Kultura

Foto: Susan Curtis Kojaković<br>

Padajući izbornik

Aleksandar Hut Kono povodom objavljivanja nove pjesničke zbirke: Hrvatska je napravila kardinalnu grešku kad je odustala od bogatog nasljeđa socijalističke revolucije i odlučila u svemu slijediti Zapadnu Europu koja je zapela u neofeudalizmu. To novo prihvaćanje starog otvorilo je vrata raznovrsnim gadostima kao što su financijska eksploatacija zemlje od strane Vatikana, stvaranje domaće oligarhije, dovođenje u pitanje apsolutno svih stečevina socijalizma.
Foto: Horror.com<br>

Plaidoyer za fantasy

Mislav Pasini: Hrvatska Igra prijestolja ovisi o izdavačima.
Foto: Damir Senčar, Hina<br>

Izbjegličke crtice

Bitno samo da mi spavamo / Jer brojke su brojke/ Žive ili mrtve / S vremenom postanu iste.
Foto: Spikigin<br>

Spikigin u Norriscafeu

Emir Imamović Pirke:U Splitu je sve drugačije, veće, masovnije, ali i duže traje, pa su neke večeri po atmosferi usporedive sa rock koncertima. Sudjelovanje na Spikiginu je, ako već treba usporediti, kao nastup u nekom klubu koji nije velik, ali se tu jednostavno mora biti.
amy.jpg

Asif Kapadia: Amy

Možda bi se to i moglo reći za Janis Joplin, Billie Holiday ili neke druge slavne glazbenice (i njihove muške kolege), ali ne i za Amy Winehouse: jedna od najvećih pjevačica suvremenog doba zasigurno nije bila nikakva nesretna i neodgovorna autodestruktivka predestinirana za brzi kraj, iako su ju tako za života redovito predstavljali žuti mediji, a slično ju se stereotipizira i danas, četiri godine nakon njezine puno prerane smrti u 27. godini.
Fotografije: Kristina Olujić<br>

Zanesenjaci iz Kovačice

Odrasli ljudi dječjeg senzibiliteta svojim su vizijama otvorili vrata svijeta.
Shai Dahan: Beduin, grafit na zidu koji dijeli Zapadnu obalu od ostatka Palestine/Izraela (Izvor: BrooklinStreetArt)<br>

Zemlja pjesme, pjesme o zemlji

Čitanje palestinskih autora moglo bi biti ključ za razumijevanje Palestine i onoga što ona predstavlja Palestincima i Palestinkama. Razmišljajući o načinu na koji palestinsko-izraelski sukob ponovno približiti ljudima, odlučili smo za svako desetljeće od pedesetih naovamo izabrati jednu knjigu palestinskog autora ili autorice, te ukazati na način na koji su oni pisali o životu Palestinaca u uvjetima rata i emigracije.
praxis1.jpg

Praxis online

U online arhivi je oko 800 dokumenata koje su digitalizirali Tomislav Medak iz Multimedijalnog instituta, te Nikola Mokrović, Jana Hodžić, Ivan Zidarević i Josip Humjan iz Documente. Ovim projektom, javnosti zainteresiranoj za intelektualnu povijest jugoslavenskog političkog prostora, pružen je jedinstven uvid u djelovanje Korčulanske ljetne škole i grupe Praxis.
Foto: Katarina Zlatec

Bolji Zagreb, makar na jedan dan

Rad Zicni se! Vlatke Blakšić i Katerine Duda izveden je početkom mjeseca svega na jedan dan budući da je Grad Zagreb odbio izdati dozvolu za njegovo trajnije privremeno postavljanje. Neovisno o dozvoli, zajedno s građanima, tada su montirane klupe na lokaciji okretišta kod zagrebačkog Savskog mosta, koje su poslije donirane građanima. O radu koji je doslovno poboljšao javni prostor Zagreba govore autorice Vlatka Blakšić i Katerina Duda.