Pritisak odozdo

99_intervencija_split_domine.jpg

Sluškinjina priča u Splitu

Performans Udruge Domine Sluškinjina priča bit će izveden danas u 10 sati na Narodnom trgu u Splitu (Pjaca). Ovaj performans dio je šire akcije koja se u isto vrijeme organizira u Zagrebu i Splitu na zadnji dan zasjedanja Hrvatskog sabora da bi se poslala poruka kako zakonodavna i izvršna vlast u Hrvatskoj ne želi provoditi politiku u korist žena.
Foto: Sibenik.in

Svim’ na Zemlji, daruj drvce!

Zelena akcija zajedno s udrugama Eko Zadar i Eko Zrmanja pokreće blagdansku online kampanju Svim’ na Zemlji, daruj drvce!. Ovom akcijom će se prikupljati donacije za kupnju mladica koje će poslužiti za pošumljavanje požarišta u Zadarskoj županiji. Kampanja počinje 13. prosinca i traje do 15. siječnja 2018. godine te potiče građane i građanke da umjesto kupovine božićnog drvca doniraju za pošumljavanje Dalmacije.
zene_copy65369.jpg

STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama

Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i Domine Split organiziraju prosvjednu akciju STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama. Akcija će se održati u petak 15. prosinca, od 10 do 11 sati na Trgu svetog Marka u Zagrebu i na Narodnom trgu u Splitu.
Foto: M.K.

Uloga komunalnog redarstva u održivom gospodarenju otpadom

U četvrtak, 14. prosinca s početkom u 9 i 30 sati, u gradskoj vijećnici Grada Umaga Istarska županija, Komunalno poduzeće 6. maj d.o.o. i Zelena Istra organiziraju seminar Uloga komunalnog redarstva u održivom gospodarenju otpadom.
documenta_copy76603.gif

Poimenični popis poginulih i nestalih / Sisačko - moslovačka županija

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću predstavlja rezultate istraživanja ljudskih gubitaka za 2017. godinu, koja se odnose na poimenični popis poginulih i nestalih s područja Sisačko-moslavačke županije. Najnovije podatke predstavit će Nives Jozić, istraživačica Documente, u srijedu, 13. prosinca u 11 sati, u velikoj dvorani Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb).
sindikat_biciklista.jpg

Biciklom na posao i na advent

Zagreb već treću godinu zaredom osvaja pohvale za advent i najljepšu zimsku turističku destinaciju. No, postoji i ružna strana adventa - nesnosna prometna gužva, koja nas čini nervoznima, gubimo vrijeme i novac, izolirani smo u automobilima, stvaramo buku, zagađujemo i uništavamo kulise adventskih kućica tražeći parking u nepomičnim kolonama. "Umjesto alternativnih pravaca automobilom, odaberimo koristiti alternativne oblike kretanja", poručuju iz Sindikata biciklista.
moz_e_li_ideja_odozdo_postati_gradska_politika.jpg

Može li ideja odozdo postati gradska politika?

Centar_kuda.org vas poziva na javni razgovor i prezentaciju projekta Udruge TESERAKT, SPLIT 3.21, u četvrtak, 14. prosinca u 19 i 30 sati. Razgovor će se održati u mjesnoj zajednici Radnički (velika dvorana, 1. kat) u Novom Sadu. Gošća je Diana Magdić.
yihrr_copy15440.jpg

Komemorativni skup u sjećanje na žrtve zločina u BiH

Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini, "žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime Republike Hrvatske i time njezino ime zloupotrijebili i osramotili". Pozivaju sve sugrađanke i sugrađane da im se pridruže u odavanju počasti - danas od 17 do 18 sati na Trgu Francuske republike u Zagrebu.
refugees_welcome_0.jpeg

Migrantske organizacije i njihovo iskustvo u zemljama EU

Centar za mirovne studije poziva vas na tribinu Migrantske organizacije i njihovo iskustvo u zemljama EU, u sklopu Human Rights Film Festivala, na kojoj će se predstaviti inicijative i organizacije koje su pokrenule, vode ili u njima aktivnu ulogu imaju izbjeglice. Tribina će se održati 7. prosinca s početkom u 18 sati, u kinu Europa (Varšavska 3, Zagreb).