H-Alter
 Zelena akcija i Pravo na grad i večeras su okupili veliki broj prosvjednika. Tema skupa je bio gradonačelnik Milan Bandić, a od gradske Skupštine tražila se njegova ostavka. "Političar koji ignorira 55 tisuća potpisa, petnaestak javnih prosvjeda, mišljenje struke i javnih osoba mora snositi odgovornost i otići."

Večeras oko 20 sati, na izlazu iz Kamenitih vrata, grupica japanskih turista zalutalih u glavni grad naše srednjoevropske državice čudom se čudila zašto ih kordon do zuba naoružanih policajaca ne pušta da pogledaju znamenitosti za koje su doznali preko interneta, pripremajući svoju evropsku turneju: Banske dvore u kojima je stolovao Jelačić, Crkvu svetog Marka pred kojom su mučili Gubca, Sabor u kojem časni hrvatski muževi i dame donose odluke prevažne sa sudbinu svijeta. Nitko od drugova plavih nije se potrudio da im objasni zašto im je izlet propao, jer nitko za to nije imao ni dopuštenje ni ovlaštenje. A da je i pokušao, siroti Japanci ni u snu ništa od toga ne bi mogli razumjeti. Dvije ulice dalje, u pozadini kordona, Ćirilometodska krcata građanima zahtijevala je od gradske Skupštine referendum za smjenjivanje gradonačelnika Milana Bandića.

"Pred tijelom koje bi trebalo zastupati interese građana grada Zagreba još jednom ponavljamo sve naše zahtjeve", preko razglasa je govorio Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije.

"Prvo, zahtijevamo od Skupštine da donese odluku, bilo političku bilo pravnu, da rampa u Varšavskoj nije javni interes ovoga grada.

Drugo, zbog toga što je gradsko poduzeće Zrinjevac sudjelovalo u uništavanju stabala u Varšavskoj, zahtijevamo da netko za to odgovara. Tražimo smjene u Zagrebačkom Holdingu, jer su gradska poduzeća, koja plaćaju građani, sudjelovala u uništavanju pješačke zone u Varšavskoj ulici."

"Ostavka, ostavka, ostavka", ponavljale su građanke i građani.

"Drugi zahtjev pod B", nastavio je Tomašević. "Poduzeća Zagrebačkog Holdinga više ne smiju sudjelovati u radovima u Varšavskoj ulici. Budući da Skupština kontrolira skupštinu Zagrebačkog Holdinga, očekujemo da se taj zahtjev u najkraćem mogućem roku provede u djelo."

"Zahtjev broj 3: Tražimo da se provede istraga u vezi cjelokupne dokumentacije unazad tri i pol godine vezano uz projekte na Cvjetnom trgu i u Varšavskoj, i ukoliko bude postojala sumnja - a i prema DORH-u je očito da će je biti - da je netko zlorabio položaj, tražimo kaznene prijave i kaznenu odgovornost."

"Tako je, tako je, tako je!"

"Vratimo se sada zvijezdi večeri, gradonačelniku Bandiću.

"Uaaaaa!"

"Naš zadnji zahtjev Skupštini vezan je uz gradonačelnika Milana Bandića. Ujesen, kad se građani vrate sa godišnjih odmora i kad se, u skladu sa novim Ustavom izmijene zakoni o referendumu, zahtijevamo od Skupštine da dvotrećinskom većinom odluči o raspisivanju referenduma o smjeni Milana Bandića."

"Bandiću, odlazi, Bandiću, odlazi!"

"Ako političar ignorira 55 000 potpisa i čak 15 prosvjeda građana u vezi Cvjetnog trga i Varšavske ulice, političke posljedice moraju biti neizostavne, i taj političar mora otići s vlasti. Gradonačelnik Bandić bit će prvi političar u Republici Hrvatskoj kojega su građani svrgnuli s vlasti. Sada kada ključa cijela Varšavska ulica, i prosvjedi su po cijelom gradu, Bandić se ponio kao obična kukavica i nigdje ga nema da snosi svoj dio odgovornosti. Zbog toga danas trebamo početi pisati 'Bandićev poučak', i gradonačelnik mora otići."

"Poruka i SDP-u i HDZ-u za sutrašnju sjednicu Skupštine: Prestanite se prepucavati! Nismo ovdje da zauzmemo vaša mjesta, već tražimo odgovornost. Dajte nam referendum za Bandićev odlazak, jer on je najodgovorniji za sadašnje stanje."

Nakon Tomaševića nastavila je Urša Raukar: "Podsjećam vas da je Milan Bandić prije nekoliko dana dao naredbu za hapšenje 150 građana ovoga grada. Vjerujem da je njegova ideja da nas 150 ne smije niti ući u Varšavsku ulicu. To je gradonačelnik koji svojim građanima zabranjuje da ulaze u ulice!"

"Buuuuuuu!"

"Godinama se slikao na tisuću mjesta u gradu. Otvarao, zatvarao, raskopavao, otkopavao... svugdje ga je bilo, a grad je propadao. Sada ga nema nigdje. Zašto se ne javi? Tri i pol godine ne želi razgovarati s nama. Tri i pol godine sustavno ignorira svaku peticiju, molbu i protest. Ne želimo više takvog gradonačelnika!"

"Pouka svim političkim strankama: Nemojte na nama uzimati političke poene. Prestanite se preko nas prepucavati. Preuzmite konačno svoju odgovornost. Nemamo političkih aspiracija, ali imamo velike aspiracije da budemo korektiv ovoj i bilo kojoj budućoj vlasti!"

"Sutra ujutro u ovoj zgradi Skupština ima šansu popraviti svinjariju koja se dogodila u Zagrebu i konačno preuzeti odgovornost i početi raditi u javnom interesu i za javno dobro. A mi ćemo ostati ovdje. Građani grada Zagreba motre, paze i gledaju. Traže referendum za micanje Milana Bandića!"

Duž Ćirilometodske organizatori prosvjeda su rasprostrli transparent na kojem je pisalo "Bandića na referendum", a stotine prosvjednika ga je potpisalo. Transparent je ostalo ležati pred zgradom Skupštine, kao poruka Zagrepčanki i Zagrepčana zastupnicima pred sutrašnju sjednicu na kojoj bi trebali odlučivati o tome je li gradnja rampe u Varšavskoj ulici od interesa za grad.

<
Vezane vijesti