Kultura

Fotografije: Tomislav Sporiš, SuperUho FB<br>

3. Superuho, résumé

Kako su stvari izgledale u ožujku, izvještaj o festivalu SuperUho, održanom od 1. do 3. kolovoza u Primoštenu mogao je započeti rečenicom: 3. SuperUho je održano kao ljetni festival!
Foto: K.O.<br>

U potrazi za izgubljenim vremenom

Osvrt na roman Policijski sat Luke Bekavca: U svijetu konstantnih promjena i nestalnosti koja, kao svojevrstan Damoklov mač, lebdi konstantno nad našim glavama i viseći na tankoj niti neprekidno podsjeća na kontingentnu prirodu našeg bivstovanja koja prekinućem životne niti u svakom trenutku može biti stavljena u stanje mirovanja i time (zauvijek) ugašena.
Fotografije: Splitsko ljeto<br>

Igor Kirov: Na putu, HNK Split

Vrlo dobra baletna predstava kojoj "na putu" do odlične stoji jedino izbor glazbe. Što predstava više odmiče, to se dojam monotonije više pojačava, a da pritom ni koreografska inventivnost ni izvedbeni žar tome ne daju nikakvog povoda.
Foto: Zgexpress.net<br>

Kome Zvonko zvoni

Umjesto da se brine o organiziranju znanstvenog rada i razvijanju umjetničke i kulturne djelatnosti i objavljivanju rezultata proizašlih iz toga, naš je akademik i predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić smislio vlastitu definiciju Akademije i njenih zadataka.
Fotografije: HNK.hr<br>

Srce puno sreće

Petar Pan: Sve kvalitete ovog baleta (u kojemu je fascinantno baš sve, pa i naklon plesača), gotovo je nemoguće nabrojati, i može se konstatirati kako je uz Anu Karenjinu ovo najbolja baletna predstava zagrebačkoga HNK u posljednjih nekoliko sezona, koju bi stoga barem jednako toliko vrijedilo i zadržati na repertoaru.
Izvor: Wikimedia<br>

Tajno ime

Još kao mali uočio sam da, ukoliko naručim "pizzu omeđenu gljivama", izgovorena narudžba djeluje čarobno na konobara i roditelje. Često sam znao trampiti riječi za joint ili voće. "Ajde baš da čujemo!", rekli bi na moj prijedlog razmjene dobara, a ja bih hladnokrvno rekao nešto poput "Šuma vješala" i mali objekt žudnje bi se iznenada našao u mojoj ruci. Blok flauta, koju sam svirao u osnovnoj, imala je još začudniji učinak na punoglavce u razredu.
Fotografije: HNK Rijeka<br>

Dobrodošao scenski mozaik

Kritički prikaz Gala baleta u riječkom HNK-u: Svečano više u zamisli nego u realizaciji.
slijepa_karta_copy60346.jpg

Slijepa karta

Osvrt na djelo Slijepa karta Marka Pogačara.
Foto: Zvonimir Tivon

Prvi dokumentarac o Todoriću

Dario Juričan, autor dokumentarnog filma Gazda, o Ivici Todoriću: "U filmu smo se bavili mehanizmima kako se postaje gazda u Hrvatskoj. Najveća prepreka na koju smo naišli je autocenzura, svojevrsni strah, paranoja koja, na žalost, nije iracionalna. Svi vole postavljati pitanja i svi imaju svoju malu teoriju o Gazdi. A ja ću, kao pripovjedač, to znati naplatiti špekom i vinom za gosta, i usput čuti još koju sočnu priču koju ću marljivo zapisati i uvrstiti u idući film."
Izvor: HNK.hr<br>

Tragedija bez katarze

Kritički prikaz baleta Romeo i Julija, premijerno izvedenog u zagrebačkom HNK-u: kako predstava odmiče, tako sve više – i to u nekoliko scenskih rukavaca – nastavlja silaznom putanjom. Odlučivši se za donekle suvremeniju verziju inače uobičajeno realistične, dobro poznate dvorske scenografije iz 16. stoljeća, scenografkinja Luisa Spinatelli oduzela joj je na kompaktnosti, jer stupanj njezinog osuvremenjenja oscilira od prizora do prizora, ne fascinirajući pritom ni u jednom.