Foto: I.P.Foto: I.P.Udruge Are You Syrious, Centar za mirovne studije, Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj, Isusovačka služba za izbjeglice i Rehabilitacijski centar za stres i traumu u ime Koordinacije organizacija civilnog društva za integraciju, pozivaju građane da se uključe u obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica i 4. Tjedana IZBJEGLICAma!

Ovogodišnji Tjedni IZBJEGLICAma! održavaju se od 12. - 25. lipnja diljem Hrvatske, u Rijeci, Ozlju, Zagrebu, Ivancu, Kutini, Sisku, Splitu, Osijeku, čime Organizacije okupljenje u Koordinaciju za integraciju, zajedno s partnerima, potiču kreiranje prostora susreta i razumijevanja između novih i straih članova društva, u svrhu poticanja uključivosti. Cijeli program nalazi se ovdje.Izbjeglice u Hrvatskoj vlastitim naporima, uz pomoć iznimnih pojedinaca u sustavu te niza volontera postaju dio društva u kojem žive, no potrebno je napraviti mnogo više ne bi li proces uključivanja bio ostvariv

Posebnu pozornost ove godine udruge su usmjerile na nužnost kreiranja sustava uključivanja koji obuhvaća odgovornost svih aktera - od pojedinaca do institucija: jer je integracija kao proces uključivanja dvosmjeran proces.

Ističu kako u Hrvatskoj nedostaje sustavna integracija i potrebno je izgraditi model integracije koji će biti održiv i dugoročan. Dok se većina nadležnih institucija oglušuje na nužnost provedbe integracijskih mjera, većina prakse odvija se uz pomoć volontera i organizacija civilnog društva. "Pritom institucije i političari kao glavni argument koriste mit o Hrvatskoj kao tranzitnoj zemlji, u kojoj nijedna izbjeglica ne želi boraviti. Podaci pokazuju suprotno - od 300-tinjak osoba kojima se odobrena međunarodna zaštita, svega ih je 70-ak napustilo Hrvatsku. Oni koji su ostali žele biti ovdje, žele graditi svoje živote i žele biti prihvaćen", stoji u priopćenju udruga.

Naglašavaju kako izbjeglice u Hrvatskoj vlastitim naporima, uz pomoć iznimnih pojedinaca u sustavu te niza volontera postaju dio društva u kojem žive, no potrebno je napraviti mnogo više ne bi li proces uključivanja bio ostvariv. Kada govore o procesu uključivanja – govori se o odgovornosti za ulaganje u taj proces koja leži na institucijama, građanima, izbjeglicama, lokalnoj samoupravi i donositeljima političkih odluka.

"Sporadično održavanje tečaja hrvatskog jezika mnogo govori o političkoj volji za izgradnjom sustava integracije u Hrvatskoj. Donositelji odluka moraju shvatiti kako je neulaganje u integraciju puno skuplja varijanta jer će se posljedice vrlo brzo vidjeti u raznim sferama društva. Ovogodišnji Tjedni IZBJEGLICAma! održavaju se od 12. - 25. lipnja diljem Hrvatske, u Rijeci, Ozlju, Zagrebu, Ivancu, Kutini, Sisku, Splitu, Osijeku
Za izgradnju sustava u kojem se očekuje da novi i stari članovi društva budu aktivni sudionici procesa uključivanja, onda se ne smije dopustiti da se kažnjava pomaganje kojem će se građani RH okrenuti kada ih izbjeglica bude tražila čašu vode ili podršku prilikom iskazivanja namjere za međunarodnom zaštitom", objašnjava se u priopćenju.

Udruge okupljene u Koordinaciju za integraciju traže od svih institucija Republike Hrvatske da već danas krenu s promjenom smjera te započnu prve korake u izgradnji sustava integracije.

<
Vezane vijesti