Unatoč pozitivnoj odluci suda, novinar Glasa Istre Zoran Angeleski ipak je udaljen s posla do okončanja sudskog spora

Nakon što je sudac Općinskog suda u Puli Bojan Bugarin prošli tjedan donio rješenje kojim se Zorana Angeleskog, novinara Glasa Istre koji je zbog protivljenja projektu Brijuni Rivijera dobio otkaz, privremeno vraća na radno mjesto do pravomoćnog okončanja parnice, Angeleskog je prvog dana posla u redakciji dočekao javni bilježnik i člana uprave Glasa Istre novine d.o.o. Dražen Žmak. Od njega su zatražili da potpiše izjavu u kojoj stoji da je "radnja privremenog vraćanja na rad obavljena". No, nakon toga mu je Žmak uručio i novu odluku Uprave u kojoj stoji da se novinara ipak udaljuje s posla do okončanja sudskog spora i da će mu se za vrijeme privremenog udaljenja isplaćivati mjesečna naknada u visini polovice njegove prosječne plaće.

Uprava se poziva na činjenicu da je Angeleski pokrenuo sudski spor, ali nije od društva zatražio da ga zadrži na radu temeljem odredbi iz Zakona o radu, već je sud sam, prema mišljenju društva, "tu odredbu nezakonito donio", piše u obrazloženju.

"Donesenim rješenjem suda postignut je isti učinak koji bi bio postignut da je, da je radnik to zatražio, izravno primijenjena kogentna odredba članka 149. stavka 9. Zakona o radu. Kako u tom slučaju poslodavcu pripada pravo iz stavka 10. tog članka, odnosno suspenzija, očito je da mu isto pravo mora pripasti i u slučaju kada izravnu primjenu zakona nadomjesti, premda nezakonito, rješenje suda", navodi se u odluci.

Zoran Angeleski najavljuje kako će se nastaviti boriti za svoja prava. "Ovo je nepoštivanje sudske odluke i ismijavanje suda. Moja će odvjetnica Loredana Štok hitno poduzeti odgovarajuće poteze za zaštitu mojih prava", poručio je Angeleski. 

Podsjetimo, Angeleski je 30. kolovoza ove godine dobio otkaz, što su članovi Uprave Glasa Istre argumentirali tako što su odluci priložili zapisnik sa sjednice Gradskog vijeća Grada Pule na kojoj se raspravljalo o projektu Brijuni Rivijera. Sjednici je nazočio Angeleski, no kako objašnjava, ne kao novinar već član inicijative Volim Pulu. No Uprava tvrdi da se tijekom negodovanja oko projekta predstavio kao član redakcije Glasa Istre. Angeleski je potom zaštitu potražio na sudu.

<
Vezane vijesti