Kultura

Foto: Željko Morović

Agresija u svijetu - jučer i danas

Povodom obilježavanja pedesete obljetnice otvorenja riječkog omladinskog kluba koji danas nosi ime Omladinski kulturni centar Palach, u Galeriji SKC (Kružna 8, Rijeka) otvara se izložba Agresija u svijetu - jučer i danas, koja donosi fotografije Željka Morovića s ulica čehoslovačkog grada Plzena za vrijeme sovjetske vojne intervencije 1968. godine. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 8. prosinca u 19 sati.
unnamed_32.jpg

Human Rights Film Festival u Rijeci

Riječko izdanje 14. Human RIghts Film Festivala održava se u Art-kinu Croatia od 8. do 12. prosinca. Ulaz na sav program je slobodan. Prvi dan oblježit će Abbas Kiarostami (Vodi me kući) i Werner Herzog (Tko bi rekao - Fantazije umreženog svijeta) čijim se dvama filmovima otvara riječko izdanje festivala.
Foto: RNV arhiva, Dario Gilja

Porajmos u NDH: Genocid nad Romima

U petak, 9. prosinca, ususret Međunarodnom danu ljudskih prava, Romsko nacionalno vijeće organizira otvorenje izložbe Porajmos u NDH: genocid nad Romima. Izložba će biti otvorena u Konferencijskom centru RNV-a (Ilica 215, Zagreb) u 14 sati te će biti trajno postavljena. Autorica izložbe je Bibijana Papo, povjesničarka, a suradnik na pripremi izložbe je David Dragoljub Orlović.
eyal_sivan_masterclass.jpg

O političkom i povijesnom dokumentarnom filmu

U petak 9. prosinca, od 18 do 20 sati, u DOKUKINU KIC (Preradovićeva 5, Zagreb) Eyal Sivan će održati masterclass predavanje pod nazivom O POLITIČKOM I POVIJESNOM DOKUMENTARNOM FILMU. U ovom masterclassu Eyal Sivan će govoriti o svojoj vlastitoj praksi bavljenja povijesnim i političkim dokumentarnim filmom. Biti će riječ o njegovih 30 godina prakse i istraživanja vezanog uz vizualne i narativne modalitete političkih zločina u kolonijalnim i post-kolonijalnim uvjetima (kako u Europi, tako i u Izraelu-Palestini).
revija_malih_knjizevnosti_naslovnica_foto.jpg

Revija malih književnosti

U zagrebačkom klubu Booksa (Martićeva 14d, Zagreb) u četvrtak 15. prosinca održava se Revija malih književnosti posvećena autorima i autoricama iz područja Beneluxa. Ovogodišnja 12. Revija malih književnosti posvećena je autorima iz Belgije, Nizozemske i Luksemburga. U 19 sati održat će se razgovor s gostujućim autorima i autoricama te čitanje odabranih djela na izvornom jeziku (uz prijevod na hrvatski). U 21 sat u Booksi slijedi prigodan koncert.
unnamed_3.png

Iorgennale u Zagrebu

lorgennale je zamišljeno kao putujući umjetnički festival koji se zbiva u privatnim stanovima u gradovima širom Europe. Dok se gradske vlasti brinu o izgledu fasada, lorgennale predlaže unutarnju revitalizaciju kroz umjetnička događanja. Između 8. i 18. prosinca stanovnici Zagreba moći će uživati u pet događanja u različitim stanovima širom grada. Gledatelji će imati priliku doživjeti jedinstveno kulturno iskustvo svojim zgradama ili u neposrednom susjedstvu.
africki_zvoncici.jpg

Putopisno predavanje Afrički zvončići

Putopisno predavanje Afrički zvončići održat će se u subotu, 10 prosinca u 19 sati, u sklopu ciklusa humanitarnih predavanja Putuj i čini dobro u Frankopanskoj 1, Zagreb.
garbage_epic_2016.jpg

Impro koncert i izložba u galeriji ZadART

GARBAGE EPIC ENSAMBLE nastao je tijekom umjetničke kolonije na Silbi u sklopu projekta S.E.A Silba Environment Art, koji udruga Mavena održava na Silbi od 2010. godine. Impro koncert i izložba održat će se u galeriji ZadART (Kovačka 3, Zadar) u srijedu, 7. prosinca u 20 sati. Osim koncerta na otvorenju izložbe, posjetitelji će i sami moći zasvirati na izloženim instrumentima tijekom trajanja izložbe.
sup_prijekcija.jpg

Snaga umjetničkog pokreta: Projekcija kratkih filmova

Udruga Amazonas poziva vas na projekciju kratkih filmova snimljenih u sklopu projekta "Snaga umjetničkog pokreta - Edukativne video radionice". Projekcija će se održati u petak, 9. prosinca u 18 sati na adresi Kosirnikova 64, Jelenovac.