Kultura

Foto: Michael Mesarić

Pomak

Otvorenje multimedijalne izložbe Pomak, prve samostalne izložbe riječkog umjetnika Michaela Mesarića, održat će se 30. kolovoza s početkom u 20 sati, u riječkoj galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1). Mesarić audio-video radovima i multimedijalnim instalacijama prenosi iskustva skateboardera (skejtera) kao protagonista u iskušavanju unutrašnjih i izvanjskih granica. Izložba je nastala u produkciji udruge Drugo more i možete je pogledati do 14. rujna.
zzss_vizual.jpg

Zgodne žene spašavaju stvar 2018

Skribonauti ove godine organiziraju 6. izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar koji se po prvi put održava na dvije lokacije - u Splitu i na otoku Biševo, od 23. do 25. kolovoza.
abyss.jpg

Spectral Voice & Morbid Creation

U Mediku 27. rujna dolaze Spectral Voice (SAD) i Morbid Creation (SLO), truli death/doom i "narodno zabavni death metal". Upad: 50 kuna.
tragey.jpg

Tragedy u Močvari

Nakon sedamnaest godina legendarni Tragedy ponovno svira u Močvari, 17. rujna. Velikoj hardcore gigčini pridružuju se i domaći Ponor i Petanesti Čeh te slovenski Pakt. Ne propustite!
plakat_final_1.jpg

Homo, fešta!

Homo, fešta! je festival LGBT kulture koji će se održati u Poreču od 23. do 25. kolovoza. Lajtmotiv ovogodišnjeg festivala je važnost edukacije, vidljivosti i aktivizma u prihvaćanju LGBT osoba kao ravnopravnih članova/ica društva. Festival je besplatan i otvoren za sve!
star_gardens.png

Star Gardens

Prije početka petog Star Film Festa podsjetite se najboljih filmova koje ste imali prilike gledati na prijašnjem izdanju festivala. U sklopu Star Gardensa organizirane su četiri projekcije na otvorenom pod zvjezdanim nebom. Prva projekcija održat će se na terasi Caffe bara Elephant u Sisku, večeras u 21 sat.
itas_varga_evarazdin.jpg

Projekcija filma Tvornica je naša

Projekcija dokumentarnog film Tvornica je naša održat će se 10. kolovoza s početkom u 20 sati u Rijeci, kod "Morskog prasca". Iako je sve bilo spremno za rušenje tvornice, prodaju strojeva i masovno dijeljenje otkaza radnicima, ITAS-ovci su preuzeli stvar u svoje ruke i danas su jedini vlasnici i krojači sudbine ove tvrtke i tvornice koja uspješno posluje, koja je zadržala i proizvodnju i radna mjesta. Kako je do toga došlo, reći će nam protagonisti u dokumentarnom filmu "Tvornica je naša" i naknadno i sam Dragutin Varga.
unnamed.jpg

11. ZeGeVege festival

Ako još niste, vrijedi zabilježiti da se u petak 7. rujna od 8 do 21 sat i subotu 8. rujna od 8 do 19 sati na glavnom zagrebačkom trgu održava 11. ZeGeVege festival održivog življenja. ZeGeVege je dio međunarodne manifestacije Veganmania koja se održava u više od 15 europskih gradova. Glavni trg zaposjest će više od stotinu domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoproizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama, te restorani koji će u svojoj ponudi imati raznolika ukusna veganska jela.
susur_800x500.png

ŠUŠUR! Festival od riči - ČITAJ AKTIVNO!

U ugodnom ambijentu korčulanskog Ljetnog kina u petak, 3. kolovoza, s početkom od 21 sat, ŠUŠUR! Festival od riči, u svom sedmom izdanju, pod nazivom ČITAJ AKTIVNO!, podsjetit će okupljenu publiku na naslijeđe koje je za sobom ostavila '68. godina, na one vrijednosti koje danas uživamo, a koje su rezultat požrtvovnosti i aktivizma naših prethodnika.