Svijet

Foto: Kountipandoras.gr

"Skroman prijedlog" za spas eurozone

Utjecajni američki ekonomist James Galbraith u intervjuu za H-Alter govori o najvećim prijetnjama za opstanak eurozone, upozorava na mogućnost pogoršanja situacije u perifernim zemljama ukoliko najmoćnije države Unije ne promijene trenutnu politiku štednje.
www.recoveredhistories.org

Moraju platiti za ropstvo

Četrnaest karipskih država tuži vlade Velike Britanije, Francuske i Nizozemske za nadoknadu štete za naslijeđe atlantske trgovine robljem

Egipatska kaotična tranzicija

Trenutačna egipatska vlada bespomoćna je kao i prethodna, Mursijeva. Održava se na površini samo zato što iza nje stoji vojska i što može još uvijek pokrivati svoje rashode s onih 12 milijardi dolara što su joj udijelile bogate arapske petromonarhije, a ne svojom zaslugom.

Žalosni američki "oporavak"

Ekonomija u Americi se oporavlja, kaže nam Obama: DOW raste, vrijednost posjedovanja je sve veća. Posjednicima, vlasnicima sredstava za proizvodnju sve je bolje. Onima koji ništa ne posjeduju, mladima naročito, ekonomski su pokazatelji manje nakloni.

Preko Hirošime do Sirije

Na mojem zidu je naslovnica Daily Expressa iz 5. rujna 1945. Na njoj je rečenica: "Pišem ovo kao upozorenje svijetu". Tako počinje reportaža Wilfreda Burchetta iz Hirošime. Bila je to ekskluziva stoljeća.

Američki rulet

Obama možda ne želi osobno nametnuti režimske promjene, ali bi bio poprilično sretan kad bi države u regiji (Saudijska Arabija, Katar i Turska kao stup NATO-a) obavile posao za njega. Žele li uspjeti u tome, kaos u regiji - da ne spominjem broj mrtvih - premašit će događaje koji su se odvijali nakon "oslobođenja" Libije.
Foto: npr.org

Nemamo pravo napasti Siriju

Ugledni novinar i pisac Chris Hedges, dobitnik Pulitzerove nagrade: "U ovom trenutku SAD nemaju moralno i zakonsko pravo intervenirati u činu kažnjavanja Sirije. Niti smo moralno vjerodostojni da činimo takvo nešto. Ovo je samo nastavak Bushove politike gaženja međunarodnog i domaćeg prava."

Pisma iz Hong Konga + FOTOGALERIJA!

H-Alter započinje seriju članaka naše nove suradnice Mateje Kovačić, o životu u Hong Kongu. Kolegica Kovačić je upravo taj grad odabrala za postdiplomski studij na doktoratu iz humanistike. "Hong Kongu nedostaje ulične kulture, lišen je ljudskosti, sitnica i spontanosti.
Foto: Rootsaction

Film koji Hollywood nikad neće snimiti

Godine 2010. vojnik Manning obavio je svoju dužnost prema čovječanstvu, predočivši dokaze iz unutrašnjosti mašine za ubijanje. To je njegova pobjeda, dok show od suđenja tek izražava trajan strah korumpiranog centra moći od ljudi koji prenose istinu.
Foto: Reuters

Revolucija u Venezueli - opet ispočetka

Naoko, mnogo se toga u današnjoj venezuelanskoj politici čini nekoherentno, od proklamirane oštre antiimperijalističke kritike i prozivanja privatnog sektora do suradnje s biznismenom Lorenzom Mendozom i "Chevronom". Međutim, ako pogledamo Madurov inauguracijski govor, vidimo da je on i najavio ovakvu politiku.