unnamed_31.jpgUdruga antifašističkih boraca i antifašista grada Korčule i ove godine organizira proslavu oslobođenja grada i otoka Korčule, a prvi put će u organizaciji sudjelovati i kolektiv radijske emisije K'o žena. Ovogodišnji program pod nazivom "75 godina slobode“ održat će se u Korčuli od 11. kolovoza do 13. rujna, podsjećajući kako je 4998 stanovnika Korčule dalo svoj doprinos pobjedi naprednog dijela Svijeta nad fašizmom.

Program će započeti 11. kolovoza, u 20 h projekcijom apsolutnog pobjednika Pula film festivala Dnevnik Diane Budisavljević. Osim Velike Zlatne arene za najbolji film, Dnevnik Diane Budisavljević osvojio je i nagradu publike Zlatna vrata Pule te Zlatne arene za režiju i montažu.
Ovaj igrano-dokumentarni film u 88 minuta govori o ženi koja je tijekom Drugog svjetskog rata spasila tisuće srpske djece iz ustaških logora. Poslije projekcije slijedi razgovor s autoricom filma Danom Budisavljević.

21. kolovoza u 20 h na programu je projekcija filma Teret redatelja Ognjena Glavonića. Za ulogu u ovom filmu Leon Lučev je osvojio Srce Sarajeva za najboljeg glumca na 24. Sarajevo Film Festivalu. Film je premijerno prikazan u programu Director's Fortnight na Cannes Film Festivalu i osvojio je niz međunarodnih priznanja.

Teret je priča o vozaču kamiona koji je tijekom NATO-vog bombardiranja Srbije 1999. godine dobio zadatak prevesti tajnoviti teret iz Kosova u Beograd. Vozi ga kroz nepoznat teren opustošen posljedicama rata, a po završetku posla i povratku kući mora se suočiti s posljedicama svojih djela.

24. kolovoza održat će se koncert beogradskog zbora Horkestar. Horkestar je glazbeni kolektiv koji je reputaciju aktivističkog kulturnog kolektiva zaslužio protestirajući protiv raznih društvenih anomalija svojim angažiranim repertoarom.

Na trgu Sv. Justine, 30. kolovoza održat će se promocija knjige, korčulanskoj publici već dobro poznatog bosanskog franjevca, teologa i publiciste, fra Drage Bojića, Kraljevstvo božje i nacionalizam. Na promociji će uz autora govoriti: Boris Pavelić i Dragan Markovina.

Predavanje i diskusija na temu Korčula u NOB-u, oslobođenje otoka Korčule i doprinos Korčulana pobjedi nad fašizmom, uz Dragana Markovinu i Mirka Pecotića održat će se na trgu Sv. Justine 11. rujna s početkom u 20 h.

Obilježavanje 75. obljetnice oslobođenja Korčule od fašizma bit će zaključeno 13. rujna u 19 h polaganjem vijenaca na Spomeniku borcima palim u NOB-u.