Ilustracija: I.P.Ilustracija: I.P.Hrvatska nastoji pokazati kako je spremna steći uvjete za ulazak u Schengen, ali pushbackovima i nasiljem na granicama upravo pokazuje nespremnost za taj ulazak, istakla je Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije na jučerašnjoj tribini.

Migracije, iako jedna od ključnih tema za Europsku uniju, nije zauzela odgovarajuće mjesto u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj, stoga je Centar za mirovne studije uoči izbora za EU parlament organizirao tribinu Europa i migracije: gdje povlačimo granicu?  te pozvao predstavnike organizacija Amnesty International i Human Rights Watch koji su jučer u Zagrebu predstavili svoja saznanja o odnosu zemalja članica EU prema migracijama. Od 2015. godine, kada je velik broj izbjeglica došao u EU, migracije su postale tema na kojoj se lome koplja i postavlja lažna dilema - ljudska prava ili sigurnost. Zbog svoje kompleksnosti i slojevitosti, upravo je način na koji će joj se pristupiti, kakve politike i prakse će se osmisliti i voditi - ogledalo Europske unije.

Centar za mirovne studije na tribinu je pozvao predstavnike kandidacijskih lista za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske te za buduće članove Europskog parlamenta objavio zahtjeve vezane uz pitanja migracija.

Migracije, iako jedna od ključnih tema za Europsku uniju, nije zauzela odgovarajuće mjesto u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj.

Hrvatska nastoji pokazati kako je spremna steći uvjete za ulazak u Schengen, ali pushbackovima i nasiljem na granicama upravo pokazuje nespremnost za taj ulazak, istakla je Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije. Dodala je da se od zastupnika iz Hrvatske u Europskom parlamentu očekuje da se usprotive  nasilju i ilegalnim radnjama na granicama zemalja EU te da se zalažu za provođenje temeljitih istraga, prestanak zloupotrebe i parcijalnog tumačenja hrvatskog i europskog zakonodavstva, prestanak kriminalizacije solidarnosti i razvoj aktivnih mjera uključivanja novopridošlih osoba u društvo.

Lydia Gall iz Human Rights Watcha pojasnila je kako je Mađarska svojim represivnim politikama i praksama uspjela dovesti do vrlo niskih broja ulazaka, a onima koji i uspiju ući u mađarski sustav međunarodne zaštite maksimalno otežala životne uvjete. Istaknula je kako je praksa koju sada vidimo na hrvatskim granicama već godinama prisutna na bugarskim, poljskim i mađarskim granicama, a kako je upravo mađarsko zatvaranje granica ljude dovelo u situaciju da "zapnu" na području Srbije i BiH i usmjerilo ih prema Hrvatskoj.

Amnesty International je u BiH intervjuirao 94 osobe, od kojih su sve barem jednom bile vraćene iz Hrvatske i od kojih je trećina proživjela direktno nasilje. Massimo Moratti, zamjenik ravnatelja europskog ureda Amnesty Internationala, već dugo prati stanje na balkanskoj ruti, posebice u Unsko-sanskom kantonu i tvrdi kako azilni sustav u BiH ne funkcionira i kako ljudi nemaju namjeru tamo ostati. Pritom je naglasio kako su pushbackovi često lančani, iz Italije, preko Slovenije i Hrvatske, u BiH. Radi se o eksternalizaciji migracija kojima države članice prebacuju odgovornost na države izvan EU.

Treba postojati hrabra politika, koja ima viziju i koja se proaktivno bavi otvaranjem mogućnosti prema izbjeglicama koje dolaze zbog ratova, klimatskih promjena, siromaštva. Važno je da politike unaprjeđuju prava i da se zaustavi rastakanje sustava azila i snižavanje standarda ljudskih prava, zaključeno je na tribini.

Ključne riječi: izbjeglice, Amnesty International, CMS
<
Vezane vijesti