Kultura

hate.jpg

Dobre prakse u borbi protiv zločina iz mržnje i govora mržnje

Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava Zagreb pozivaju novinare i novinarke na međunarodnu konferenciju Dobre prakse u borbi protiv zločina iz mržnje i govora mržnje koja će se održati u ponedjeljak, 21. listopada u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb), s početkom u 9 i 30 sati.
unnamed_23.jpg

Filmska komuna Rožava 'Oblici slobode'

Izložba Oblici slobode bavi se Filmskom komunom Rožava, kolektivom osnovanom 2015. godine koji djeluje u autonomnoj regiji Rožava čije ime znači "zapad", a odnosi se na zapadni dio Kurdistana (današnja sjeverna Sirija). Izložba se otvara 24. listopada u Galeriji Nova i ostaje otvorena do 30. studenog.
unnamed_22.png

Zelena Močvara

Zelena akcija i klub Močvara pozivaju 19. listopada na cjelodnevno druženje učenika i učenica, profesora i profesorica iz Klasične gimnazije Zagreb, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Upad je besplatan!
polan_izlozba.jpg

IZA SEDAM LOGORA: Od zločina kulture do kulture zločina

Izložba fotografija IZA SEDAM LOGORA: Od zločina kulture do kulture zločina Hrvoja Polana otvara se u četvrtak, 17. listopada u 19 sati, u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu (Perkovčeva 2). Izložene fotografije nastale su kao dio istraživanja čiji je rezultat fotomonografija IZA SEDAM LOGORA: Od zločina kulture do kulture zločina, koju uz Polana potpisuju pisac i novinar Viktor Ivančić i novinar Nemanja Stjepanović. Izložba ostaje otvorena do 3. studenog.
unnamed_22.jpg

Ufomammut u Močvari

Stoner doom trio Ufomammut nastupa u Močvari u srijedu, 16. listopada u 21 sat. Upad: 75/90kn.
Foto: Film "Više svjetla" Uroša Živanovića, 2012.

Iluminovizija 2019

Treće izdanje Iluminovizije održava se u petak i subotu 18. i 19. listopada u Šibeniku. Projekt je posvećen Šibeniku i umjetnosti iluminacije. Ovogodišnja Iluminovizija nosi naslov Prostor između, a donosi dva filma i jedno predavanje, te umjetničku instalaciju Lanterna u javnom prostoru Šibenika, točnije u prolazu Importanne.
zelena_politika.jpg

Zelena politika – od aktivizma do institucija i nazad

Zelena politika – od aktivizma do institucija i nazad, naslov je predavanja koje će održati direktor Instituta za političku ekologiju Vedran Horvat, 17.10. u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. S posebnom pažnjom predavač će se osvrnuti na odnos aktivističkog djelovanja ”na cesti”, kroz protestne pokrete i tzv. anti-stranke sve do prvih uspjeha zelenih političkih stranaka u devedesetima i njihovoj institucionalizaciji.
image003_1.jpg

Dizajn u gradu

Ususret Interliberu otvara se prva u seriji izložbi Dizajn u gradu. Izložba će se od 8. do 28. studenog istovremeno održavati na tri različite lokacije u Zagrebu, usko povezane s fragmentima domaćeg dizajnerskog nasljeđa. U napuštenim lokalima pothodnika kod glavnog ulaza u Zagrebački velesajam obrađivat će se teme oblikovanja knjiga i publikacija Mihajla Arsovskog te serije didaktičkih i propagandnih izložbi Porodica i domaćinstvo, održanih između 1957. i 1960. godine upravo na Zagrebačkom velesajmu.
towas.jpg

Prema novom nasljeđu: protagonisti, izazovi, prekidi

Četverodnevni simpozij/javni sastanak Prema novom nasljeđu: protagonisti, izazovi, prekidi, odvijat će se u Splitu i okolici od 17. do 20. listopada. Namjera je sagledati procese, protagoniste, metode i izazove u polju historizacije moderniteta i zaštite modernističke baštine, u međunarodnom kontekstu. Osim predavanja, prezentacija i razgovora, program uključuje niz stručno vođenih tura otvorenih za javnost.
69632439_105828947468574_5768022636214878208_o.jpg

nadin.artikal u Oktogonu

Reciklažni robni brand nadin.artikal danas se u 12 sati promovira na zagrebačkoj špici, u Oktogonu kod Cvjetnog trga. Uz prodaju odjeće cilj je progovaranje o problematičnoj modnoj industriji. Akcija se održava kao potpora Maršu solidarnosti, a nadin.artikl ima spremne prišivke s antifašističkim porukama.