Pritisak odozdo

Foto: Unizg.hr

Predavanje u Zagrebu: Ljudska prava u globalno doba

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i veleposlanstvo Kanade pozivaju na predavanje kanadskog profesora Payama Akhavana pod nazivom Human Rights in a Global Age (na engleskom bez prijevoda) u četvrtak, 11. listopada, u 17 sati, u Vijećnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, II. kat.
Foto: McGill Uni.

Predavanje u Zadru: Multikulturalnost u doba promjena

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Kanade i Ured gradonačelnika Grada Zadra pozivaju na predavanje kanadskog profesora Payama Akhavana pod nazivom Multikulturalnost u doba promjena, koje će se održati u petak, 12. listopada, u 14 sati, u dvorani Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3, Zadar.
sjeme.jpg

Sjeme: neispričana priča

Kao uvod u konferenciju "Naša dobra hrana" u petak, 12. listopada, s početkom u 19 sati u Art kinu Grič (Jurišićeva 6, Zagreb) bit će prikazan dokumentarni film "Sjeme: neispričana priča" o sjemenu kao jednom od najvrijednijih resursa koje u kontroli drže velike biotehnološke i kemijske tvrtke.
solidarna.jpg

Nejednakosti u EU i Europski stup socijalnih prava

Commonfare Forum, SOLIDAR i Zaklada SOLIDARNA organiziraju javnu raspravu "Nejednakosti u EU i Europski stup socijalnih prava" u srijedu, 3. listopada, u od 17h do 19h u Kinu Europa (Dvorana Müller, Varšavska 3, Zagreb). Zbog ograničenih mjesta, potrebno je potvrditi svoje sudjelovanje.
nove_zene_za_novo_vreme.jpeg

Tribina One nadiru u falangama: seksizam i kritika

Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatski PEN centar, udruge Kurziv/Kulturpunkt.hr i Kulturtreger/Booksa pozivaju vas na tribinu posvećenu trenutnom stanju u umjetničkoj kritici One nadiru u falangama: seksizam i kritika, koja će se održati u utorak, 2. listopada s početkom u 19 sati u dvorani vile Arko (Basaričekova 24). Sudionici tribine su književna kritičarka Katarina Luketić, osnivač i glavni urednik izdavačke kuće Fraktura - najbolja literatura Seid Serdarević, književna kritičarka Nađa Bobičić, profesorica i književna teoretičarka Maša Grdešić, novinarka Ivana Perić i predsjednik PEN-a i pjesnik Tomica Bajsić. Razgovor će moderirati novinarka i književnica Antonela Marušić.
posumuvanje.jpg

Akcija pošumljavanja

Velika volonterska akcija revitalizacije opožarenih područja Dalmacije, Boranka, kreće od 29. rujna u realizaciju za ovu godinu. Pošumljavanje će se odvijati svake subote, zaključno sa subotom 17.studenog, a jedini izuzetak je subota 27. listopada. Organizatori pozivaju zainteresirane građane Splita da se prijave za sudjelovanje u pošumljavanju koje će se održavati na obroncima Mosora, ispod Zvjezdanog sela.
mars_solidarnosti_pobacaj.jpg

Marš solidarnosti: Glasno o pobačaju

O pobačaju razgovaramo ili anonimno, ili potiho. Vrijeme je da to promijenimo! Pozivamo vas da iskažete solidarnost - vezivno tkivo svakog društva, bez kojeg njegove ugrožene skupine teško mogu ostvariti svoja prava i potrebe. Zajedno se izborimo za dostupan i besplatan pobačaj. Izborimo se za sebe, sve žene i sve obitelji u Hrvatskoj - na Maršu solidarnosti na kojem ove godine GLASNO progovaramo o pobačaju. Vidimo se u subotu, 29. rujna u 16 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Solidarno i glasno!
magnolija_ak.jpg

Ostavka i odgovornost!

Protestno okupljanje Inicijative Vratite magnoliju pod nazivom Ostavka i odgovornost! održat će se 26. rujna s početkom u 18 sati na Trgu žrtava fašizma. Na okupljanju će govoriti predstavnici Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata koji od samog početka radova na Trgu žrtava fašizma osuđuju kako proceduru donošenja projekta, tako i sam projekt.
buducnost_seksualnosti.jpg

Budućnost seksualnosti: Performans Kolektivne Odgovornosti

U dvorišnom prostoru AKC Medike 30. rujna održat će se performans/instalacija Brune Isakovića u sklopu programa Festivala prvih, a u produkciji udruge Domino i Festivala prvih (Studio Artless). Tijekom performansa provest će se ritualizirano dijeljenje knjiga Michel Foucaulta Povijest seksualnosti: Volja za znanjem 1. dio, Briga o sebi 2. dio, Upotreba zadovoljstva 3. dio.
Foto: Ana Kovačić

12. Vox Feminae Festival

12. izdanje Vox Feminae Festivala, koji i ove godine kao jedini domaći multidisciplinarni festival ženskog stvaralaštva problematizira pitanja roda kroz umjetnički, prezentacijski, radionički te međunarodni filmski i zabavni program, održava se od 3. do 7. listopada u Zagrebu. U pet festivalskih dana VFF ponovno oživljava kulturni i urbani puls Trešnjevke. Sav filmski program festivala i dio umjetničkog programa smješten je u CeKaTe (Park Stara Trešnjevka 1). Ostatak festivala održava se u voxoj "vlastitoj sobi" - društveno kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16) - koji se 3. listopada otvara izložbom ilustratorice Ane Kovačić Njezin panteon (Vidjet ćeš ti svoga boga!), inače autorice ovogodišnjih festivalskih vizuala.