Pritisak odozdo

proljetna_bicpopka_foto.jpg

Siječanjska Biciklopopravljaonica

Splitska Biciklopopravljaonicu još se uvijek održava prvom subotom u mjesecu, od 17 do 20 sati, u Klubu Zona (Šperun, Jerina 1). Nova prilika za besplatni popravak, druženje i učenje bit će u subotu, 5. siječnja.
Foto: Nina Đurđević

Dodjela nagrada za LezBijku godine i promocija kalendara

Udruga Zbeletron vas poziva vas da se u petak, 21. prosinca s početkom u 21 sat pridružite u Prostoru Do (Spunk) na glasanju i svečanoj dodjeli nagrada LOTY. LOTY, odnosno Lez of the Year je priznanje za LezBijku godine koje udruga Zbeletron već sedmu godinu zaredom dodjeljuje osobama, kolektivima i inicijativama koji pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena na području sporta, kulture, aktivizma i općenito poboljšavaju kvalitetu života LGBTIQ+ manjine.
girlpower_facebook.jpg

Novinsko kazalište: rod

Novinsko kazalište koristi elemente metode estetike potlačenih i dramske igre i vježbe kako bi propitalo i preokrenulo dominantne narative koje nalazimo u medijima, uključujući i one o rodu i spolu, kojima ćemo se baviti radionica. Održat će se 22. prosinca s početkom u 13 sati, u prostorijama Vestigiuma (Rudeška 142, Zagreb).
Foto: KA Matrix

Šetnja Zvijezdom

Udruga KA-MATRIX i Veleučilište u Karlovcu u sklopu projekta Znanjem do Zvijezde – primjena društveno korisnog učenja na kulturnom nasljeđu zajednice organizira turističko-edukativnu Šetnju Zvijezdom 17. i 18. prosinca u Karlovcu. Pet tematski specifičnih šetnji osmislilo je i vodit će pet grupa studenata Veleučilišta u Karlovcu, polaznika kolegija Turističko vrednovanje kulturne baštine, koji su sudjelovali u mentorskom programu društveno korisnog učenja pod mentorstvom prof. Sande Kočevar.
suprotna.jpg

Na suprotnoj strani

U ponedjeljak, 10. prosinca u 14 sati, održat će se prosvjedno okupljanje na Sveučilišnoj livadi nedaleko do spomenika hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, s jasnom porukom - "mi smo na suprotnoj strani". Cilj prosvjeda je ukazati da "ne treba podizati spomenike u čast Tuđmanu koji je zaslužan za zločine i masovna kršenja ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama, čemu je pridonijela huškačka i šovinistička politika stranke na čijem je čelu bio".
fosilni_kapital.jpg

Predstavljanje knjige "Fosilni kapital" Andreasa Malma

Fraktura u suradnji s Institutom za političku ekologiju poziva na predstavljanje knjige "Fosilni kapital” švedskog ekologa i publicista Andreasa Malma, koje će se održati u utorak, 4. prosinca, u Kulturno informativnom centru u Zagrebu, s početkom u 19 sati.
mali_food.png

Mali Food Hub

Jedan od jednostavnih načina na koji svatko od nas može doprinijeti zaštiti okoliša i održivom razvoju je kućno kompostiranje. Upravo se toj temi posvećuje peto izdanje Malog Food Huba koje će se održati u subotu, 1. prosinca od 11 do 14 sati u Travel&Technology Hubu (Gacka 16).
radnici_mladi.jpg

Tribina: Štite li zakoni mlade radnike i radnice u Hrvatskoj?

Mreža mladih Hrvatske, u suradnji s Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju, te Sekcijom mladih Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, organizira javnu tribinu o utjecaju radnog zakonodavstva, posebice posljednjih ekstenzivnih izmjena Zakona o radu iz 2014., na položaj mladih radnica i radnika. Tribina će se održati u ponedjeljak, 26. studenoga, od 10 do 12 sati, u Radničkom domu, Zagreb (Trg Petra Krešimira IV. br. 2; dvorana 518/V. kat).