Ljudska prava

horn.jpg

Puhanje u rogove zla

Slučaj Frljić: Ozbiljna država mora na prijetnje svom građaninu ozbiljno odgovoriti.
Foto: Dražen Matiček

Ne bojim se!

Zagreb: U Noćnom maršu za 8. mart marširalo više od 500 ljudi.
Fotografije: Luka Resanović<br>

Ženama je dosta

Ženske udruge obilježile Osmi mart, u Vladi ih nitko nije želio primiti.
Foto: boneandjointspecialists.com<br>

Nakića kuk

Zdravstvena protu-reformacija: Je li u Hrvatskoj na djelu polako ukidanje sustava istog zdravstvenog osiguranja za sve? Je li, pošto je zdravstvo jedan od stupova socijalne države, na djelu početak kraja i socijalne države? Ante Ćorušić, predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo izjavio je u jeku kampanje za parlamentarne izbore, kako je zdravstveni sustav "još uvijek socijalistički". A reći da je socijalistički nije samo opis načina njegova funkcioniranja nego i vrlo elegantan način izricanja vrijednosnog suda.
Scena iz predstave Mateja Safundžića "Zavirite u moj film"<br>

Više od bolesti

Devedesetih, dok se iz Seattlea širila tmina, "loser" kultura cvjetala, a Amerika se pretvarala u Prozac naciju, ljudi u selima zadarskog zaleđa bili su miljama daleko od poimanja depresije, bipolarnog poremećaja i svih drugih "modernih tegoba". Pa ipak, dobro se sjećam kako su u selu uvijek postojali "drugačiji" ljudi, oni koji su se naočigled borili s unutarnjim demonima, nečim teško opisivim – onime što su seoske babe redovito objašnjavale "urocima".
izdajnica_m.jpg

"Kada, ako ne sad?"

U Rogoznici su pod okriljem mraka osvanule prijetnje Zoranu i Vesni Pusić.
Nadbiskupska klasična gimnazija (Foto: Wikimapia)<br>

Diskriminacija pred vratima Raja

Denis, dječak s posebnim potrebama, upisao se uz negodovanje školske uprave u zagrebačku Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju. Ni škola ni njezin osnivač nemaju namjeru prilagoditi sanitarne prostorije učeniku u invalidskim kolicima već od Denisa zahtijevaju da potisne svoje potrebe "dok ne dođe kući". U MZOS-u tvrde da su tu nemoćni, dok u uredu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kažu da se radi o klasičnom primjeru diskriminacije.
foto: prtscr ytb

Ozbiljan rad DORH-a na Lori nikada nije ni započeo

Tonči Majić: Kada govorimo o šezdeset žrtava Lore, govorimo i o ljudima koji su tamo poslani u smrt. DORH sve te strahote godinama ignorira i nema mjesta iluzijama da će ih pokrenuti ikakvo brdo nepobitnih dokumenata o zločinu ili ikakva vrsta pritiska. Olakšanje je za nas to što možemo reći da smo prethodno učinili sve što se legalno moglo, pokazali smo beskrajnu strpljivost, pa DORH više nema ni najmanje moralno pravo da prigovori našem djelovanju.
Ilustracija: T.O.

Kanadski, američki ili napredni model zdravstva?

Još uvijek lutamo u traženju ponajboljeg modela zdravstvene zaštite. Čini se da, čak i u svjetskim razmjerima, ne znamo izgraditi jeftin i svima jednako dostupan zdravstveni sustav. Kako je to moguće? Pri planiranju budućnosti našeg zdravstva nemojmo opet unazad.