Splitski SDP-ovac Arsen Bauk doveo je u vezu agresivni nacionalizam HDZ-ovih dalmatinskih pretorijanaca s premenstrualnim sindromom. Radi li se možda o grubom vrijeđanju žena, o šovinizmu posve istovjetnom šovinizmu kojim se svakodnevno služi HDZ, i što o svemu tome ima za reći Socijaldemokratski forum žena?

Teško je reći kad je sve počelo, ali čini se da je ova runda razgovora pokrenuta kada je SDP-ov antikorupcijski mozak Željko Jovanović izjavio kako bi HDZ-u trebala biti oduzeta vlast, jer da je ionako stečena financiranjem izborne kampanje iz crnih fondova.

Za socijaldemokrate se podrazumijeva da bi im rodna/spolna osviještenost trebala biti dio stranačkog uvjerenja i stranačke kulture, a očito nije.

Zažamorilo je potom sa svih strana, pa je tako splitski HDZ-ovac Kruno Peronja Jovanoviću natovario da je pobornik komunističke ideologije, ukratko: "drug", koji "sijući prijetnje i kletve, unosi nemir u srca hrvatskih građana". Duje Marasović, čovjek iz istog ogranka iste stranke, Jovanoviću je spočitnuo njegovo nacionalno porijeklo, povezavši ga s političkim ekstremizmom i utvrdivši da je ovaj "loša kopija Jovana Raškovića". Tim je tragom išao je i Živko Nenadić, koji je ustvrdio kako se govor mržnje poput  Jovanovićeva "nije čuo od 1991. godine", da je to "sijanje sjemena zla po Hrvatskoj", i tako redom.

Istupi HDZ-ovaca potvrdili su kako se nekadašnja "stožerna hrvatska stranka" u izbornoj godini vraća svojoj izvornoj teoriji & praksi. To je, ruku na srce, jedino što im je preostalo, jer u sedam godina vladanja doveli su zemlju do još teže katastrofe od one u kojoj su je ostavili na izlasku iz devedesetih, a vjerojatno je i najzatucanijem njihovom glasaču jasno da obećanih 150 000 radnih mjesta ove godine neće otvoriti. Njihov dodatni problem je u tome što ni šovinizam više ne prolazi kao nekad, tako da su Marasović i ostali naišli na nepodijeljene osude u medijima koji su ranije za takvu vrstu "robe", ajmo reći, imali razumijevanja.

Pobunili su se čak i SDP-ovci, koji su devedesetih godina dosljedno provodili strategiju razumne šutnje na agresivni nacionalizam Tuđmana i njegovih, a danas hrabro reagiraju. Možda samo stoga što im je pružena prilika da se legitimiraju kao agenti malo jačega centra moći. Neven Mimica je upozorio da HDZ "odstupa od europskih vrijednosti" (izbjegavši se, dakako, pozabaviti odbacivanjem multikulturalizma, tom suvremenom "europskom praksom" koju promoviraju glavni predstavnici tzv. desnog centra, najutjecajniji evropski političari, a također i HDZ-ovi sponzori, poput Angele Merkel, pa sada i Davida Camerona). Nenad Stazić je s prstom u zraku zaprijetio da "Europa neće šutke prijeći" preko vrijeđanja Željka Jovanovića, pa nam sad preostaje da osluškujemo hoće li se njegovo saborsko proročanstvo ispuniti, odnosno hoće li se iz Bruxellesa, kao nekad s Olimpa, začuti strašna grmljavina.

arsen_bauk.jpg

Radi li se u Baukovu slučaju možda o grubom vrijeđanju žena, o šovinizmu posve istovjetnom ovom kojim se svakodnevno služe HDZ-ovi pretorijanci? Po mišljenju uredničke ekipe HTV-ovog Dnevnika zasigurno ne, jer njegovu izjava prenijeli su samo kao jedan od nizu bizarnih štoseva, bez ikakve ograde i rezerve. Niti Index, jedan od rijetkih portala koji su objavili Baukove riječi, ne vidi u njima ništa više od dosjetke koju se može dobro prodati.

Primjeri dobrog vladanja: Šeks i Kosor na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća; EPH, novinsko-izdavačka korporacija koju danas krasi "politička korektnost", dok se devedesetih godina izgradila na javnim linčovanjima i govoru mržnje

Ima li što Socijaldemokratski forum žena na čelu s Gordanom Sobol za primijetiti svom kolegi glede uspoređivanja nedotupavne HDZ-ove desnice s premenstrualnim sindromom? Očito je da nema, jer nije dosad, a vremena je imao dovoljno. Ne javlja se niti Vladin ured za ravnopravnost spolova, koji je slučajno baš prošloga tjedna raspisao natječaj za doniranje udruga koje žele promovirati "uravnoteženu zastupljenost muškaraca i žena u Hrvatskom saboru". Udruge pak, koje se inače godinama bave projektima i programima promocije uravnotežene spolno/rodne zastupljenosti u Saboru također nisu reagirale, vjerojatno stoga što Baukov ispad nisu planirale tajmfrejmom svojih ovogodišnjih projekata i programa. Nije reagirala niti pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, tko zna zašto. Možda zato što jučer nije gledala Dnevnik, a danas nije čitala novine, ili možda zato što je osnovu vlastite prosudbe izuzela samu sebe od odgovornosti.

Premda su Marasovićevo spominjanje Raškovića i Baukovo spominjanje PMS-a u osnovi istovjetno šovnističko vrijeđanje, te dvije izjave se ponečemu ipak razlikuju. Prvo, po tome što prva dolazi od HDZ-a, koji je bio i ostao agresivna nacionalistička stranka, a prije nekoliko godina se na brzinu apdejtala koliko je bilo potrebno za odnose s Evropskom Unijom, pa se od njih tako nešto i očekuje. Druga pak izjava dolazi od socijaldemokrata, za koje se podrazumijeva da bi im rodna/spolna osviještenost trebala biti dio stranačkog uvjerenja i stranačke kulture. A očito, nije. Drugo, tijekom godina su nas, kao društvo, ipak nekako naučili, premda možda ne baš i uvjerili, da nije ni pametno ni perspektivno isticati netrpeljivost prema Srbima, pa se prema našim bivšim suborcima, koji to još nisu shvatili, odnosimo kao prema budalama, lakrdijašima i općenito, luzerima. Primjeri dobrog vladanja: Šeks i Kosor na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća; EPH, novinsko-izdavačka korporacija koju danas krasi "politička korektnost", dok se devedesetih godina izgradila na javnim linčovanjima i govoru mržnje.

Na neke druge oblike vrijeđanja, poput rodno/spolnih, tko zna zašto, manje smo osjetljivi i lakše nam prolaze kroz uši. Možda zato što nas vrijeđanje drugih i drugačijih u biti ni ne smeta. A u nedostatku kvalitetnije robe političari nam nešto ipak moraju prodavati, pa makar to bili krajnje jeftini štosevi.

Ključne riječi: SDP, prava žena, Arsen Bauk
<
Vezane vijesti