Kultura

Foto: SubScena<br>

Sijanje za budućnost

SubScena je proizvela predstavu koja kroz psihijatriju govori o društvenoj mašineriji.
Foto: Zvizdan prtscr

Šute li žene u hrvatskom filmu?

Sociologinja, književnica i feministkinje Jasenka Kodrnja isticala je da su žene u hrvatskoj kinematografiji ili žrtve ili kuhaju paštašutu – ali da uvijek šute. Odlučili smo istražiti istinitost ove tvrdnje kroz analizu šest poznatih hrvatskih filmova. Oni predstavljaju rad nekih od najpoznatijih hrvatskih redatelja i redateljica u vremenskom razmaku od sedamnaest godina.
Foto: Susan Curtis Kojaković<br>

Padajući izbornik

Aleksandar Hut Kono povodom objavljivanja nove pjesničke zbirke: Hrvatska je napravila kardinalnu grešku kad je odustala od bogatog nasljeđa socijalističke revolucije i odlučila u svemu slijediti Zapadnu Europu koja je zapela u neofeudalizmu. To novo prihvaćanje starog otvorilo je vrata raznovrsnim gadostima kao što su financijska eksploatacija zemlje od strane Vatikana, stvaranje domaće oligarhije, dovođenje u pitanje apsolutno svih stečevina socijalizma.
Foto: Horror.com<br>

Plaidoyer za fantasy

Mislav Pasini: Hrvatska Igra prijestolja ovisi o izdavačima.
Foto: Damir Senčar, Hina<br>

Izbjegličke crtice

Bitno samo da mi spavamo / Jer brojke su brojke/ Žive ili mrtve / S vremenom postanu iste.
Foto: Spikigin<br>

Spikigin u Norriscafeu

Emir Imamović Pirke:U Splitu je sve drugačije, veće, masovnije, ali i duže traje, pa su neke večeri po atmosferi usporedive sa rock koncertima. Sudjelovanje na Spikiginu je, ako već treba usporediti, kao nastup u nekom klubu koji nije velik, ali se tu jednostavno mora biti.
amy.jpg

Asif Kapadia: Amy

Možda bi se to i moglo reći za Janis Joplin, Billie Holiday ili neke druge slavne glazbenice (i njihove muške kolege), ali ne i za Amy Winehouse: jedna od najvećih pjevačica suvremenog doba zasigurno nije bila nikakva nesretna i neodgovorna autodestruktivka predestinirana za brzi kraj, iako su ju tako za života redovito predstavljali žuti mediji, a slično ju se stereotipizira i danas, četiri godine nakon njezine puno prerane smrti u 27. godini.
Fotografije: Kristina Olujić<br>

Zanesenjaci iz Kovačice

Odrasli ljudi dječjeg senzibiliteta svojim su vizijama otvorili vrata svijeta.