Kultura

afz.jpg

Pitanja u koja se trebamo udubiti

Centar za ženske studije i Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva pozivaju na razgovor i otvorenje izložbe Pitanja u koja se trebamo udubiti, u ponedjeljak 7. svibnja u 17 i 30 sati, u Greti. Pitanja su: Što ostaje kao sablasni trag (prisutnost odsutnosti) nakon ukinuća AFŽ-a 1953. godine? Kako najmasovniju feminističku platformu i njezinu emancipatorsku agendu misliti danas, nakon "kraja historije"? O ovim i drugim pitanjima razgovarat će se s Tijanom Okić, jednom od urednica zbornika Izgubljena revolucija: AFŽ između mita i zaborava.
sve_sto_nije_tvojesesnaestica_1.jpg

Sve što nije tvoje u Šesnaestici

Eksperimentalna drama Sve što nije tvoje autorska je predstava koja istražuje koliko često prihvaćamo svakodnevne diskriminatorne situacije i razmišljamo li o njima kao diskriminatornima uopće. Bavi se akcijom – reakcijom, ispitivanjem svrhe pojedinačnog čina i mobilizacije većih masa. Izvedba predstave održat će se 9. svibnja s početkom u 20 sati, u Šesnaestici (Ozaljska 16, Zagreb).
unnamed_copy85154.png

19. rođendan Močvare

Močvara je dogurala do 19. rođendana kojeg će slaviti ni manje ni više nego 19 dana! A rođendan kao rođendan, donosi svašta: prije svega brdo dobre glazbe u rasponu od krauta do metala i natrag, zanimljive predstave i izvedbene forme s naglaskom na cirkuska zbivanja u stražnjem dvorištu, promocije knjiga, laboratorijske eksperimente, trnjanske kresove, Turbinu, sajam ploča i stripova te, kao veliko finale, Dirty Dancing feštu do ranih jutarnjih sati!
kino_cirkus_2.jpg

Kino Cirkus: Timoteo's Fabolous Ragged Circus

Večeras u 20 i 15 sati u kinoteci Zlatna Vrata (Dioklecijanova 7, Split) imate priliku pogledati dokumentarac o životu cirkuskih homoseksualnih umjetnika u Čileu. Rene, umjetničkog naziva Timoteo, osnivač je i voditelj El Gran Circo Pobre cirkusa koji već 40 godina putuje Čileom i zabavlja obitelji i radničku klasu subverzivnim točkama, cross dressing showovima i nastupima transvestita. Ulaz je besplatan.
fibra1.png

Fibra festival

Kraj lipnja rezervirajte za prvo izdanje glazbenog festivala Fibra, koji će se održati 22. i 23. lipnja na Tvrđavi Gripe u Splitu. Festivalske ulaznice već su u prodaji po promotivnoj cijeni od 100 kuna. Nakon 4. svibnja cijena festivalske ulaznice raste na 120 kuna i ta cijena vrijedi do kraja svibnja.
Foto: HDLU

Izložba: Ne diraj umjetnička djela

Otvorenje izložbe umjetnika Branka Lepena pod nazivom Do Not Touch Works of Art održat će se 8. svibnja s početkom u 19 sati u Galeriji Karas (Zvonimirova 58, Zagreb). Izložba je otvorena do 30. svibnja
queer_zagreb.jpg

Queer Zagreb Sezona

Izvedbeni program Queer Zagreb Sezona, koji je podijeljen u dva izvedbena programska bloka - jedan posvećen međunarodnom programu, a drugi posvećen domaćem i regionalnom programu, nastavlja se u svibnju. Prvi programski blok održat će se od 15. do 19. svibnja i ugostit će umjetnike i umjetnice iz SAD-a, Indije, Filipina, Velike Britanije, Njemačke, Poljske, Slovenije, Srbije i Hrvatske.
the_acting_class_1.jpg

Glumačka klasa

Čitav svijet je pozornica, ali nisu svi izvođači jednaki. Istraživanje pokazuje da samo 10% glumaca/ica dolazi iz radničke klase. Dokumentarni film Glumačka klasa, koji će se prikazati 26. travnja s početkom u 19 i 30 sati u MM Centru (Savska 25, Zagreb), govori o glumcima koji se probijaju, teškoćama s kojima se suočavaju kada nemaju resurse za ulazak u industriju i njeno svladavanje.
performans_copy43365.jpg

10. Kustoska platforma

Program 10. kustoske platforme u organizaciji Centra Knap i Slobodnih veza počinje 25. travnja, a okupit će brojne umjetnike, kustose i teoretičare. Program platforme posvećen je dodatnoj teorijskoj i praktičnoj edukaciji iz područja suvremene umjetnosti a ove će se godine baviti performansom. Sudjelovanje na svim predavanjima, radionicama i tribinama je besplatno.