bojanm.jpgSunčano prijepodne jednog petka zaokupirao je brojne prolaznike da pogled upere prema suncu. U isto vrijeme nekome uopće nije bilo do toga.

"Svi mediji su bili tih dana preplavljeni o djelomičnoj pomrčini sunca, pa mi se ukazala idealna prilika napraviti opservacijski dokumentarac o jednom prirodnom fenomenu. Pretpostavio sam da će ljudske reakcije biti zanimljivije od same pomrčine te da će raspon istih biti od totalno indiferentnih do krajnje ushićenih pa sam koristeći teleobjektiv pokušao iz daljine napraviti dosta privatne portrete okupljenih ljudi. S obzirom na to da nisam unaprijed znao kakve ću reakcije dobiti, zadovoljan sam uhvaćenim emocijama. Od starca s početka filma koji zapravo sve to potpuno nezainteresirano promatra, do iskrenog smijeha i sreće", govori nam Bojan - Haron Markičević o dokumentarnom filmu 58 posto, nastalom u sklopu Restartove Škole dokumentarnog filma.

Markičević nam objašnjava kako sam naziv film predstavlja pokrivenost sunca tog dana, a da zvukom stvara akustičnu kulisu koja stavlja akcente na pojedine detalje.
"Od početne gužve koja naizgled nema smisla i žamora koji ju prati polako otkrivam razlog okupljanja. Žamor se pretvara u eterični zvuk kojim sviraju planete", govori nam te dodaje kako film završava trkom jer to je metafora života.
"Dobiješ koliko su uložio. Sunce je život, dok pomrčina narušava tu harmoniju", objašnjava Markičević.

 

Dokumentarac 58 posto nastao je u sklopu Restartove Škole dokumentarnog filma koja kroz četiri mjeseca intenzivnog programa uz međunarodne i domaće tutore polaznicima pruža osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarca. Za razliku od tradicionalnog načina podučavanja filma koji proces razlaže na odvojene faze i postupke, Restartova Škola filmu pristupa kao cjelovitoj djelatnosti te je program organiziran kao organski sustav koji polaznike uči vještinama potrebnim za stvaranje dokumentarnog filma- osnovama snimanja, montaže slike i zvuka, produkcije, dramaturgije i režije, omogućavajući polaznicima da postanu "kompletni autori".

Bojan - Haron Markičević rođen je u Zagrebu te je studirao dizajn na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Posljednju godinu dana sve više se bavi fotografijom i videom, dok je većinu radnog vijeka radio kao grafički dizajner. Prošao je desetak redakcija raznih magazina i novina te nekoliko marketinških agencija. Aktivno se bavi alpinizmom i trenutno surađuje s Adventure Driven Vacations, kao njihov snimatelj i fotograf.

Ključne riječi: Restart, dokumentarni film
<
Vezane vijesti