Foto: Bacači Sjenki<br>Foto: Bacači Sjenki
Multimedijalna umjetnička platforma Bacači sjenki 13. kolovoza nastupa u Bitoli na međunarodnom festivalu AKTO, sa svojom novom predstavom – Bitka na Neretvi.

Što ti hoćeš? – Hoću van iz ovog sranja.

Ova avangardna skupina hrvatske nezavisne umjetničke scene svoj rad temelji na dubinskom promišljanju identiteta kako pojedinaca tako i kolektiva te svojim najnovijim metadramskim i nadpovijesnim antispektaklom prodire u srž povijesnih sukoba koji su oblikovali našu sadašnjicu te utvrdili modalitete budućnosti koja nas očekuje.

Bitka na Neretvi otkriva istovremeno javne i privatne dileme svojih izvođača, ali i njihove radne, moralne i općenito društvene okoline. To je izvedbeno predavanje koje otvara rješiva i nerješiva pitanja politike, čovjeka i prirode te se uklapa i ne uklapa u jučer, danas i moguće sutra. Bitka na Neretvi progovara o relativnosti pobjeda i poraza krećući se nelinearno po liniji povijesti. To istraživanje, ono u svome, spram svoje prošlosti i spram svoga sada, ali i spram potencijalne budućnosti dokumentarističkom pristupu sažima iskustva stvarnih bitaka, pobjeda i poraza, ali i iskustva snimanja filma o bitci.

Šarena revolucija u Makedoniji, ujedno i pravi povod dolaska Bacača sjenki, jedan je primjer masovnopolitičke borbe, kao pokušaj ljudi da ovladaju vlastitom subinom i političkom realnošću sadašnjice. Time antispektakl Bitka na Neretvi, nadvladavajući povijest i izmještajući fikciju u realnost, postaje aktualno politički narativ posebnog oblika potrage za ljudskom sudbinom (Bojan Munjin, Novosti).

Bitola je samo prvo postaja ove južne turneje Bacača sjenki, dok su već u rujnu dogovorena gostovanja u Podgorici, Kotoru, Dubrovniku i Splitu, a tijekom listopada Bitka na Neretvi prvo nastavlja makedonsku turneju (Štip, Skopje i Tetovo) a onda se odvija i na sjeveru Hrvatske gostujući u Koprivnici, Kutini, Prelogu i Slavonskom Brodu.

bitka_kolaz_1.jpg
 Bacači sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna umjetnička platforma iz Zagreba koja je u svom 15-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 3 kontinenta.
Ključne riječi: partizani, dolina Neretve
<
Vezane vijesti