_plivanje_protiv_struje_svijesti.jpg

Žarko Aleksić: Plivanje protiv struje svijesti

Otvorenje izložbe Plivanje protiv struje svijesti, mladog umjetnika Žarka Aleksića, održat će se 10. svibnja s početkom u 20 sati, u zagrebačkoj galeriji Miroslav Kraljević. Uz izložbu i performans na otvorenju, program uključuje predavanje i predstavljanje umjetnikovog višegodišnjeg multidisciplinarnog istraživačkog projekta Brain Pictures.
unnamed_copy72626.jpg

U lošoj vjeri: Nekad i sad (zajednička autorefleksija)

Sudionici diskusije su Ekaterina Degot, Lidija Krienzer Radojević, Goran Sergej Pristaš i Branislav Dimitrijević (moderator)​. Diskusija će se održati 7. svibnja u 19 sati, u Galeriji Nova (Teslina 7, Zagreb). Kako su sudionici panela povezani s kulturnom i umjetničkom produkcijom i istraživanjima, posebno će se usredotočiti na ulogu umjetnosti i kulture u aktualnim raspravama (ili njihovim izostankom?) unutar i oko civilnog društva.
facebook_event_copy.jpg

12. DORF

12.Festivala dokumentarnog rock filma DORF, održat će se od 4. do 6. kolovoza u Primoštenu te od 23. do 25. kolovoza u Vinkovcima. Festival će 4. kolovoza otvoriti projekcija filma Betty - Kažu da sam drukčija, autora Phila Coxa, o funk megazvijezdi Betty Davis.
unnamed_1.jpg

Queer Zagreb Sezona

Svibanj je rezerviran za program Queer Zagreb Sezona - od 15. do 19. svibnja Zagrebački plesni centar (Ilica 10, Zagreb) ugostit će brojne umjetnike i umjetnice iz SAD-a, Indije, Filipina, Velike Britanije, Njemačke, Poljske, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Ulaz na sve programe je slobodan.
unnamed.jpg

Okrugli stol - Spomenici i javni prostor u Republici Hrvatskoj

Okrugli stol Spomenici i javni prostor u Republici Hrvatskoj održat će se u srijedu, 9. svibnja u 19 sati, u Udruženju hrvatskih arhitekata (Trg bana J. Jelačića 3/1, Zagreb). Povod je priprema Zakona o umjetnicima i Zakona o spomenicima braniteljima. Sad je vrijeme da na osnovu spomeničkih praksi od devedesetih do danas pokušamo iščitati glavne trendove oblikovanja javnog prostora i ponuditi optimalna rješenja u demokratskom korištenju javnog prostora kao javnog dobra.
Foto: Vlasta Delimar, Dolina

Izložba i performans Dolina Vlaste Delimar

Otvorenje izložbe Dolina, prvoga dijela umjetničkoga rada Diptih Dolina…Magda, jedne od najpoznatijih hrvatskih suvremenih umjetnica i performerica Vlaste Delimar, održat će se 8. svibnja u Galeriji SC u 21 sat. Uvod u izložbu bit će performans istoimenoga naziva koji će se održati istu večer u Teatru &TD s početkom u 20 sati.