Kultura

Foto: Andrea Semplici

Adania Shibli - S minimalnom silom

U četvrtak, 23.5. u 19 sati u Showroomu Galerije Nova (Teslina 7, Zagreb), palestinska književnica i esejistica Adania Shibli održat će predavanje S minimalnom silom na temu korištenja igre i lukavosti kojima se suvremeni palestinski umjetnici koriste u svom radu. Predavanje će se održati na engleskom jeziku, bez prijevoda, a ulaz je besplatan.
Foto: Plenumovi

Protestni vikend u Dokukinu KIC

Protestni filmski vikend održava se od 17. - 19. svibnja, u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5, Zagreb). Prikazat će se film srpske redateljice Senke Domanović Okupirani bioskop, prvi dugometražni dokumentarac Igora Bezinovića Blokada uz raspravu o studentskim prosvjedima, film Plenumovi riječkog autorskog trojca Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić.
pravi_likovi.jpg

Vikend s podsvjesnim i fizikom u KKZ-u

Na Projekcijama petkom u Kino klubu Zagreb (17. svibnja, 20h) u ciklusu Pravi likovi gostuje fizičar Mihovil Jurdana, a Slike razlike (18. svibnja, 19h) Vladislava Kneževića istražuju podsvjesno u animaciji.
labirint_josipa_krolo.jpg

Josipa Krolo: Obgrljena rima

Autonomni kulturni centar poziva na otvaranje izložbe Obgrljena rima splitske umjetnice Josipe Krolo. Otvorenje izložbe predviđeno je za četvrtak, 16. svibnja od 20 sati u galeriji Siva, Pierottijeva 11 (Medika). Izložba je otvorena do 22. svibnja, svaki dan osim nedjelje, od 17 do 20 sati.
jdimpoap.jpeg

Subverzivna Varda u Art-kinu

Retrospektiva Subverzivna Varda održava se u Art-kinu od 16. do 18. svibnja, a posvećena je legendarnoj i nedavnoj preminuloj ikoni francuske kinematografije, redateljici Agnès Vardi.
migracihje.jpg

Europa i migracije: gdje povlačimo granicu?

Tribina Europa i migracije: gdje povlačimo granicu? održat će se ponedjeljak, 20. svibnja u 10 sati, u prostorijama HUB 385 (Petračićeva 6, Zagreb). Na tribini će međunarodni i lokalni akteri predstaviti i komentirati trenutnu situaciju vezanu za migracije, kao i očekivanja od donositelja odluka na lokalnoj i razini Europske unije kako bi se kršenje ljudskih prava zaustavilo i ubuduće preveniralo, a vladavina prava poštivala. Na tribinu su pozvani kandidati na izborima za Europski parlament.
pozivnica_alpha.jpg

Predstavljanje grafičkog romana Alpha: Od Abidjana do Gare du Norda

Izdavačka kuća V.B.Z. i Građanska inicijativa Dugave pozivaju na predstavljanje nagrađivanog grafičkog romana Alpha spisateljice Bessore i ilustratora i crtača Barrouxa koji je na hrvatski prevela Mirna Šimat. Predstavljanje će se održati u okviru tribine Književna senzibilizacija u utorak, 14. svibnja u 18 sati, u Knjižnici Dugave. U razgovoru sudjeluju Barroux, ugledni francuski grafički umjetnik, urednik knjige Vladimir Šagadin, te Sadou Diagne, Senegalac sa zagrebačkom adresom. Razgovor će moderirati Ksenija Banović, uz simultani prijevod Nives Curić.
kaosxxi_plakat_final.jpg

Organizirani kaos XXI.

U debeloj šumskoj hladovini gradskog bazena u Kutini, udruga Kulturni centar mladih tradicionalno organizira veselu punk igranku Organizirani Kaos. U subotu 25. svibnja, na 21.-om Organiziranom Kaosu ugošćuje se pretežno pank scenu. Moto je "back to the roots", a Kaos je originalno započeo kao hc/punk event, i to jedan od prvih takvih na našim prostorima. Dolaze: dno. , Bakterije, Antitodor, Alergija i Six Pack na glavnom stageu, a popodne na akustičnom stageu JeboTon ansambl, Sfumato, Trophy Jump i Mellowteen.
Foto: Okus cementa

Okus cementa u kinima diljem Hrvatske

Okus cementa, izniman filmski esej o građevinskim radnicima iz Sirije koji žive između neba i zemlje, u začaranom krugu rušenja i gradnje, 25. svibnja stiže u kina diljem Hrvatske. Dok sirijski građevinski radnici u Bejrutu grade neboder, njihove kuće stradavaju u bombardiranju. U strahu i sa strepnjom podnose uskraćivanje najosnovnijih ljudskih i radničkih prava nadajući se drugačijem životu. Film će na projekcijama u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku predstaviti redatelj i scenarist Ziad Kalthoum.