na_sto_trose_gong.png"Iako građani imaju pravo znati kako se troši novac iz državnog proračuna, troškovi službenih putovanja hrvatskih ministara i ministrica nisu poznati i ne objavljuju se proaktivno", ističu iz Gonga i pozivaju sve zainteresirane građane da se uključe u kampanju slanjem zahtjeva za pristup informacijama o putnim troškovima ministara kako bi se saznali troškovi u posljednja tri mandata Vlade te kako bi se potaknulo aktualnu i sve buduće Vlade na proaktivno objavljivanje informacija.

Dok se čekaju pune i potpune informacije o dnevnom redu i troškovima putovanja Predsjednice Republike Hrvatske u Sjedinjene Američke Države početkom ove godine, dovoljno je istaknuti da ni putni troškovi povjerenika Europske komisije nisu bili transparentni dok ih građani Europske unije nisu zajednički zatražili.

Zahvaljujući inicijativi organizacije Access Info, više stotina građana zahtijevalo je pristup navedenim informacijama te su one ovog ljeta konačno i objavljene. Neovisno o tome, postoje i primjeri dobre prakse za proaktivnu objavu: ministri u Irskoj, kao i kabinet Vlade Velike Britanije i cijela Vlada Novog Zelanda koja k tome objavljuje i troškove po službenoj kreditnoj kartici, pa čak i skenove računa. Premijer Indije također objavljuje svoje troškove posjeta, a i u Gruziji se troškovi putovanja visokih dužnosnika smatraju javnom informacijom.

Svoj zahtjev možete poslati putem platforme.

<
Vezane vijesti