Pritisak odozdo

eko_foto_02.jpg

Sociološka večer: Ekologija i održivi razvoj kroz obrazovanje

Četvrta Sociološka večer u programu Kluba Zona u srijedu, 28. ožujka, u 20 sati gostuje u Chillton baru (Jadranska 1, Split). Imaginacija - splitsko društvo sociologa u goste dovodi Ranka Milića iz CEDRA-e, a tema predavanje je ekologija i održivi razvoj kroz obrazovanje.
hollaback_plakat_page_001_copy87879.jpg

Međunarodni tjedan protiv uličnog rodnog uznemiravanja

Međunarodni tjedan protiv uličnog uznemiravanja održava se od 8. do 14. travnja u Zagrebu, a u sklopu kojeg će se održati niz besplatnih aktivnosti. Kroz sve aktivnosti članice inicijative spremne su razgovarati o uličnom uznemiravanju, ukazati na njegove uzroke i kako se nositi s time te upozoriti na to da se radi o seksizmu i homofobiji. Aktivnosti uključuju: predavanje i projekciju filma, javnu akciju u centru grada za vrijeme špice, tečaj samoobrane za žene, izložbu i otvorena vrata Hollabacka!
ada_colau_copy52273.jpg

Dokumentarac o Adi Colau uz razgovor s Tomislavom Tomaševićem i Ivom Marčetić

Film Gradonačelnica (Alcaldessa) u režiji Paua Fausa prati godinu dana u životu Ade Colau, od vremena koje je provela organizirajući antideložacijske borbe u Barceloni do dana kada je prisegnula kao prva gradonačelnica toga grada. Projekcija će se održati 29. ožujka s početkom u 19:30 u MM centru (Savska 25, Zagreb), a nakon filma slijedi razgovor s Tomislavom Tomaševićem, kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika ispred platforme Zagreb je NAŠ! i zastupnikom u Gradskoj skupštini te arhitekticom i aktivisticom Ivom Marčetić. Razgovor moderira Jelena Ostojić.
odrzivost.jpg

EOT5: Održivost i klimatske promjene

Pametni gradovi, klimatske promjene, održivost, gospodarenje otpadom, zaštita okoliša i budućnost. Zanima te neka od navedenih tema? Sudjeluj u aktivnostima projekta Europe on Track 5: Održivost i klimatske promjene - powered by Nextbike Croatia u Zagrebu, saznaj više od relevantnih stručnjaka i umreži se s mladim istomišljenicima u borbi za bolje sutra!
makarska.jpg

Makarska može bolje: nek' se čuje glas građana

Građanska inicijativa SOS OSEJAVA poziva građane Makarske na prosvjed 23. ožujka u 11 sati. S obzirom da aktualna gradska vlast, ali i oporba ne brinu za održivi razvoj zajednice smatraju kako je došlo vrijeme da to urade sami građani. Ne prihvaćaju ignoriranje 4000 potpisa građana koji su jasno podržali zahtjev za trajnom zakonskom zaštitom poluotoka Osejava i poluotoka Sv. Petar i za stavljanje izvan snage Odluke o donošenju UPU sportsko rekreativne zone Platno.
piki.jpg

Tržište rada i položaj mladih: Što (ne)naučiti na primjeru Njemačke?

Predavanje se održava 27. ožujka u 18 sati, u Radničkom domu (Trg kralja Petra Krešimira IV, broj 2). Tematizirati će situaciju na tržištu rada u Njemačkoj, sve veću prekarizaciju poslova i nesigurnih oblika rada, osvrnut će se na uloga javnih politika u utjecanju i reguliranju tržišta rada i radnog zakonodavstva. Predavanje će održati Sandra Kasunić.
world_clean_up.png

Akcija kartiranja otpada - Kastav

U srijedu, 21. ožujka, pridružite se Udruzi Žmergo u Kastvu na akciji kartiranja i čišćenja otpada i divljih odlagališta. Okupljanje je predviđeno u 8 sati ujutro Pod Ložun, odnosno kraj kastavske volte. Uz korištenje mobilne aplikacije, kartirati će se i čistiti lokacije s otpadom.
hrt3_tg_copy74666.jpg

Tribina Za javnu radioteleviziju!

O položaju i problemima javne televizije u vrijeme sve jače dominacije i zagovaranja privatizacijskih procesa te uništavanja javnih servisa možete poslušati na tribini u organizaciji Političkog leksikona pod nazivom Za javnu radioteleviziju!. Tribina će se održati 14. ožujka s početkom u 20 sati na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
goodthingsawait.jpg

Biodinamički poljoprivrednik Niels Stokholm gostuje u Zagrebu

Niels Stokholm, poznati biodinamički poljoprivrednik iz Danske ponovo gostuje u Zagrebu. U srijedu, 21. ožujka, u 17 sati u Kinu Kinoteka, Kordunska 1, održat će se projekcija filma Good Things Await. Projekciji će prisustvovati Niels Stokholm, a nakon projekcije moći ćete porazgovarati s njim, najavljeno je iz Instituta za waldorfsku pedagogiju.