Kultura

phurpa_facebook.jpg

Phurpa - Tantric ritual of Bön tradition

Phurpa - Tantric ritual of Bön tradition održat će se 11. lipnja s početkom u 21 sat, u klubu Močvara (Trnjanski nasip bb, Zagreb). Putovanje Phurpe počelo je sredinom 90-ih godina u Moskvi kada je grupa umjetnika i glazbenika, predvođena Alexey Teginom, provodeći vrijeme u legendarnom Fabrique of Cardinal Art skvotu, započela studiju tradicionalne ritualne glazbe, udaljavajući se od suvremene elektroakustične i industrijske glazbe s namjerom prodiranja u drevne muzičke kulture antičkog Egipta, Irana i Tibeta. Cijena ulaznice iznosi 50 kuna.
poezija_i_revolucija_1.jpg

Poezija i revolucija na Kratkim slikama

Prvih pola stoljeća "divnog maja" Kratke slike obilježit će 17. svibnja uz projekciju filma Poezija i revolucija Branka Ivande uz gostovanje samog autora. Nakon projekcije, u 19 i 30 sati u MM centru, filmska kritičarka Višnja Vukašinović s Brankom Ivandom uživo razgovara o kontekstu nastanka ovoga ostvarenja, ali i o tome mogu li se i kako konačno susresti poezija, revolucija i film. Ulaz je besplatan.
predavanje_tko_stoji_za_hoda_za_zivot.png

Tko (sve) stoji iza hoda za život?

Javno predavanje Tko (sve) stoji iza hoda za život? održat će se u četvrtak, 17. svibnja u 12 sati u Kinu Europa. Predavanje će održati Neil Datta, jedan od vodećih istraživača ultrakonzervativnih pokreta u Europi uz osvrte novinara tjednika Novosti Hrvoja Šimičevića i Antonije Petrušić sa Pravnog fakulteta u Zagrebu. Raspravu će moderirati Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna. Predavanje će biti na engleskom jeziku uz simultano prevođenje.
online_vizual_1024x768.png

Festival queer i feminističke kulture Smoqua 2

Lezbijska organizacija Rijeka LORI, u suradnji s udrugom PaRiter, inicijativom Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci organiziraju drugi festival queer i feminističke kulture u Rijeci pod nazivom SMOQUA 2. Festival će se održati u razdoblju od 17. do 19. svibnja.
selvedin_avdic.jpg

Razgovor sa Selvedinom Avdićem

U Booksinom književnom programu u utorak, 15. svibnja u 19 sati gostuje Selvedin Avdić, jedan od najoriginalnijih pisaca bosanskohercegovačke i post-jugoslavenske književnosti uopće. S njim će razgovarati književna kritičarka i publicistkinja Katarina Luketić.
imgl3032.jpg

Down, by Law

Monodrama Down, by Law autorice, redateljice i koreografkinje Mile Čuljak u izvedbi glumice Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca Jelene Lopatić, premijerno će biti izvedena u utorak, 15. svibnja, u prostoru Delta 5 (bivša zgrada Ivexa) s početkom u 19 i 30 sati. Monodrama je pisana kao impresija razdoblja od rođenja dječaka Borisa, dječaka sa sindromom Down, do trenutka kada je tekst napisan.
otvorenje_vrta_inst.png

Otvorenje ljetnog Vintage vrta uz Domagoja Šimeka

U četvrtak 31. svibnja, čast da prvi službeni live takt s gitare okine u vrtnoj oazi Vintage Industrial Bara, pripala je Domagoju Šimeku, frontmanu She Loves Pabla. U vrtu vas očekuju tri mjeseca gotovo svakodnevnog programa. Program je besplatan.
drazen_simlesa_denisceric_hina.jpg

Održivost - modni trend ili uvjet za preživljavanje?

Ovog četvrtka, 17. svibnja, KKC Pixel, Udruga Mamuze i Udruga Kopriva organiziraju besplatno predavanje poznatog znanstvenika i aktivista Dražena Šimleše Održivost - trend ili uvjet za preživljavanje?. Gostovanje će se održati u KKC Pixel (Trg mladosti 18, Koprivnica) od 20 sati.
fotka_sj.jpg

Stoned Jesus u Vintageu na zagrijavanju za Tabor Film Festival!

Stoner prvaci Stoned Jesus iz Ukrajine ponovo dolaze u Vintage Industrial Bar i to u srijedu, 16. svibnja u sklopu zagrijavanja za Tabor Film Festival (5.-8. srpnja) u suradnji s klupskim programom Good Vibrations. Njima će se pridružiti i švedski bend Atlas, a za pravi TFF štimung zadužen će biti DJ Frajman. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 50 kuna mogu se kupiti isključivo u Dirty Old Shopu, na dan će koštati 65 kuna ako ih ostane.
aut_fotografija.jpg

Queerbiza: AUT Brucošijada vol.3

Treća AUT Brucošijada održat će se 1. lipnja s početkom u 22 sata, u zagrebačkom Saxu. Cijena ulaznice je minimalna donacija od 10 kuna.