Pritisak odozdo

mala_hidroelektrana_zelenaakcija.jpg

Utjecaj hidroelektrana na ljude i okoliš

Zelena akcija poziva na okrugli stol "Utjecaj hidroelektrana na ljude i okoliš" koji će se održati u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1, Zagreb, u ponedjeljak, 28. siječnja, u 10 sati.
Foto: Udruga Sunce

Plastična (noćna) mora

Plasticamente – Plastična (noćna) mora! putujuća je izložba Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a bit će postavljena u Zadru od 22. siječnja do 2. veljače, u Centru City Galleria. Izložba donosi interaktivne eksponate načinjene upravo od plastike, a osnovni cilj je proširiti svijest o opasnosti pretjerane konzumacije jednokratne plastike, kao i nikada veću potrebu za adekvatnim odvajanjem i zbrinjavanjem plastičnog otpada.
foto_za_noc_rudija_supeka_600x388.jpg

Noć Rudija Supeka

Najveće neformalno okupljanje sociologa pod nazivom Noć Rudija Supeka, u organizaciji Kluba studenata sociologije Diskrepancija i Centra za kulturu Trešnjevka, održat će se 18. siječnja s početkom u 17 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka. Ovo neformalno okupljanje održava se u čast velikog sociologa, filozofa i psihologa Rudija Supeka (1913. - 1993.), koji je ujedno bio i osnivač Odsjeka za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
sinagoga_2.jpg

Tribina Obnova varaždinske sinagoge

Tribina Obnova varaždinske sinagoge, u organizaciji KD Miroslav Šalom Freiberger, održat će se 22. siječnja s početkom u 19 sati, u auditoriju Židovske općine Zagreb. Na tribini sudjeluju prof. Helena Njirić Paver, arhitektica i projektantica; Željko Trstenjak, konzervator, arhitekt; Ivana i Tomislav Kušan (Studio Kušan), arhitekti i dr. sc. Snješka Knežević, povjesničarka umjetnosti, moderatorica.
Foto: Boris Stromar

Promatrajte nebo dok je još besplatno!

Od 10. do 13. siječnja Zagreb se pridružuje globalnoj manifestaciji 100 sati astronomije u sklopu kojeg Astronomsko društvo Beskraj, platforma 1POSTOZAGRAD i blog S p e j s organiziraju promatranje neba kroz teleskop na livadi iznad Ljetne pozornice Tuškanac, u subotu, 12. siječnja od 18 sati. Lokacija na kojoj će se događaj održati javni je prostor ugrožen najavama koncesije čime se mijenja njegova uloga, karakter i dostupnost kao mjesta s nizom spontanih korištenja, a između ostalog i redovitog organiziranog promatranja neba.
proljetna_bicpopka_foto.jpg

Siječanjska Biciklopopravljaonica

Splitska Biciklopopravljaonicu još se uvijek održava prvom subotom u mjesecu, od 17 do 20 sati, u Klubu Zona (Šperun, Jerina 1). Nova prilika za besplatni popravak, druženje i učenje bit će u subotu, 5. siječnja.
Foto: Nina Đurđević

Dodjela nagrada za LezBijku godine i promocija kalendara

Udruga Zbeletron vas poziva vas da se u petak, 21. prosinca s početkom u 21 sat pridružite u Prostoru Do (Spunk) na glasanju i svečanoj dodjeli nagrada LOTY. LOTY, odnosno Lez of the Year je priznanje za LezBijku godine koje udruga Zbeletron već sedmu godinu zaredom dodjeljuje osobama, kolektivima i inicijativama koji pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena na području sporta, kulture, aktivizma i općenito poboljšavaju kvalitetu života LGBTIQ+ manjine.
girlpower_facebook.jpg

Novinsko kazalište: rod

Novinsko kazalište koristi elemente metode estetike potlačenih i dramske igre i vježbe kako bi propitalo i preokrenulo dominantne narative koje nalazimo u medijima, uključujući i one o rodu i spolu, kojima ćemo se baviti radionica. Održat će se 22. prosinca s početkom u 13 sati, u prostorijama Vestigiuma (Rudeška 142, Zagreb).
Foto: KA Matrix

Šetnja Zvijezdom

Udruga KA-MATRIX i Veleučilište u Karlovcu u sklopu projekta Znanjem do Zvijezde – primjena društveno korisnog učenja na kulturnom nasljeđu zajednice organizira turističko-edukativnu Šetnju Zvijezdom 17. i 18. prosinca u Karlovcu. Pet tematski specifičnih šetnji osmislilo je i vodit će pet grupa studenata Veleučilišta u Karlovcu, polaznika kolegija Turističko vrednovanje kulturne baštine, koji su sudjelovali u mentorskom programu društveno korisnog učenja pod mentorstvom prof. Sande Kočevar.
suprotna.jpg

Na suprotnoj strani

U ponedjeljak, 10. prosinca u 14 sati, održat će se prosvjedno okupljanje na Sveučilišnoj livadi nedaleko do spomenika hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, s jasnom porukom - "mi smo na suprotnoj strani". Cilj prosvjeda je ukazati da "ne treba podizati spomenike u čast Tuđmanu koji je zaslužan za zločine i masovna kršenja ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama, čemu je pridonijela huškačka i šovinistička politika stranke na čijem je čelu bio".