Foto: D. Senčar, HINAFoto: D. Senčar, HINAAktiviranjem EU odredbe o uzajamnoj obrani i pomoći, zemlje članice pristupile su ratu, upozoravaju iz Centra za mirovne studije. Napominju kako objava rata neće dovesti do unapređenja europskog zajedničkog sustava borbe protiv terorizma, jer upravo posljednjih 14 godina "rata protiv terorizma" pokazuju kako to ne donosi dobre rezultate.

"Aktiviranjem odredbe Ugovora o EU o uzajamnoj obrani, koja se odnosi na situaciju oružane agresije na jednu državu članicu, stvara se međunarodna praksa interpretacije napada od strane organiziranih terorističkih grupa ili paravojnih formacija kao napada od strane formalnih država čime se zapravo tzv. ISIL-u daje neželjeni i nepotreban državni legitimitet", upozoravaju iz CMS-a.Posljednjih 14 godina rata protiv terorizma naučilo nas je da se terorizam efikasno može zaustaviti jedino uklanjanjem njegovih uzroka

Naglašavaju kako se bilo koja vojna intervencija u Siriji mora voditi isključivo s ciljem zaštite lokalnog stanovništva od nasilja tzv. ISIL-a, a pod okriljem UN-ovog Vijeća sigurnosti kako bi akcija imala međunarodni legitimitet i osigurala suradnju svih članica Vijeća koje su trenutno, sa očitim partikularnim interesima, uključene u rat u Siriji.

Ističu kako borbu protiv terorizma treba započeti kroz druge mehanizme poput članka 222. Ugovora o funkcioniranju EU koji regulira situaciju terorističkog napada na članicu, kao što je bio nedavni u Parizu, a koji bi osigurao suradnju sigurnosnih aparata zemalja članica koja je u recentnom slučaju napada zakazala, te osigurao na globalnoj razini efikasnu blokadu financiranja ISIL-a od strane država koje su navodne saveznice zapadnoeuropskih država i SAD-a.

"Posljednjih 14 godina rata protiv terorizma naučilo nas je da se terorizam efikasno može zaustaviti jedino uklanjanjem njegovih uzroka. Emotivne objave rata predstavljaju, ne samo ugrozu stanovnicima koji od terorizma bježe i stanovnicima Europe, već upravo onakav odgovor kakav teroristi žele vidjeti", zaključuju iz CMS-a.

<
Vezane vijesti