Pritisak odozdo

climathon.jpg

Grad Varaždin je po prvi put dio globalnog hakatona za klimu

Hakaton za klimu ili klimaton je globalni pokret sa ciljem rješavanja problema klimatskih promjena u gradovima. Ove godine po prvi puta se organizira u gradu Varaždinu što nas stavlja na mapu s više od stotinu gradova svijeta koji će na isti dan, 26. listopada u istih 24 sata “hakirati” klimu! Od Wellingtona na Novom Zelandu do Long Beach-a u Kaliforniji, svi gradovi bit će jedinstveni u namjeri da ublaže klimatske promjene.
en_face.jpg

Dodjela nagrade EN FACE ::: ANFAS 2018.

Inicijativni odbor Dalmatinki i Dalmatinaca poziva vas i ove godine na svečanu i drsko radosnu dodjelu nagrade EN FACE ::: ANFAS u kavani hotela Bellevue u Splitu na Dan oslobođenja grada 26. listopada od 18 sati.
raskid_sekularna.jpg

Raskid! 6

Prosvjedni skup Raskid! 6 održat će se 27. listopada s početkom u 11 sati, na lokaciji u blizini Europskog trga u Zagrebu, na križanju ulica Bakačeve i Cesarčeve, kod makete grada Zagreba. Svi građani Hrvatske pozvani su da se pridruže – i vjernici i oni koji to nisu – svi koji smatraju da Vatikanski ugovori negiraju odredbu Ustava Republike Hrvatske kojom su vjerske zajednice odvojene od države! Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obaveze, a religijske institucije moraju poštivati zakone – jednako kao i sve ostale.
prekinimosutnju01.jpg

Prekinimo šutnju!

Potaknute hrabrim osobnim i političkim činom saborske zastupnice Ninčević-Lesandrić, kojim je javno istupila i iznijela vlastitu, svježu traumu kako bi ukazala na sustavne probleme u našem zdravstvenom sustavu te iskazala solidarnost s drugim ženama koje su prošle slično ili isto traumatično iskustvo u Hrvatskoj, te reakcijama iz sustava koje su uslijedile pokušavši opovrgnuti da se išta slično događa u njihovim ustanovama pa sve do izjave da zastupnica ne govori istinu, iz udruge RODA pozivaju vas da se ponovo pridružite u akciji #PrekinimoŠutnju i damo do znanja javnosti da se ovakva postupanja prema ženama događaju svakodnevno.
odbrani_svoje_pravo_na_informaciju_zelenaakcija.jpg

Okrugli stol o pristupu informacijama o okolišu

Zelena akcija, u sklopu projekta "Poboljšanje pristupa informacijama o okolišu" (“Improving Access to Environmental Information”) krajem listopada organizira okrugle stolove o iskustvima korisnika i nadležnih tijela s pristupom okolišnim informacijama u Karlovcu, Zagrebu i Krapini.
eko_seminar.jpg

Jesenski eko-seminar 2018.

Jesenski eko-seminar najstarija je edukativna aktivnost koju Zelena akcija provodi i održava se redovito već 21 godinu te kreće 23. listopada. Cilj Eko-seminara je obrazovati i informirati građane_ke o problemima održivosti i zaštite okoliša, ali i potaknuti na kritičko razmišljanje te djelovanje.
radio_baza.jpg

Radio Baza

Radio Baza, jednodnevna radio postaja, emitirat će se 12. listopada od 17 sati do ponoći na 93.9 MHz. Dok je lani u fokusu bila kuhinju kao mjesto ženske eksploatacije, ove godine je to spavaća soba, a s njome i pitanja seksualnog života i rada, nasilja u obitelji, brižnog rada, reproduktivnih prava.
dalmacijavino_sasa_simpraga_motel_trogir.jpg

Motel Trogir: Tura Dalmacijavinom

U nastavku posjeta modernističkim zdanjima, projekt Motel Trogir organizira obilazak zgrade Damlacijavina izgrađene 1959. godine u jugoistočnom dijelu splitske luke. Tura će se održati u petak, 12. listopada s početkom u 17 sati, a mjesto sastanka je pored javne česme u parku na kraju splitskog autobusnog kolodvora. Stručno vodstvo: dr.sc. Sandi Bulimbašić
sud_haag_icty.jpg

Konferencija Pravda nakon Haaga

O procesuiranju ratnih zločina i nastavku kaznenog progona u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji nakon okončanja rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) govorit će se na međunarodnoj konferenciji Pravda nakon Haaga, koja će se održati u utorak i srijedu, 9. i 10. listopada u Zagrebu, Novinarski dom, Perkovčeva 2. Konferencija 09. listopada započinje u 9 sati.