psssssssst.jpg13. PSSST! Festival nijemog filma počinje uvodnom projekcijom u četvrtak, 24. listopada u 18 sati, a otvorenje je istog dana u 20 sati. Tema ovogodišnjeg festivala je Žene u nijemom filmu, a festival traje do 26. listopada. Centar za kulturu Trešnjevka tako će po trinaesti put postati okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike.

Posebnost koja ovaj Festival čini jedinstvenim u svijetu upravo je međunarodni natjecateljski program koji pozicionira Zagreb kao središte okupljanja poklonika ovoga žanra. U natjecateljskom programu prikazuje se suvremene nijeme naslove. Od gotovo stotinu pristiglih naslova iz različitih dijelova svijeta, ove godine se za glavnu nagradu Veliki Brcko i nagradu publike natječu 23 suvremena kratkometražna filma.

Uz natjecateljski program Festival obogaćuju projekcije filmskih klasika iz zlatnog doba nijemog filma. Tema ovogodišnjeg festivala je Žene u nijemom filmu, pa se tako ove godine slavii važne glumice, redateljice i producentice. Moći ćete, između ostalog, vidjeti i filmove Alice Guy Blaché, Lois Weber, Mabel Normand, ali i mnogih drugih.

Posebnu pažnju posvećuje se i hrvatskoj nijemofilskoj baštini, pa će se i ove godine moći vidjeti neke od najstarijih filmskih zapisa, a tema je planina, planinarenje i domovi. Nakon projekcije gledateljima će povijest planinarenja približiti Alan Čaplar, planinski publicist, vodič i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza.

PSSST! surađuje s vrhunskim glazbenicima i improvizatorima, pa će i ljubiteljima glazbe ovaj Festival biti veoma zanimljiv. Ovogodišnji muzičari su virtuoz na klaviru Vitomir Ivanjek, sastav Sonic Diptych & Leo te Kaplowitzi (međunarodno aktivni glazbenici Joe i Lela).

Ulaz na sve projekcije je besplatan. Više o programu pronađite ovdje.