Kultura

kratki_utorak.jpg

Be militant each in your own way - ženske pobune na filmu!

Novi Kratki utorak u kinu Tuškanac, 12. ožujka u 21 sat, posvećen je filmskim prikazima društveno-političkih pokreta i pobuna žena u drugoj polovici 20. stoljeća. Program je sastavljen od pet filmova koje je izabrala Gaby Babić, bivša direktorica festivala goEast u Wiesbadenu. Za naziv programa uzet je poziv britanske sufražetkinje Emmeline Parkhurst iz 1912. godine.
Foto: Igor Čoko

Zarobljeni ili Pakao je tu iza ugla

Fotografski dokumentarac Igora Čoke o životu izbjeglica iz Afganistana i Pakistana u napuštenim hangarima iza beogradske autobusne stanice, tijekom paklene zime 2017., bit će predstavljen u galeriji Živi Atelje DK, 7. ožujka u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 13. ožujka.
06_07_ordinary_people.jpg

Matko Vekić – Dvojbe i komplementarnosti

Otvorenje izložbe Matka Vekića – Dvojbe i komplementarnosti održava se u Laubi u petak 8. ožujka u 19 sati. Na izložbi će biti predstavljen presjek umjetnikova stvaralaštva kroz povezivanje i suprotstavljanje radova iz različitih ciklusa koji su nastali od 1995. do danas.
kriticki_inzenjering_vizual_izlozbe.jpg

Izložba Kritički inženjering

Otvorenje izložbe Kritički inženjering, u organizaciji Drugo more, održat će se 7. ožujka s početkom u 20 sati u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), a predstavit će tri rada svjetski priznatih suvremenih umjetnika Juliana Olivera, Danje Vasilieva, Bengta Sjöléna i Gordana Savičića, okupljenih u skupinu The Critical Engineering Working Group. Izložba ostaje otvorena do 22. ožujka.
sisak_crtalic.png

Marijan Crtalić: Sisak 2000

Otvorenje izložbe Marijana Crtalića pod nazivom Sisak 2000 održat će se 5. ožujka s početkom u 19 sati, u prostorijama Baze (Adžijina 11, Zagreb). Izložba ostaje otvorena do 28. ožujka. Izložba Sisak 2000 kreće od Crtalićeve privatne kolekcije video snimaka nastalih u razdoblju od 1999. do 2001. godine, a fokusira se na snimke Siska i njegove ruralne okolice, sve kroz prizmu umjetnikove obitelji.
Ilustracija: Nataša Rašović Bodiš

Strašne žene sve u 16: Rosa Luxemburg

Uoči osmog marta Prostor rodne i medijske kulture K-zona, pod platformom "Fierce Women", organizira predavanje o Rosi Luxemburg - jednoj od najvažnijih socijalističkih teoretičarki i marksistkinja. Predavanje će na obljetnicu rođenja Rose Luxemburg održati Ankica Čakardić u Društveno kulturnom centru "Šesnaestica" (Ozaljska 16, II kat) u utorak, 5. ožujka, s početkom u 18 sati.
fncd_attack_fb_event_1920x1080.png

FNC Diverzant - promocija novog albuma u Attacku

Legendarni zagrebački punk rock bend FNC Diverzant sviraju 13. travnja u klubu Attack gdje će promovirati novi album Stanica Dugave. S novog izdanja, koje stiže čak 16 godina od prvijenca, upravo je predstavljen videospot za najavni singl Čudne priče. Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 40 kuna, a na dan koncerta 55 kuna. Ulaznice se mogu kupiti u Dirty Old Shopu (Tratinska 18, Zagreb).
fotka_combichrist.png

Combichrist u Močvari!

Miljenici zagrebačke publike Combichrist ovaj će put promovirati svoj novi album One Fire, a koncert će se održati u Močvari i to u subotu, 13. srpnja. Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 135 kuna, na dan će ako ih ostane koštati 160 kuna. Moći će ih se kupiti u Dirty Old Shopu, a informacije o početku prodaje bit će dostupne uskoro.
zene_as.jpg

Žene u astronomiji

Tribina Žene u astronomiji održat će se 28. veljače u 20 i 30 sati, u Astronomskom centru u Rijeci (Sveti križ 33). Kako je započelo? Tko su bile prve žene astronomi? I kakvo je stanje danas? Pridružite se ovom astronomskom vremeplovu i saznajte sve najzanimljivije o ovoj temi.