varos_tribina_facebook.jpgMeđukotarska tribina o "gospodarenju" otpadom održat će se 16. travnja s početkom u 19 sati, u Gradskom kotaru Varoš (Sinovčića 6, Split). Uz pomoć kraćih stručnih izlaganja želi se raspraviti na nekoliko razina i aspekata problema gospodarenja otpadom u Splitu.

Naime, splitska gradska uprava već nekoliko mjeseci pokušava uvjeriti vlastite građane da uspješno provodi sanaciju karepovačkog odlagališta otpada, da njome ne ugrožava zdravlje i živote građana te da stvara sve pretpostavke za gospodarenje otpadom drugačije od dosadašnjeg.

Ključni dio tog drugačijeg gospodarenja otpadom morao je biti sadržan u Planu gospodarenja otpadom Grada Splita za razdoblje od 2017. do 2022. godine, o kojemu je formalno savjetovanje zaključeno krajem ožujka ove godine, premda o nacrtu dokumenta nikad nije vođena ozbiljna prethodna društvena rasprava.

Baš zato na tribini se želimo pozabaviti:
- analizom posljednja tri gradska Plana gospodarenja otpadom čiji su predviđeni provedbeni troškovi u posljednjih deset godina povećani za više od 100 milijuna kuna;
- rekapitulacijom kotarskih prigovora na najnoviji Plan, kojima se upozorava na slabašnu analitičnost Plana, na njegovu lošu empirijsku zasnovanost te razvojnu nejasnost i neracionalnost
- prezentacijom modela dobre prakse gospodarenja otpadom i analizom razloga zbog kojih se u Splitu izbjegava primjena najboljih inozemnih i domaćih primjera.

Ukratko, dobrodošli na tribinu čije je centralno pitanje bavimo li se doista održivim gospodarenjem otpadom ili neodrživim pretvaranjem građana u financijere loših planova čije pogubne posljedice presporo uviđamo i premlako im se suprotstavljamo.

Više o događaju pročitajte ovdje.