Pritisak odozdo

sporazumgradonacelnika2_copy21243.jpg

Sporazum gradonačelnika – stvaranje održivih zajednica

U Križevcima, 13. travnja, u Konferencijskoj dvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, Franje Tuđmana 20, s početkom u 10 sati održat će se konferencija Sporazum gradonačelnika – stvaranje održivih zajednica u organizaciji Zelene energetske zadruge uz podršku Grada Križevci, Udruge gradova u Hrvatskoj te europskog udruženja Energy Cities, koje okuplja više od 1.000 gradova u 30 zemalja.
politicki_leksikon_copyleft.jpg

Politički leksikon - Copyleft

Na posljednjoj tribini ovogodišnjeg proljetnog ciklusa tribina Politički leksikon o Copyleftu govore stručnjaci u polju autorskih prava i njegovog redefiniranja: Hrvoje Hribar (član Odbora za zaštitu autorskih prava pri Društvu hrvatskih filmskih redatelja), Marcell Mars i Tomislav Medak (voditelji projekta Javna knjižnica i suosnivači Multimedijalnog instituta). Tribina će se održati 11. travnja s početkom u 20 sati, na Akademiji dramskih umjetnosti (Trg Republike Hrvatske 5, Zagreb).
munjarski_put_tresnjevka.jpg

Roštilj, glazba i psi - još jedno druženje na Grbi

Građanska inicijativa Samoborček poziva vas da im se pridružite na još jednom kvartovskom druženju na Grbi (livada na nekadašnjoj trasi "Samoborčeka" - između Selske i Metalčeve/Trakošćanske, kod boćališta) i to ovu subotu, 7. travnja. Zbor građana je odlučio da se na tom zelenom potezu (stara Samoborčekova trasa) uredi park, ali grad još nije reagirao i to je još uvijek trasa buduće ceste. Druženje će, uz tamburaše, započeti kraj gradilišta, odnosno kod boćališta na istočnoj strani Grbe, a sve će se odvijati od 12 do 18 sati.
mars_za_znanost_facebook.jpg

Marš za znanost

Marš za znanost održat će se 14. travnja s početkom u 11 i 55 sati, u Zagrebu s polaskom kod spomenika Nikoli Tesli u Preradovićevoj ulici, i u Splitu s okupljanjem u Đardinu.
zez.jpg

Dobra energija dolazi na Vis

Zelena energetska zadruga ZEZ i partneri organiziraju skup na temu Dobra energija na otoku Visu od 2. do 5. svibnja.
Foto: I. Lesar i A. Kerep

Prosvjed: Solidarno za Siriju

Mirni skup solidarnosti za Sirijce i Sirijke održat će se u petak, 6. travnja, u 18 h u parku Zrinjevac (kod Paviljona) u Zagrebu.
Foto: Nismo same

Nismo same: Može li Hrvatska bolje?

Okrugli stol o problemima i mogućim rješenjima u prevenciji i liječenju raka, drugog uzročnika smrtnosti žena u Hrvatskoj, pod nazivom Može li Hrvatska bolje?, održat će se u četvrtak, 5. travnja, u Hrvatskom novinarskom društvu (Perkovčeva 2), s početkom u 11 sati. Uvodničari su: Damir Vrbanec, Boris Brkljačić, Maja Vehovec​, Vesna Ramljak​, Mario Šekerija​ te Svetlana Antonini​.
pobacaj_steve_rhodes_flickr_copy25397.jpg

Zakon o pobačaju: Čeka li nas nova svjetonazorska bitka?

Srpsko privredno društvo Privrednik i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pozivaju as na tribinu Zakon o pobačaju: Čeka li nas nova svjetonazorska bitka? koja će se održati 3. travnja s početkom u 18 sati, u Privrednikovom domu (Preradovićeva 18/1, Zagreb).
kamp_izbjeglice.jpg

Arhitektura egzila, unutar i protiv stanja stalne privremenosti

Predavanje Arhitektura egzila, unutar i protiv stanja stalne privremenosti održat će se 6. travnja s početkom u 19 sati, u Galeriji Nova (Teslina 7, Zagreb). Sandi Hilal i Alessandro Petti razvili su umjetničku praksu temeljenu na istraživačkim projektima koja je i teorijski ambiciozna i praktično uključena u borbu za pravdu i jednakost.