Foto: WikimediaFoto: WikimediaPark-šuma Viktorovac prostire se na šest hektara i najvrjedniji je sisački prirodni lokalitet, ali već je godinama zapuštena. Građanska inicijativa u subotu je pokrenula apel da se park ponovo uredi

Park-šuma Viktorovac, popularna Šumica, kako je zovu Siščani, već je godinama zapuštena, pa je Građanska inicijativa prikupljanjem potpisa potpore pokrenula apel za ponovno uređenje parka, kao sisačkog područja odmora i rekreacije.

Park-šumu je po uzoru na zagrebački Maksimir 1906. godine uredio sisački poduzetnik Viktor Schroederer, po kojem je i dobila ime Viktorovac. Park s uređenim stazama, klupama, igralištima i izvorom pitke vode ubrzo je postao omiljeno šetalište Siščana. Tu je svojedobno svoj ljetnikovac s paviljonima i teniskim igralištima imao i poznati sisački industrijelac Petar Teslić. Iako je za bivše države bilo pokušaja da se perivoj uredi, to nikad nije temeljito učinjeno.

"Prikupljamo potpise potpore kako bi sami, dobrovoljnim radom pristupili uređenju perivoja. Istodobno očekujemo kako ćemo u dogovoru s gradskom vlasti izboriti da ga gradska komunalna društva nakon toga održavaju u sklopu svojih redovnih djelatnosti. Od Hrvatskih šuma i Grada očekujemo stručnu i logističku pomoć, jer pretpostavljamo da je oko 150 stabala za rušenje", rekao je Zvonko Marincelj iz Građanske inicijative. Prikupljanje potpisa potpore počelo je u subotu na sisačkoj Gradskog tržnici Kontroba.

Ključne riječi: šuma, sisak
<
Vezane vijesti