avan_noir.jpgKratki utorak u kinu Tuškanac, 7. ožujka u 20 sati, ugostiti će Grega de Cuira Jr., američkog nezavisnog filmologa, pisca, prevoditelja i kuratora koji već godinama živi u Beogradu. On će predstaviti program Avant-Noir (Volume 1), koji istražuje suvremeno stvaralaštvo afričkih filmaša i videoumjetnika, umjetnika iz afričke dijaspore, kao i radove koji promatraju afričku kulturu iz drugih perspektiva.

Između ostalih, gledat će se filmove Kevina Jeromea Eversona, Aryana Kaganofa, Akosuae Adomae Owusu i Christophera Harrisa.

Greg de Cuir jedan je od selektora beogradskog Alternative Film/Video festivala, najstarijeg još postojećeg festivala eksperimentalnog filma u regiji, i selektor Beldocsa, festivala dokumentarnog filma, također u Beogradu.

Po Gregovim riječima program Avant-Noir (Volume 1), koji je premijerno predstavljen u sklopu Artist's Film Biennalea u londonskom ICA-ju (Institute of Contemporary Arts) 2014., nudi jedinstveni uvid u crno iskustvo, dok slavi prisustvo umjetnika koji su često isključeni iz elitnih institucija i dominantnih diskursa u eksperimentalnom filmu i videu. Ove politike reprezentacije implicitno su sadržane u programu - eksplicitni sadržaj nudi virtuozno korištenje slike i zvuka u obilju tehnika koje iskazuju provokativnu sliku crnog življenja u zoru 21. stoljeća.

Umjetnici prezentirani u programu Avant-Noir su mješavina mladih i već etabliranih imena, afričkog i ne-afričkog podrijetla. Njihovi radovi koriste arhivske snimke da bi ispitali rasne implikacije pogleda i motrenja, stapaju apstraktno i zanatsko kako bi dokumentirali čin rada, opisuju odnose s posebnošću i nepredvidljivišću snova, nadahnjuju revolucionarnu akciju u formi i sadržaju, i definiraju kraj jedne epohe u transformativnom smislu.

Kao što je to napisao kubanski sineast Julio García Espinosa konceptualizirajući revolucionarni film: "Ne radi se više o zamijenjivanju jedne škole drugom, jednim '-izmom' s drugim...nego i stvarnoj mogućnosti da cvjeta tisuću različitih cvjetova."

Više informacija pronađite ovdje.