Kultura

wheelchair_3088991_960_720.jpg

Izložba Iz druge perspektive

Udruga Zamisli u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek poziva na otvorenje izložbe Iz druge perspektive, autora Alena Kasumovića i Antonija Rendulića. Oba autora su osobe s invaliditetom, stoga su njihova djela nastala "iz druge perspektive". Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak (3. prosinca) u 14 sati u Galeriji Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.
games.png

Games and Politics

Games and Politics, izložba nastala u suradnji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea (ZKM), predstavlja politički i socijalno angažirane video-igre nastale nakon 2004. godine. Prikazujući igre kao puno više od pukog medija za zabavu, takve se igre čvrsto ograđuju od konvencijalnog tržišta. Izložba se otvara 4. prosinca u MSU u Zagrebu, i ostaje otvorena do 18. prosinca.
kaoperativa.jpg

Otići ili ostati - migracije i mobilnost

KAoperativa organizira tribinu “Otići ili ostati - migracije i mobilnost” 2.dio koja će se održati u ponedjeljak, 3. prosinca s početkom u 18 sati na Maloj Sceni Hrvatskog doma. Prvi dio tribine održan je 16. studenog s učenicima Gimnazije, a u ovom terminu namjera je dobiti odgovore od građana koji su razlozi za odlazak ili ostanak u Karlovcu te povezanost odlaska/ostanka i razvoja publike kulturnih sadržaja u gradu.
Foto: Damir Žižić

Abeceda nezavisne kulture: Otvoreno o prostorima

Udruga Kurziv, nakladnik portala Kulturpunkt.hr,, održat će javni razgovor na temu prostora za rad i prezentaciju rada organizacija i inicijativa u kulturi. Poseban fokus posvetit će se suradnji različitih aktera u polju te novim modelima upravljanja kulturnim prostorima. Razgovor će se održati u petak 30. studenog u 17 sati u RiHubu.
sweet_movie_3.jpg

Škola neophodnog znanja

MaMa, Booksa i Kulturpunkt ponovno organiziraju kratku Školu neophodnoga znanja, popratni program HRFF-a, u trajanju od 3. do 7. prosinca u MaMi. Ove će godine Škola ugostiti četvero umjetnika i teoretičara okupljenih pod zajedničkom temom festivala, Pobunjena želja, u dva modula: Radikalni kvir i Suvremene umjetničke interpretacije.
Ilustracija: Ena Jurov

Kako žive umjetnice?

Promocija publikacije Kako žive umjetnice? održat će se u nedjelju, 2. prosinca u riječkoj Filodrammatici (Korzo 28). Selma Banich i Nina Gojić provele su istoimeno istraživanje u kojem je sudjelovalo preko stotinu umjetnica i radnica u kulturi iz Rijeke i okolice. Promocija je zamišljena kao neformalno druženje uz čaj i publikaciju.
zgn.jpg

Šetnja: Novi Zagreb 1920ih

Šetnja pod nazivom Novi Zagreb 1920-ih održat će se u nedjelju, 2. prosinca u 12 sati. Polazna točka je ispred Narodne banke na Trgu hrvatskih velikana (Zagrebačka burza Viktora Kovačića). Vodiči: Krešo Galović i Sonja Leboš. Radi se o prvoj u nizu šetnji "Upoznajte Zagreb (da biste ga još više voljeli i bolje obranili)".