okolisni_ff_za.jpgAktivistička grupa Zelene akcije poziva vas na trodnevno druženje uz bogat filmski program, radionice i tribine s fokusom na okolišne i društvene probleme. Ovogodišnje izdanje Okolišnog filmskog festivala održava se od 4. do 6. svibnja u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb), a ulaz na program i sav sadržaj je besplatan!

Glavne točke ovogodišnjeg programa su filmovi i tribine o aktualnim temama u Hrvatskoj - otimačina zemlje na Srđu za potrebe golf terena, plin, kojeg fosilna industrija predstavlja kao tranzicijsko gorivo i izgradnja LNG terminala na Krku te zaštita rijeka u balkanskoj regiji od novog vala izgradnje štetnih hidroelektrana. Osim toga, u programu su zastupljeni i drugi filmovi - među kojima su neki i nagrađivani - koji se tiču našeg osobnog odnosa prema okolišu i prirodi, ali govore i o potrebi za promjenu društvenih, gospodarskih i političkih sustava. Program obogaćuju i praktične radionice te zabavni program.

Zašto 4½.? Nakon prošlogodišnjeg Četvrtog E?! – Okolišnog filmskog festivala, ove godine festival je organiziran "polovično". Razlog tome je loša politika podrške radu civilnog društva u Hrvatskoj, koja je dovela do situacije nedostatka sredstava za organizaciju aktivnosti. Unatoč tome, odlučili_e smo ipak održati festival s minimalnim sredstvima, uz maksimalnu kreativnost, zbog čega ovogodišnji festival nosi simbolično ime 4½. Okolišni filmski festival.

Nedostatak financijske podrške značio je i dvostruko veće ulaganje vremena te smišljanje novih načina da se festival ipak održi čak i u ovim "polovičnim" uvjetima. Festival smo stoga organizirali "kod kuće" - u prostoru Zelene akcije - ali, bez brige, osiguran je autentičan kino ugođaj u "kućnoj" atmosferi.

Upravo zbog toga poruka ovog festivala je: Mi moramo na pola, ne morate i vi!. Svi mi znamo ponekad u najboljoj namjeri stvari raditi "na pola", a da toga nismo ni svjesni pa, na kraju, šteta nadmašuje samu korist.

Primjerice, kad kupujemo organski proizvod preko webshopa s drugog kraja svijeta nastaju onečišćenje prilikom proizvodnje ambalaže u kojoj je dostavljen te emisije koje se ispuste prilikom prijevoza. Zato nemojmo više stvari raditi na pola i vidimo se svi na okolišnom!

[PROGRAM TRIBINA I RADIONICA]

PETAK, 4.5.

17:00 – 19:00 Radionica prirodne kozmetike

19:15 – 21:10 u sklopu bloka filmova „Čuvari rijeka / Plavo srce rijeka“:

Tribina: Žile kucavice Balkana - Zaštita rijeka u Hrvatskoj i regiji

Gostuju: Irma Popović Dujmović (WWF), Denis Frančišković (Udruga Pan), Željka Leljak Gracin (Zelena akcija)
Moderira: Luka Antić

SUBOTA, 5.5.

10:00 – 11:30 Hoteli za kukce – radionica za male eko-kreativce_ke
14:30 – 15:30 Prvi dio radionice recikliranog obroka uz kolektiv Hrana, ne oružje!
18:00 - 21:00 u sklopu bloka filma Opasna igra
Tribina: Osamnaesta rupa na svirali - zaštita javnih zemljišta od privatnog interesa
Gostuju: Enes Ćerimagić (Zelena akcija/Inicijativa Srđ je naš), Marta Kosanović (članica inicijative Čovjek po mjeri otoka, Lošinj), Tomislav Domes (Pravo na grad)
Moderira: Sven Janovski

NEDJELJA, 6.5.

9:00 – 13:00 Nastavak radionice recikliranog obroka uz kolektiv Hrana, ne oružje!
18:30 – 20:30 u sklopu bloka filma Pravedna tranzicija:
Tribina: Budućnost je obnovljiva - Kamo nakon ugljena, plina i nafte?
Gostuju: Marija Mileta (Zelena akcija), Bernard Ivčić (Zelena akcija), Ivana Rogulj (Društvo za oblikovanje održivog razvoja - DOOR)
Moderira: Toni Vidan

Festival će ove godine sadržavati i ormarić razmjene, zabavni eko-kviz te izložbu fotografija hrvatskih rijeka Gorana Šafareka.

Više o događaju možete pronaći ovdje