5a4f20629744869b32e95c075f8536801.jpgUdruga Eko Pan od 1. ožujka do 1. lipnja 2016. godine provodi akciju Zemlja je zlato. Rok za prijavu je 10. ožujak.

Akcija se provodi zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Ciljevi akcije su:

- podizanje svijesti o odvajanju, korisnosti i humifikaciji organskog otpada
– upoznavanje učenika i lokalne zajednice s permakulturnim načelima
– prenošenje vrijednosti zajedništva i suradnje u brizi za okoliš
– pružanje pozitivnog primjera široj lokalnoj zajednici

Akcija Zemlja je zlato namijenjena je učenicima, nastavnicima i građanima na području Karlovca, koje želimo potaknuti na edukaciju i aktivno sudjelovanje u permakulturi.

S obzirom da u našoj lokalnoj zajednici još uvijek ne postoji sustavno odvajanje organskog otpada niti svijest o njegovoj korisnosti i primjenjivosti, kao ni o ulozi u permakulturi, cilj je ove akcije podizanje svijesti o odvajanju i korisnosti organskog otpada. Tako će, tijekom akcije, biti održano ukupno 5 radionica na području grada Karlovca, od koji su 3 radionice namijenjene osnovnim školama, koje ovim putem i pozivamo na iskaz interesa za sudjelovanje u akciji. Jedna radionica biti će održana u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu, koja već niz godina svoje učenike upoznaje s oblicima kompostiranja, a jedna će radionica biti ponuđena korisnicima Gradskih vrtova.

Svaka radionica imati će dva ciklusa, a svaki od ciklusa trajati će po dva školska sata:

1. edukativno-kreativno predavanje o permakulturi i organskom otpadu kao važnom čimbeniku u očuvanju okoliša (Eko Pan)

2. sastavljanje i postavljanje kompostera s kalifornijskim glistama (Eko Pan i Jasmin Didović)

Komposteri s kalifornijskim glistama prerađivati će organski otpad u prirodni i hranjivi humus kojim će korisnici moći saditi cvijeće i/ili održavati vrt. Bez humusa plodna bi zemljišta postala neplodna i veliki dio flore bi nestao. Humus nastaje u procesu humifikacije organskih materijala. Način dobivanja humusa pomoću crvenih kalifornijskih glista je najbolji i najbrži način. Tijekom ove akcije, učenici, nastavnici i građani imati će priliku izravno promatrati procese kruženja u prirodi, steći znanje o prepoznavanju, razlikovanju, uzgoju i prehrani kalifornijskih glista te primjenom permakulturnih načela doprinijeti kvaliteti vlastitog okoliša te održivom napretku lokalne zajednice. Kompostere će, uz pomoć voditeljica i volontera akcije, izraditi Jasmin Didović, mladi permakulturni aktivist iz Zagreba, s dugogodišnjim iskustvom uzgoja kalifornijskih glista i izrade kompostera, koji će djeci prenijeti i svoje znanje o životnom ciklusu glista, njihovoj prehrani, razmnožavanju i važnosti za dobivanje visokokvalitetnog humusa, odnosno njihovoj ulozi u procesima očuvanja tla.

Osnovne škole zainteresirane za sudjelovanje u akciji mogu se kratkim motivacijskim pismom javiti na email: eko_pan@inet.hr

Rok za prijavu je 10. ožujak 2016.

Uvjeti za sudjelovanje su: zainteresiranost nastavnika i učenika za permakulturu i aktivnu brigu o komposteru, glistama i dobivenom humusu kao i postojanje manje zelene površine na kojoj je moguće postaviti komposter.