halter.jpg

Poštovani čitatelji i čitateljice!

Oko 280 novinara sa zadnjim danom rujna ostalo je bez prihoda za život, dok je budućnost 20 neprofitnih medija neizvjesna, stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva, u kojem je predsjednik HND-a Saša Leković istaknuo kako je to rezultat ukidanja programa bespovratnih potpora neprofitnim medijima Ministarstva kulture.

Kako je Leković istaknuo, takva situacija direktna je posljedica političkog djelovanja Zlatka Hasanbegovića, ministra kulture na odlasku koji je tijekom svog kratkog mandata doveo neprofitni medijski sektor u situaciju teškog opstanka. Iako je kampanja protiv financiranja neprofitnih medija počela daleko prije samog dolaska Hasanbegovića na ministarsku poziciju s različitih plasiranjem spinova poput onih da se rad neprofitnih medija financira novcem poreznih obveznika, a ne lutrijskih sredstava, Hasanbegović je jednim potpisom o ukidanju Povjerenstva za neprofitne medije zadao posljednji udarac.

Tada je svim novinarima, urednicima i suradnicima u neprofitnom sektoru postalo sasvim jasno kako je preživljavanje, ali i potencijalno gašenje medija realnost koju živimo posljednjih pola godine.

Promjene nisu zaobišle ni H-Alter. Nakon dugih godina uređivanja portala i posvećenosti misiji H-Altera, kolega Toni Gabrić više nije glavni urednik. Toniju ostajemo zahvalni za dugogodišnji rad i predanost novinarskom poslu. Iako smo suočeni s potpunim nedostatkom financijskih sredstava za daljnji rad, naša borba za kvalitetno i profesionalno novinarstvo ide dalje.

Pred nama su novi izazovi za koje vjerujemo da ih možemo nadići kao što smo i prije - uz podršku čitatelja i čitateljica, suradnika i suradnica, ali i struke. Unatoč tome što  će naš rad u dogledno vrijeme biti isključivo volonterski, nadamo se da nećemo iznevjeriti očekivanja čitatelja i čitateljica, i da ćemo uspjeti iz ove borbe izaći bolji, kvalitetniji i snažniji.  

Valja istaknuti kako su u sličnoj situaciji brojni drugi neprofitni mediji, koji godinama doprinose razvijanju kritičke misli i brane prostor slobodne riječi u Hrvatskoj – svima nama trenutno treba podrška "izvana", ali i međusobna solidarnost i uvažavanje.

H-Alter postoji već jedanaest godina, i tih jedanaest godina uspona i padova guraju nas dalje, svjedočanstvo su volje za opstankom, za drugačijim bivanjem – svemu unatoč.  Pozivamo sve da nam se pridruže u borbi - da zajedno održimo i širimo prostor slobodnog novinarstva, prostor  za alternativno promišljanje života i svijeta, prostor za progresivna djelovanja.

Odustajanje nije bila naša opcija, gurat ćemo da tako i dalje ostane. Solidarno za slobodno novinarstvo!

Pomozite svojim prilogom, makar i najmanjim, da H-Alter nastavi rasti i razvijati se, na vaše i naše zadovoljstvo.

Svaki vaš prilog bit će nam dragocjen. 

Pomozite nam u našem radu, i javite svojim prijateljima da učine isto.

Unaprijed hvala!

Redakcija H-Altera

Možete donirati uplatom na žiro račun HR9423400091110191182, kod PBZ, na adresu Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, Šenoina 21/1, 10 000 Zagreb.

Ukoliko imate pitanja, kontaktirajte nas putem e-maila: urednik.halter@gmail.com  

Obavezujemo se da ćemo čuvati privatnost svih naših donatora. Prikupljamo nužne, osnovne podatke o korisnicima i informiramo kupce o načinu njihova korištenja. Kupcima dajemo mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi naši djelatnici i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti.