cetiri_vjetra_film.jpgPlatforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL, Centar za mirovne studije i Udruga Domino povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja i dobrodošlice pozivaju na besplatnu projekciju dokumentarnog filma Četiri vjetra / To the Four Winds u Kaptol Boutique Cinema, Nova ves 17, Zagreb, 3. listopada u 20 sati.

Projekcija filma Četiri vjetra, redatelja Michaela Toesca organizirana je u sklopu projekta Snapshots from the Borders koji okuplja organizacije diljem Europske unije u inicijativu #NoMoreBricksInTheWall, a u Hrvatskoj ga provodi Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske - CROSOL. Ova inicijativa obilježava šestu godišnjicu stradavanja 368 izbjeglica u blizini otoka Lampeduze.

Njome se poziva nadležne institucije da 3. listopada proglase Europskim danom sjećanja i dobrodošlice putem peticije u koju se mogu uključiti svi građani. Ovaj datum od 2016. godine obilježava se u Italiji, a vrijeme je da njegovu važnost prepozna cijela Europa i pokaže solidarnost s ljudima koji su u potrazi za sigurnošću te sjećanje na one koji su tijekom te potrage izgubili živote.

Film Četiri vjetra / To the Four Winds redatelja Michaela Toesca prati francuskog farmera, Cédrica Herroua, koji je odlučio poduzeti nešto po pitanju humanitarne krize u Europi. Herrou pruža utočište izbjeglicama na svojoj farmi na granici između Italije i Francuske i pomaže im dobiti azil i prebroditi krizu. Beskompromisni junak angažira volontere za plemenite ciljeve i bori se s lokalnim vlastima trošeći vlastite resurse i riskirajući sigurnost. Sniman tijekom dvije godine, ovaj aktivistički niskobudžetni dokumentarac osvojio je Nagradu Golden Eye u Cannesu.