Pritisak odozdo

mars_solidarnosti_pobacaj.jpg

Marš solidarnosti: Glasno o pobačaju

O pobačaju razgovaramo ili anonimno, ili potiho. Vrijeme je da to promijenimo! Pozivamo vas da iskažete solidarnost - vezivno tkivo svakog društva, bez kojeg njegove ugrožene skupine teško mogu ostvariti svoja prava i potrebe. Zajedno se izborimo za dostupan i besplatan pobačaj. Izborimo se za sebe, sve žene i sve obitelji u Hrvatskoj - na Maršu solidarnosti na kojem ove godine GLASNO progovaramo o pobačaju. Vidimo se u subotu, 29. rujna u 16 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Solidarno i glasno!
magnolija_ak.jpg

Ostavka i odgovornost!

Protestno okupljanje Inicijative Vratite magnoliju pod nazivom Ostavka i odgovornost! održat će se 26. rujna s početkom u 18 sati na Trgu žrtava fašizma. Na okupljanju će govoriti predstavnici Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata koji od samog početka radova na Trgu žrtava fašizma osuđuju kako proceduru donošenja projekta, tako i sam projekt.
buducnost_seksualnosti.jpg

Budućnost seksualnosti: Performans Kolektivne Odgovornosti

U dvorišnom prostoru AKC Medike 30. rujna održat će se performans/instalacija Brune Isakovića u sklopu programa Festivala prvih, a u produkciji udruge Domino i Festivala prvih (Studio Artless). Tijekom performansa provest će se ritualizirano dijeljenje knjiga Michel Foucaulta Povijest seksualnosti: Volja za znanjem 1. dio, Briga o sebi 2. dio, Upotreba zadovoljstva 3. dio.
Foto: Ana Kovačić

12. Vox Feminae Festival

12. izdanje Vox Feminae Festivala, koji i ove godine kao jedini domaći multidisciplinarni festival ženskog stvaralaštva problematizira pitanja roda kroz umjetnički, prezentacijski, radionički te međunarodni filmski i zabavni program, održava se od 3. do 7. listopada u Zagrebu. U pet festivalskih dana VFF ponovno oživljava kulturni i urbani puls Trešnjevke. Sav filmski program festivala i dio umjetničkog programa smješten je u CeKaTe (Park Stara Trešnjevka 1). Ostatak festivala održava se u voxoj "vlastitoj sobi" - društveno kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16) - koji se 3. listopada otvara izložbom ilustratorice Ane Kovačić Njezin panteon (Vidjet ćeš ti svoga boga!), inače autorice ovogodišnjih festivalskih vizuala.
hodcisti.png

Hod za čisti zrak

Prosvjedna akcija Hod za čisti zrak održava se u subotu, 22. rujna od 10 sati. Akcija kreće s parkirališta u centru Viškova, a planirana je "šetnja" do ŽCGO Marišćina i obilazak postrojenja.
pobacaj_maz.jpg

Tribina: Glasno o pobačaju

Kako se privatizacija javnog zdravstva odrazila na dostupnost ginekološke zaštite i pobačaja? Zašto se na Medicinskom fakultetu o temama pobačaju i spolno odgovornog ponašanja govori malo ili nimalo? Koje će teme nadolazeći Marš solidarnosti: Glasno o pobačaju problematizirati? Odgovore saznajte u petak, 21. rujna u 18:30 u dvorani D3 zagrebačkog Filozofskog fakulteta.
zabrana_strajka_croatia.jpg

Tribina Zabrana štrajka u Croatia Airlinesu

Tribina Zabrana štrajka u Croatia Airlinesu, povodom nedavne sudske zabrane štrajka u Croatia Airlinesu, održat će se u četvrtak 13. rujna u Zagrebu, u gradskoj knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5), s početkom u 19.30 sati. Na tribini će se razgovarati o neuspjelim pregovorima između sindikata ORCA i Uprave Croatia Airlinesa za Kolektivni ugovor, uvjetima rada u Croatia Airlinesu, sudskim obrazloženjima zabrane štrajka, kao i mogućim implikacijama koje bi ovakav sudski postupak mogao imati po daljnji položaj i prava radništva u Hrvatskoj.
nemojdafalis_copy54143.jpg

6. Fališ

Šesti Festival alternative i ljevice – FALIŠ i ove godine održat će se od 5. do 8. rujna na već poznatim lokacijama u Šibeniku - na Trgu Ivana Pavla II. (Mala loža) i u Studiju Galerije sv. Krševana (izložbeni dio).
zmag.jpg

Naša dobra hrana - konferencija o održivosti prehrambenog sustava

ZMAG i ove godine priprema konferenciju koja se bavi hranom. Istražuje se održivije oblike proizvodnje hrane, pravednije sustave distribucije, ekološke trendove u vrtlarstvu, održanje genske raznolikosti kroz čuvanje sjemena i priča o rješenjima za problem klimatskih promjena. Konferencija se održava 13. listopada u kinu Tuškanac u Zagrebu.