Kultura

hqdefault_1.jpg

O iscjeliteljicama, vješticama i babljim pričama

U ponedjeljak, 25. veljače s početkom u 19 sati, u Mini Art-kinu u Rijeci, Violeta Moretti održat će predavačko-filmsku večer Od iscjeliteljice do vještice - ili odakle nam 'bablje priče'. U svom izlaganju naročito će se osvrnuti na lokalni kontekst Balkana, i to kroz kratki dokumentarac The Truth Behind Serbia's Notorious Witchcraft Subculture.
unnamed_23.jpg

Queer MoMenti - veljačko izdanje u kinu Europa

Filmski program Queer MoMenti nastavlja se 25. i 26. veljače (ponedjeljak, utorak) s adresom u zagrebačkom kinu Europa (Varšavska 3), prikazivanjem dokumentarnog filma Liam (2018.) Isidorea Bethela te igranog filma Tucanje (Frig, 2018.) u režiji Antonyja Hicklinga.
unnamed_9.png

Dizajn, eksperimentalni tisak i nezavisna kultura

U četvrtak 21. veljače, s početkom u 20 sati u HDD galeriji održat će se [d]razgovor na temu Dizajn, eksperimentalni tisak i nezavisna kultura. Ovaj javni razgovor je popratno događanje uz izložbu Marija Aničića Tiskaj bez crne, ekstremno upojno! koja daje pregled dizajna Marija Aničića i Jele Dominis za udrugu Drugo more u Rijeci od 2002. do 2015. U razgovoru će sudjelovati dizajner Mario Aničić, Davor Mišković iz Drugog mora te Bojan Krištofić i Marko Golub.
plakat_lp_film_laibach.jpg

LP film Laibach u Dnevnom boravku Rojca

Film o prvom albumu Laibacha objavljenom 1985. godine bit će prikazan u Dnevnom boravku Rojca u četvrtak, 21. veljače s početkom u 19 sati. Kako je ime benda u to vrijeme bilo politički zabranjeno, album je objavljen bez naslova ili imena na naslovnici. Crni križ bio je dovoljan da razjasni čiji je to album. Treći je to film iz serijala o najvažnijim albumima slovenske glazbe Glazba je časovna umetnost. Gosti projekcije su producentica Viva Videnović i scenarist Igor Bašin s kojima će razgovarati Sven Semenčić.
photo_2019_02_12_16_51_18.jpg

Cloud 68 u Močvari

Novo ime na domaćoj glazbenoj sceni, Cloud 68, bend koji spaja klasičan rock sedamdesetih, pop osamdesetih te grunge i shoegaze devedesetih, održat će promociju svog prvog studijskog izdanja "Cloud 68", koji je objavljen za poznati nezavisni Dirty Old Label, u zagrebačkom klubu Močvara u nedjelju, 3. ožujka, s početkom u 21 sat. Ulaz na koncert je slobodan
fotka_zabranjeno_pusenje.jpg

Zabranjeno Pušenje u Saxu

Nakon nastupa na ovogodišnjem Antivalentinovu u Boćarskom domu, Zabranjeno Pušenje vraća se u manje prostore, a to će povodom 20 godina postojanja kluba biti Sax u kojem su ove Sarajlije nastupile već tko zna koliko puta. Naravno da onda ova jubilarna sezona nije mogla proći bez njih. Subota, 6. travnja, ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 100 kuna moći će se uskoro kupiti u Saxu, na dan će ako ih ostane koštati 120 kuna. Broj ulaznica je limitiran na 350.
fotka_el_musicante.png

Citizen Dick i El Musicante u Saxu

Uvijek rado viđeni gosti Saxa Citizen Dick i El Musicante 21. veljače spremaju četvrtu po redu akustičnu grunge večer uz najveće hitove velikana. Cijena ulaznice u pretprodaji je 35 kuna i mogu se kupiti tijekom ranog vremena kluba, a na ulazu će koštati 45 kuna. Osigurane su posebne cijene pića, a svi koji dođu u kariranim košuljama imaju pravo na besplatnu rakijicu dobrodošlice.
mtn_2019_vizual2.jpg

Moje, tvoje, naše: Tko što radi?

Četrnaesto izdanje međunarodnog tematskog festivala Moje, tvoje, naše održat će se u zgradi Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) od 14. do 16. veljače. Pod nazivom Tko što radi?, festival će se kroz simpozij i izložbu baviti načinima na koje se rad izvodi, delegira, izdvaja (tzv. "outsourcing"), prepušta korisnicima interneta (tzv. "crowdsourcing"), transformira, destabilizira i maskira, s fokusom na sadašnjost rada, na doba u kojem je rad prisutniji no ikad.
unnamed_21.jpg

The Underground Youth u Močvari

Post punkeri The Underground Youth nastupaju 12. svibnja u Močvari. Početak svirke je u 21 sat, upad 60 kuna (na dan koncerta 80 kuna).
Tokio (Foto: Dan Oki)

Dan Oki - Odsutnost teleprisutnosti

Izložba Odsutnost teleprisutnosti Dana Okija otvara se 12. veljače u 19 sati, u Galeriji VN. Estetika teleprisutnosti začeta je preko telefonskih razgovora. Posljednjih je desetljeća došlo do promjene upotrebe mobilnog telefona u tehnološkom i antropološkom smislu. Danas je pak postojanje teleprisutnosti nešto sasvim uobičajeno. Izložba ostaje otvorena do 8. ožujka.