platforma_hr_festival.jpgFestival će se ove godine održati u razdoblju od 18. do 26. svibnja na nekoliko gradskih lokacija, s naglaskom na programu unutar neiskorištenih prostora duž zagrebačke žile kucavice – ulice Ilice, nastalog u suradnji s Projekt Ilica: Q'Art.

PLATFORMA HR pridružila se ovom projektu s kojim se želi oživjeti i iskoristiti kulturne i umjetničke potencijale Ilice i ukazati na problem njezinih neiskorištenih poslovnih, javnih i proizvodnih prostora. Akteri plesne scene ući će tako u neiskorištene i devastirane prostore te u njima intervenirati, revitalizirati ih, aktivirati i transformirati u izvedbene, radne i suradničke prostore dajući im time neke nove funkcije, forme, namjene i identitet.

U prostoru Ilice 69 Udruga plesnih umjetnika Hrvatske i Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS programom FUTUR II - Prostor za ljude i plesproblematizirat će infrastrukturne uvjete za suvremenu plesnu umjetnost u Zagrebu boravkom u ovom  praznom prostoru koji je nekad služio malim gradskim obrtnicima, radničkim pogonima i javnim društvima i tako nastaviti sa zagovaranjem odgovornijeg upravljanja javnim i zajedničkim dobrima u gradu.

Festival se službeno otvara u jednom od najljepših vanjskih prostora u gradu, Rokovom perivoju, gdje će se 19. svibnja u 12 sati obilježiti 30 godina rada Tamare Curić, umjetničke direktorice festivala i jedne od suosnivačice Plesnog centra Tala. Organizatorica je različitih akcija i projekata vezanih za razvoj suvremenog plesa i plesno stvaralaštvo, a fokus njezinog dugogodišnjeg rada je na integraciji plesa u svakodnevni život.

Mladi su i ove godine u fokusu programa  – STREETFORMA FESTIVAL šestu godinu zaredom otvorit će vrata mladim autorima kroz edukativne, rezidencijalne i izvedbene programe čime se nastoji osvijestiti postojanje hip hop kazališne forme u Hrvatskoj. Ovaj projekt prilika je da se mladima pokaže kako je ples moćan alat za izražavanje i okupit će na jednom mjestu hrvatske street plesače, hip hop glazbenike i umjetnike ujedinjene unutar street i club plesnih stilova (hip hop, breaking, popping, house, vogue, locking, krump, waacking).

U sklopu ovog projekta na rezidenciji u Zagrebu je Anthony DeNaro, poznatiji kao Ynot, svjetski priznati plesač zaslužan za popularizaciju Top Rocka, sirovog breakdancea. Ynot, vice president legendarne plesne trupe Rock Steady Crew, najpoznatiji je po svom ritmičnom pristupu plesu. Održat će radionicu u Plesnom centru Tala, a u Pogonu Jedinstvo, 19. svibnja u 19:30, očekuje nas prezentacija rezidencije YNOTISM. Iste večeri FIT theatre:predstavit će se s Games of Zen.

NOMAD DANCE ACADEMY odnosno njezina hrvatska inačica – NDA CRO, čiji je glavni cilj jačanje onih segmenata plesne scene koji u ovom trenutku imaju najveći potencijal za širu zajednicu, na PLATFORMA HR sudjelovat će ove godine s projektom nazvanim TALK TALK ROULLETE pod vodstvom Aleksandre Janeve Imfeld, te performanceom PEEP SHOW.

U sklopu PLATFORME HR u Zagrebu na rezidenciji je i poznata australska plesačica i koreografkinja Rosalind Crisp. S ovom nagrađivanom umjetnicom i pedagoginjom već dvije godine surađuju hrvatske plesačice Nikolina Komljenović, Adriana Josipović, Roberta Milevoj, Ana Jelušić, Silvija Dogan i Irena Mikec. U dva tjedna tijekom svibnja, šest plesačica i njihova mentorica u sklopu svog zajedničkog istraživačkog projekta bavit će se alatima za samo-koreografiranje.

Čitav program možete pronaći ovdje