unnamed_15.pngIma li Europa budućnost? Ili samo sljedeće faze krize Europe imaju budućnost? Pitanje je to oko kojeg je koncipiran 12. Subversive Festival, koji će se održati od 5. do 18. svibnja na nekoliko zagrebačkih lokacija.

Nastanak Europe kao federalne zajednice i njezinu fatalnu budućnost francuski filozof Julien Benda promišlja kao "moralno pitanje", a Miroslav Krleža 1933. godine u eseju Evropa danas kritičan je spram njezine "bezglavosti" te piše: „"Od najmračnijih i ljudožderskih dana, o zvijezdama, o bolestima, o životnim tajnama Evropa (po svoj prilici) nikad nije znala više nego što znade danas i znajući danas više no što je ikada znala, a sumnjajući sve što zna, Evropa danas ne znade što zna i pojma nema što hoće."

Danas, neposredno pred izbore za Europski parlament, opet raspravljamo o krizi suverenosti i nedjelotvornosti institucija Europske unije u odnosu sa i prema jačanju oligarhijskih tendencija diljem njezinih članica. Europa je opet, ili još uvijek, na rubu.

EUROPA NA RUBU tema je ovogodišnjeg 12. Subversive Festivala koji će se održati od 5. do 18. svibnja na nekoliko zagrebačkih lokacija uz natjecateljski (nagrada Wild Dreamer ) i popratni filmski program, i sa više od stotinu gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.

Iz ovogodišnjih programa Subversive foruma, AlterEkonomskog foruma, Balkanskog foruma te interdisciplinarnih radionica pod nazivom Vizualne konstrukcije političkog kreiranih partnerskom sinergijom Multimedijalnog instituta (MaMa), Instituta za političku ekologiju (IPE), Centra za ženske studije, FundActiona i Guerrille ‒ izdvaja se gostovanje trenutačno najmarkantnijih francuskih filozofa i pisaca: Didiera Eribona (Povratak u Reims), Geoffroya de Lagasneria (Misliti u lošem svijetu) i Edouarda Louisa.

Dolaze i važne feminističke autorice, Tithi Bhattacharya (Feministički manifest za 99%), Sara Farris ( In the Name of Women's Rights. The Rise of Femonationalism) te američka filozofkinja Jodi Dean.

Treći AlterEkonomski forum uz brojne goste iz regije, Europe i Latinske Amerike predstavit će Michaela Heinricha, profesora ekonomije i predstavnika tzv. novog njemačkog čitanja Marxa te Riccarda Bellofiora, profesora političke ekonomije sa Sveučilišta iz Bergama koji će govoriti o globalnoj ekonomskoj krizi i krizi europskog neomerkantilizma te o usponu radikalne desnice u Italiji iz političko-ekonomske perspektive.

Ishay Landa, povjesničar i pisac s izraelskog sveučilišta u Ra'anani predavanje će održati na temu totalitarizma kao "masovne histerije", dok će teme političkog organiziranja i društvenog mobiliziranja obraditi Sandro Mezzadra, profesor postkolonijalnih studija i političke teorije na Sveučilištu u Bologni. U goste dolazi i naš, svima znani filozof i publicist, Boris Buden.

12. Subversive Film Festival održat će se od 5. do 12. svibnja i donosi više od 50 filmskih naslova u dokumentarnoj, igranoj i kratkometražnoj konkurenciji. Filmovi su to koji nas promatraju ravno u oči i koji ne ovise isključivo o jednom teritoriju, jednom režimu i zakonima tržišta. Prisjećat će se dvoje nezamjenjivih filmskih ikonoklasta koji su nas nedavno napustili – kralja njujorškog undergrounda Jonasa Mekasa i francuske kinematografske veteranke Agnes Varda

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Film Festivala, Subversive Foruma, Balkan foruma, AlterEkonomskog foruma i Interdisciplinarnih radionica: Vizualna konstrukcija političkog ‒ ulaz je besplatan.