baner_mmm.gifDrugo predavanje iz ciklusa Protuvrijeme/Contretemps održat će Mojca Smode Cvitanović na temu Afrički radovi hrvatskih arhitekata. Predavanje će se održati 13. lipnja s početkom u 19 sati, u prostorima Udruženja hvatskih arhitekata/Društva arhitekata Zagreba.

Sveobuhvatan prikaz djelovanja hrvatskih arhitekata u zemljama afričkoga kontinenta postavljen je u geopolitički kontekst Hladnoga rata, dekolonizacije i Pokreta nesvrstanih. Detaljan uvid u posredne okolnosti uspostavljenih komunikacijskih sustava transfera, te neposredne okolnosti konkretnog projektantskog rada ostvaruje se analizom nekoliko izdvojenih primjera pojedinačnih, odnosno grupnih stručnih angažmana. Djelovanje hrvatskih arhitekata u afričkim zemljama razmatra se kroz aspekte translacije ekspertnoga znanja profiliranog unutar domicilnog stanja profesije, povratne sprege istoga procesa, te diseminacije moderne arhitekture u globalnim relacijama čije je ono vrijedan integralni dio.

Mojca Smode Cvitanović poslijedoktorandica je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Djelovanje hrvatskih arhitekata u afričkim i azijskim zemljama u razvoju predmet je njezinog višegodišnjeg istraživačkog rada unutar čijih je tematskih okvira, u različitim autorskim suradnjama, objavila nekoliko znanstvenih i stručnih radova.

Ista tema sintetski je formulirana u doktorskoj disertaciji s naslovom Modaliteti djelovanja hrvatskih arhitekata u zemljama Afrike i Jugozapadne Azije od 1950. do 1991., iz 2018. godine.

Ciklus predavanja održava se u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA), a organiziran je u sklopu projekta Motel Trogir.
Motel Trogir je projekt Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba.