Kultura

unnamed.png

Smoqua, 3. festival queer i feminističke kulture

Lezbijska organizacija Rijeka LORI poziva na treći po redu međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua, koji se održava u Rijeci od 23. do 25. svibnja. Festival će okupiti nekoliko desetaka umjetnika/ica i aktivista/kinja te goste i gošće iz Hrvatske, ali i drugih 14 zemalja poput SAD-a, Finske, Nizozemske i Velike Britanije.
botanicki.jpg

9. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki

Deveti Tjedan botaničkih vrtova u Zagrebu od 13. do 19. svibnja donosi pregršt besplatnih šetnji vrtovima, obilazaka izložbe, botaničkih i kreativnih radionica, predavanja, predstavljanja knjiga - za skupine vrtićke i školske djece te šire građanstvo.
uredzaudruge.jpg

Dani otvorenih vrata udruga 2019.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske već tradicionalno organizira Dane otvorenih vrata udruga koje će se ove godine održati od 16. do 18. svibnja.
shunga18.jpg

Shunga – erotika i snovi Edo perioda

Hrvatsko društvo likovnih umjetnosti u suradnji s udrugom Domino i festivalom Queer Zagreb predstavit će izložbu japanskih erotskih drvoreza Shunga – erotika i snovi Edo perioda. Izložba će se otvoriti 22. svibnja u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika s početkom u 19 h, a ostaje otvorena do 9. lipnja.
plakat_tribine_png.png

Okrugli stol: Nove perspektive kurikuluma Likovne umjetnosti i Likovne kulture

Portal Kulturflux pri Klubu studenata povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira 14. svibnja od 18.00 do 19.30 h u konferencijskoj dvorani na drugom katu knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu okrugli stol na kojem će stručnjaci iz područja metodike likovne umjetnosti i kulture i studenti nastavničkih smjerova diskutirati o potencijalima i perspektivama koji novi kurikulumi otvaraju nadolazećim generacijama učenika.
lezbijada_skokumodu.jpg

Lezbijada: 3. Lezbijske Olimpijske igre u Zagrebu

Zbeletron vas poziva da im se u subotu, 11. svibnja, od 12 sati pridružite na Remetskoj cesti 25 (preko puta ulaza u Krematorij Mirogoj) na 3. Lezbijadi u sklopu koje posjetitelje/ice očekuje bogat glazbeni i natjecateljski program te veganski roštilj.
dsc_plakat_1024x738.jpg

2. Djevojke su čudne

U Kutini se od 9. do 12. svibnja održava drugi po redu festival Djevojke su čudne. Nakon uspješnog prošlogodišnjeg izdanja, i ove godine festival donosi iznimna glazbena, publicistička, filmska i likovna ostvarenja auorica, među kojima su fotografkinja Nina Đurđević, novinarka i publicistkinja Ivana Dragičević, kantautorica Lovely Quinces i redateljica Sara Hribar.
split_casablanca.jpg

Mediteranska mreža modernizma - ciklus predavanja

Slijedom studijskih putovanja Motela Trogir u niz zemalja sjeverne Afrike, započinje se s ciklusom predavanja koji će apostrofirati prakse internacionalizma kroz predavanja širih tematskih odrednica, a osobito u segmentu arhitektonske i druge kulturne produkcije i razmjene. Početak ciklusa predavanja je 9. svibnja u 19 sati, predavanjem Tvrtka Jakovine u prostorima Udruženja hvatskih arhitekata/DAZ-a. Uz kratki uvod o Pokretu nesvrstanih, predavanje će se fokusirati na odnose sa sjevernoafričkim zemljama.