Daniel Ivin, foto:t.o.Daniel Ivin, foto:t.o.Anonimna poruka, u kojoj je uz sliku metka stajala prozivka zbog "antihrvatstva" i "izdaje", stigla je krajem prošlog tjedna na adrese djelatnika Spomen parka "Jasenovac". Članovi Savjeta antifašista Hrvatske upozorili su da je taj događaj samo jedna manifestacija fašističkih tendencija, koje su u posljednje vrijeme sve prisutnije u hrvatskom društvu.

"Za razliku od demokracije, koja je izraz zdravog društva, fašizam je bolest koju treba liječiti, ako je moguće, čim se pojavi njegovi uzroci. Ako nije, onda nam je potrebna hitna operacija", upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare Daniel Ivin, predsjednik Savjeta antifašista Hrvatske. Konferencija je sazvana povodom prijetnji djelatnicima Javne ustanove spomen područje Jasenovac. "Demokracija nije tu da se njome poigravamo. Za njen opstanak se trebamo boriti, no nažalost, kod nas ta borba ne postoji", upozorio je Ivin, izrazivši zabrinutost što je Matija Babić, osnivač portala Index.hr, jučer završio na policiji nakon što je na portalu objavljena ilustracija hrvatske zastave sa svastikom umjesto grba. "S druge strane, nogometaš Josip Šimunić nije bio na policijskom ispitivanju zbog pozdrava 'Za dom spremni', već je samo dobio kaznu u iznosu od 25 tisuća kuna što za njega, nažalost, ne predstavlja veliki trošak", rekao je Ivin.

jasenovac-foto-tamara-opacic.jpg jasenovac-foto-tamara-opacic.jpg

Predsjednik Savjeta antifašista Hrvatske, koji se u nekoliko navrata otvorenim pismom obratio predsjedniku Hrvatskog sabora, istaknuo je da odgovornost za fašističke pojave u društvu trebaju snositi mediji, prije svega Večernji list koji objavljuje sadržaje neofašističkog prizvuka, ali i Županijski sud u Zagrebu te organi represije. "Primjerice, policija je protuzakonito uhitila Josipa Boljkovca, kojeg je po dogovoru u zgradi Županijskog suda u Zagrebu čekala sutkinja izvan radnog vremena. Cijela akcija izvedena je po fašističkom udžbeniku kojeg se ne bi posramio ni SS."

Ivin je upozorio da se slične pojave javljaju i u ostalim europskim zemljama, poput Grčke, Mađarske i Norveške. "Iako postoji opasnost da demokracija na hrvatski način preraste u neofašizam, gajim nadu da se to ipak neće dogoditi jer je ipak Hrvatska u Drugom svjetskom ratu bila jedna od predvodnica antifašističke borbe."

Ivan Fumić, član Savjeta antifašista Hrvatske i počasni predsjednik Savjeta spomen-područja Jasenovac, upozorio je da revizionizmu u Hrvatskoj doprinosi djelovanje Katoličke crkve. "Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački, aktualnu vlast naziva zločinačkom čime zločincima proglašava i sve one koji su za nju glasali. S druge strane, sisački biskup Vlado Košić održao je misu za stradale u jami Jazovka na Žumberku, a da pri tome nije spomenuo da su u tu istu jamu u rujnu 1942. bačeni ranjeni partizani i stanovnici okolnih mjesta", rekao je Fumić te dodao da su pokretanje referenduma o ustavnoj definiciji braka i zabrani uporabe ćirilice unazadili Hrvatsku za sto godina. "Referendumi, događaj iz Jasenovca i povik 'Za dom spremni', znak su da se u Hrvatskoj na mala vrata ponovno uvodi diktatura."

fumic-ivin-foto-tamara.jpg fumic-ivin-foto-tamara.jpg

Da se koncept zločinačke tvorevine NDH od strane pojedinih biskupa i intelektualaca ponovno nudi kao model za uređenje Hrvatske, upozorio je i Jovan Vejnović, potpredsjednik Savjeta antifašista Hrvatske. "Nismo mi nikakvi NOB nostalgičari. NOB se oduvijek branio činjenicama i tako će biti i u budućnosti. Ono što nas brine jest borba za očuvanje demokracije u Hrvatskoj", zaključio je Vejnović.

Ključne riječi: antifašizam, neofašizam
<
Vezane vijesti