Kultura

mocvara3.jpg

Tribina Rani radovi

Književna tribina Rani radovi koja se organizira u sklopu programa Književnost u Močvari održat će se u ponedjeljak, 28. listopada u 20 sati, a ulaz je slobodan.
Foto: Neokolonija, Neli Ružić

Turizam na rubu pameti

Izložba Turizam na rubu pameti otvara se 25. listopada u 20 sati, u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu. Izložba će kroz radove umjetnika koji se mahom bave angažiranom suvremenom umjetnošću prezentirati interakciju turizma sa životnim, socijalno održivim lokalnim okruženjem. Kritički osvrt na neplanski turistički rast nužan je za promišljanje kvalitetnog i održivog suživota. Izložba ostaje otvorena do 15. studenog.
press_novogradnja.jpg

Amorella - ploveći grad

Izložba fotografija vizualne umjetnice Duške Boban Amorella – ploveći grad tematizira stoljeće moderne splitske brodogradnje i afirmira najveća dostignuća hrvatske brodogradnje. Uključuje i veliku seriju fotografija čuvenog feribota Amorella, jednog od najsloženijih pothvata domaće brodogradnje, snimljenog kako 30 godina od izgradnje još uvijek održava svoju baltičku prugu između Švedske i Finske. Izložba se otvara 25. listopada u 19h u Tehničkom muzeju Nikola Tesla i ostaje otvorena do 15. siječnja.
unnamed_27.jpg

Anette Cavon u Začaranoj Močvari

U srijedu, 30. listopada u 21 sat, u Začaranoj Močvari vas očekuje premijerno predstavljanje zagrebačke kantautorice Anette Cavon i njenog albuma Space of Love uz pratnju benda. Imat ćete priliku čuti autorske skladbe zagrebačke kompozitorice, violinistice i multidisciplinarne umjetnice Tene Novak koja će za ovu prigodu nastupiti s novo-okupljenim bendom i kantautorskim projektom pod pseudonimom Anette Cavon. Upad: 30kn.
unnamed_25.jpg

Kralj Čačka u Začaranoj Močvari

Kralj Čačka je pjesnik i kantautor rođen u Čačku, koji već nekoliko desetljeća živi i radi u Beogradu. U Močvari nastupa u petak, 25. listopada u 21 sat. Ulaz je besplatan.
Foto: Matija Peček

Mapiranje nevidljivog queer Zagreba

Od 4. do 9. studenog, u YIHR.hub-u (Đorđićeva 8a/II) okuplja se niz umjetnika/ca, teoretičara/ki, lokalnih udruga i inicijativa koje u svom djelovanju promatraju i analiziraju nevidljive teme. Za vrijeme trajanja čitavog programa YIHR.hub bit će ukrašen dvjema izložbama s elementima prostorne intervencije: Soba za izgubiti nevinost Rine Barbarić te Dvoličnost ljudskog elementa Matije Pečeka.
Foto: Kula smrti

Mnemosyne:: Jasenovac na filmu

U petak i subotu 25. i 26. listopada na Akademiji dramske umjetnosti (scena F22, Frankopanska 22) odvija se program Mnemosyne : : Jasenovac na filmu. Uvodna predavanja u petak održat će autorice programa Ana Kršinić Lozica, kustosica i kritičarka, i Sonja Leboš, antropologinja i inicijatorica projekta Mnemosyne.
zoom_festival_2019.jpg

Zoom festival 2019.

Okupljajući međunarodno priznate izvedbene umjetnike i kolektive iz Hrvatske te Srednje i Jugoistočne Europe, deseti festival izvedbenih umjetnosti Zoom održat će se u organizaciji Drugog mora od 23. do 29. listopada na više lokacija u Rijeci.
psssssssst.jpg

13. PSSST! Festival nijemog filma

13. PSSST! Festival nijemog filma počinje uvodnom projekcijom u četvrtak, 24. listopada u 18 sati, a otvorenje je istog dana u 20 sati. Tema ovogodišnjeg festivala je Žene u nijemom filmu, a festival traje do 26. listopada. Centar za kulturu Trešnjevka tako će po trinaesti put postati okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike.
zasadi_drvo_ne_budi_panje_logo_copy98583.jpg

Predstavljanje inicijative Zasadi drvo, ne budi panj

Građanska inicijativa Zasadi drvo, ne budi panj, bit će predstavljena 21. listopada u 11 sati u vijećnici Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Prije predstavljanja, u 9 sati, održat će se pokazna radionica sadnje u rasadniku Šumarskog fakulteta.