srd.jpg"Unatoč činjenici da posljednje dvije godine sudovi mahom proglašavaju nezakonitim odluke na kojima se temelji projekt aparmanizacije Srđa nastavlja se pogodovanje investitoru koje dolazi od predstavnika vlasti. Ono što je jasno na temelju dosad izdanih dozvola jest kako je investitor u infrastrukturu Grad Dubrovnik, te je grad Dubrovnik onaj koji će platiti, ne samo izgradnju infrastrukture, već i komunalni doprinos", objasnio je Đuro Capor, koordinator inicijative Srđ je naš, na konferenciji održanoj danas u Dubrovniku.

"Podsjetimo, 2014. godine nezakonitim je proglašeno povećanje obuhvata zahvata na Srđu sa 100 na 310 hektara, a 2016. godine poništeno je rješenje o prihvatljivosti za okoliš. Iako bi svaka savjesna vlast, koja brine o interesima građana i čuva gradsku imovinu, zastala s bilo Građani ne smiju mirno spavati dok im njihovi politički predstavnici i klijentelistička hobotnica u javnim poduzećima u ortakluku s golferima izvlače novac iz džepovakakvim daljnjim postupcima, gradska vlast u Dubrovniku bezočno nastavlja gurati ovaj projekt kao da je njihov. 2013. godine uvjeravali su nas kako će sav trošak infratrukture na Srđu biti trošak investitora. Međutim, 2017. godine na razne načine nastoji se potrošiti milijune kuna proračunskih obveznika na izgradnju infrastukture za potrebe apartmanizacije Srđa. Daleko od očiju javnosti vode se pregovori o financiranju infrastrukture na Srđu. Iz prijedloga proračuna za 2017. kao i iz projekcija za 2018. i 2019. vidljivo je da se iz džepa građana planira izvući 75 milijuna kuna kojima se financira pristupna cesta za privatni projekt apartmanizacije Srđa. Pitanje je koliko će se još naših novaca platiti iz budžeta raznih javnih poduzeća, poput primjerice, Vodovoda Dubrovnik", objasnio je Capor.

Na problem izvlačenja novca iz javnih tvrtki za potrebe izgradnje infrastrukture na Srđu nadovezao se Enes Ćerimagić iz Zelene akcije. "Upravo je Vodovod Dubrovnik najočitiji primjer kako se nastoji prevariti građane i izigrati obećanje iz 2013. godine kako građani neće platiti ništa za infrastrukturu na Srđu. Naime, u srijedu 7. prosinca u hotelu International u Zagrebu održan je sastanak gosp. Dujmovića, direktora Vodovoda Dubrovnik i predstavnika Razvoj golfa. Tema razgovora bio je pronalazak načina kojim bi Vodovod Dubrovnik preuzeo financijske obaveze veće od milijun kuna za infrastrukturu na Srđu, a bez odobrenja gradskog vijeća. Naime, gradonačelnik je ujedno i većinski član skupštine društva Vodovod Dubrovnik", rekao je Ćerimagić.

"S predstavnicima investitora dogovoreno je kako je potrebno na neki način 'smekšati' protivnike apartmanizacije Srđa. To se planira učiniti obavezom da Razvoj golf donira Vodovodu Dubrovnik 12 milijuna kuna kojim bi se platilo zacjevljenje vodoopskrbnog tunela ispod Srđa. Jedini razlog zbog kojeg se ovo čini jest stvaranje preduvjeta  za plaćanje ostale infrastrukture iz javnih sredstava koja se mjeri u stotinama milijuna kuna. Radovi na Srđu, gdje Grad Dubrovnik nastupa kao investitor, ne mogu započeti bez zacjevljenja tunela jer je tako propisano lokacijskom dozvolom. Donacija od 12 milijuna kuna je bacanje prašine u oči građanima i totalna prevara jer nam je 2013. govoreno da će investitor platiti ne samo zacjevljenje tunela već i svu ostalu infrastrukturu. Grad je već počeo preuzimati obaveze izgradnje infrastrukture na Srđu i mi se ovim putem pitamo hoće li na kraju građani platiti sve?", istaknuo je Ćerimagić.

"Građani ne smiju mirno spavati dok im njihovi politički predstavnici i klijentelistička hobotnica u javnim poduzećima u ortakluku s golferima izvlače novac iz džepova", zaključuju iz inicijative Srđ je naš.

<
Vezane vijesti