Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaPrijatelji životinja okupili se ispred MUP-a i podržali prijedlog zabrane svih petardi.

Povodom izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima kojima se najavljuje potpuna zabrana petardi i redenika kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine, Prijatelji životinja okupili su se danas ispred Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu."Samo zakonskom zabranom petardi akcija MUP-a 'Mir i dobro' donijet će veće rezultate. Trenutačno je vrlo teško promovirati mirne blagdane bez ozljeda od petardi, dok je njihova prodaja i uporaba dopuštena", zaključuju

"Podrška zabrani petardi zbog djece, bolesnih, životinja, okoliša, mira…", "1 noć pirotehnike = 2 mjeseca zagađenja prometom", "Bacimo petarde u prošlost", "‘Mir i dobro’ tijekom cijele godine", "Petarde nisu tradicija (niti bi trebale biti)", "Početak prodaje = početak pucnjave", "Tko želi atmosferu ratnoga stanja", "Zabranite ono što je bilo zabranjeno" bile su neke od poruka na transparentima kojima su Prijatelji životinja naveli razloge za podršku prijedlogu zabrane petardi, koji je na javnoj raspravi.

"Prijedlog zabrane petardi i redenika iz kategorija F2 i F3 pomak je prema većoj sigurnosti građana i životinja, no moramo imati na umu da je to kompromis jer se zabranjuje samo ono što je zaista nužno zabraniti, a to su petarde i redenici. Nažalost, i dalje su dopuštena sva druga pirotehnička sredstva iz tih kategorija kao što su: rimske svijeće, rakete, bengalske baklje, fontane, vatrometi i sl.", poručili su Prijatelji životinja.

Istaknuli su i kako u zabrani petardi na prvome mjestu treba biti opće dobro i javni interes, a to je zaštita ljudskoga zdravlja, zaštita okoliša i zaštita životinja. Smatraju da uvoznici petardi ne ovise o nekoliko dana dozvole pucanja i da trebaju naći trajni način zarade koji ne dovodi do ozljeda ljudi i životinja, zagađenja okoliša te remećenja javnoga reda i mira.

"Samo zakonskom zabranom petardi akcija MUP-a 'Mir i dobro' donijet će veće rezultate. Trenutačno je vrlo teško promovirati mirne blagdane bez ozljeda od petardi, dok je njihova prodaja i uporaba dopuštena", zaključuju. Pogledajte fotogaleriju okupljanja ispred MUP-a.

<
Vezane vijesti