star_film_fest.jpgNa šesti po redu Star Film Fest, koji se održava od 29. do 31. kolovoza prijavljeno je oko 1350 filmova od kojih je odabrano najboljih 48 koji će biti prikazivani u dane trajanja festivala, na lokacijama sisačkog Starog grada i Kazališta 21.

Kraj kolovoza ove je godine rezerviran za festival pod zvijezdama. Ovogodišnji program Star Film Festa upotpunjen je bogatim sadržajem u koji je uvršteno 48 filmova iz različitih dijelova svijeta, a uz projekcije natjecateljskim filmova tu su i projekcije komercijalnih filmova, koncerti, radionice, audio-vizualne instalacije i još mnogo toga.

Na predstavljanju programa sudjelovali su generalni sponzor Star Film Festa je INA d.d., predstavnik sisačke Rafinerije Damir Butković i predstavnik grada Siska Goran Grgurač. Direktor festivala Star Film Festa Matija Holjevac i producentica Lucija Madjanović predstavili su program festivala, njegov sadržaj, te osvrnuli se na samu organizaciju festivala i ostvarenu suradnju sa sponzorima.

Predstavnik grada Siska i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo, Goran Grgurač, izrazio je zadovoljstvo što je još prije 6. godina Grad Sisak prepoznao Star Film Fest i kvalitetan rad članova Kino kluba Sisak te nadodao kako su "skromno krenuli i gradili ovu priču festivala korak po korak" i osvrnuo se na velik rast festivala od samog početka do sada. Direktor rafinerije, Damir Butković, izrazio je zadovoljstvo što je INA i ove godine u mogućnosti poduprijeti Star Film Fest, te na taj način doprinijeti kulturnoj i turističkoj ponudi Grada Siska i isto tako pozvao građane na festival.

Na šesti po redu Star Film Fest, koji se održava od 29. do 31. kolovoza prijavljeno je oko 1350 filmova od kojih je odabrano najboljih 48 koji će biti prikazivani u dane trajanja festivala, na lokacijama sisačkog Starog grada i Kazališta 21.

Svi sadržaji Star Film Festa, od projekcija do radionica i koncerata su besplatni i otvoreni za javnost.

Svi sadržaji Star Film Festa, od projekcija do radionica i koncerata su besplatni i otvoreni za javnost.

Ove godine je za posjetitelje organiziran prijevoz busom od autobusne stanice "Nama" na otvorenje festivala u utvrdi Stari grad (okupljanje je u 19h na adresi Ulica dr. Ante Starčevića 13). Na otvorenju će, osim projekcije natjecateljskih filmova, posjetitelji moći poslušati filmsku glazbu koju će uživo izvesti Alen Bakarić i Sven Tomanić, audio-vizualnu instalaciju "Kraj" umjetničkog tria leilamarinaena i uživati u koncertu riječke kantautorice Stephany Stefan.

Za najmlađe zaljubljenike u film Star Film Fest organizirao je dječji program na kojem će se 31. kolovoza u jutarnjim satima prikazati film "Pčelica Maja".

Zainteresirani će se na ovogodišnjem festivalu moći okušati u izradi filmske glazbe na radionici „Produkcija filmske glazbe" Magde Mas i saznati nešto više kako osigurati filmsku produkciju na radionici "Osiguranje filmske produkcije" koja će se provesti pod vodstvom Igora Sovičeka, direktora firme DPS RENOMIA koji bavi se poslom neovisnog brokera u osiguranju. Osim radionica nešto ozbiljnije tematike tu je i Slackline, radionica hodanja po užetu, te acoustic jam session, dio programa osmišljen kao pozornica za sve profesionalne glazbenike i amatere. Za sve ljubitelje kviza tu je i KOZa: Kviz općeg znanja - filmski kviz, trenutno najpopularniji pub kviz na području Hrvatske.

Ove godine nas također očekuje javna rasprava "Položaj redatelja u Hrvatskoj" na kojoj će sudionici raspraviti o aktualnim problemima s kojima se susreću redatelji na prostoru Hrvatske.

Nakon filmskih projekcija drugog i trećeg dana festivala, posjetitelji će moći uživati u koncertima na otvorenom. U petak ih očekuje koncert benda Elemental, a u subotu će nakon proglašenja pobjednika i zatvaranja festivala uživati u ritmovima pjesama koje je pomno odabrao DJ Dabi (Valter Gross).

Ovogodišnji stručni žiri, koji će odlučivati o najboljim filmskih uradcima, čine renomirani hrvatski filmski stručnjaci – redatelj, producent i dobitnik prestižne nagrade Emmy Bobby Boško Grubić, diplomirana snimateljica, suradnica HFS-a i HRT-a, redateljica dokumentarnog filma IKEA for YU Dinka Radonić, sisački dramaturg, dramatičar i romanopisac Dino Pešut, argentinski producent i redatelj u usponu, pobjednik 5. Star Film Festa Federico Schmuckler, mladi akademski glumac poznat po svojoj ulozi Svena u HBO seriji "Uspjeh" Filip Mayer i Nina Kojc, članica Društva za razvoj filmske kulture u Mariboru, Instituta MARS Maribor i predselektorica filmova Enimation festivala.