HRT će nadzirati sve telefonske pozive i e-mailove zaposlenika

Preporučuje se uvođenje Savjetnika za informacijsku sigurnost, koji bi bio direktno odgovoran Glavnom ravnatelju Radmanu

Na Hrvatskoj radio televiziji uskoro bi mogla zaživjeti Politika informacijske sigurnosti, od koje se novinarima javnog servisa s kojima smo razgovarali diže kosa na glavi. Naši sugovornici - napola u šali, a napola u zbilji - nazivaju ga Big Brotherom javne kuće na Prisavlju. U pitanju je dokument koji je potpisao Glavni ravnatelj Goran Radman, a koji se bavi povjerljivošću informacija i sustava HRT-a. Politika informacijske sigurnosti, stoji u dokumentu, "pokriva procese, politike i kontrole zaposlenih na HRT-u s ciljem zaštite informacija i sustava HRT-a od neovlaštenog pristupa i korištenja.

Predmetna politika podrazumijeva uvođenje novog savjetničkog mjesta na HRT-u. Preporučuje se, naime, uvođenje Savjetnika za informacijsku sigurnost, koji bi bio direktno odgovoran Glavnom ravnatelju Radmanu. Njegovo zaduženje, između ostalog, bilo bi razvoj upravljanja i odražavanja informacijske sigurnosti te organizacija i provođenje internih kontrola informacijske sigurnosti. Djelatnici HRT-a s kojima smo razgovarali, a koji iz razumljivog razloga žele ostati anonimni, izražavaju bojazan da je dokument s Radmanovim potpisom prvi korak ka nadziranju službenih novinarskih e-mailova i traženju ispisa telefonskih razgovora zaposlenika kuće. Sve ovo, navode naši sugovornici, osmišljeno je da bi se spriječilo curenje neželjenih informacija koje bi eventualno moglo kompromitirati vodstvo HRT-a.

Točka broj pet dokumenta koji je potpisao Radman naziva se "Zaštita od zaposlenika", a u njoj je navedeno da se "korisnici informacija mogu koristiti podatke samo za svrhe namijenjene od strane vlasnika", odnosno da "ne smiju otkriti podatke o neovlaštenim osobama bez dopuštenja vlasnika".

"Korisnici moraju štititi podatke HRT-a u bilo koje vrijeme", navodi se u Radmanovoj "sigurnosnoj politici". Prilikom zapošljavanja, propisuje politika sigurnosti informacija, "HRT mora svim zaposlenicima i korisnicima jasno iznijeti odredbe i uvjete zapošljavanja u pogledu Politike informacijske sigurnosti".

Njegovo zaduženje, između ostalog, bilo bi razvoj upravljanja i odražavanja informacijske sigurnosti te organizacija i provođenje internih kontrola informacijske sigurnosti

"Ove odredbe i dužnosti trebaju uključivati prava zaposlenika i dužnosti u odnosu na interne i povjerljive informacije HRT-a dok su na poslu i izvan prostora HRT-a. Disciplinske mjere za one koji se ne odnose u skladu s uredbama i uvjetima trebaju biti jasno naznačene. Zaposlenici HRT-a moraju potpisati sporazum o neobjavljivanju i povjerljivosti informacija HRT-a kao dio njihovih početnih uvjeta zapošljavanja. Osoblje je dužno potpisati sporazum prije nego im se odobri pristup informacijskoj imovini HRT-a. Izjava o slaganju sa Sporazumom o povjerljivosti će se prilikom zapošljavanja, pristupa sustavu, periodički ili drugačije potpisivati od strane svakog zaposlenika HRT-a. Izvođači ili privremeno osoblje te treće stranke dužne su potpisati sporazum o povjerljivosti u slučaju kad im se odobri pristup povjerljivim informacijama o HRT-u, o njegovim dobavljačima ili zaposlenicima", stoji u Politici informacijske sigurnosti. U dijelu dokumenta koji se naziva "Upravljanje komunikacijama i operacijama" kaže se:

"Radne procedure trebaju biti dokumentirane, održavane i dostupne svima koji ih trebaju. Kontrole koje je potrebno definirati sadrže dokumentaciju svih značajnih aktivnosti u sustavu.Naš sugovornik s HRT-a, koji se ne želi izlagati eventualnoj odmazdi rukovodstva, za predmetni dokument kaže: "Mislim da je to sramotno uvođenje špijuniranja i nadzora u kući. Posao novinara je da komunicira sa svim i svakim. Kako bi se vi osjećali da znate da u vašem poduzeću postoji osoba kojoj je dozvoljeno da nadzire vaš službeni e-mail? Neki zaposlenici već su se obratili svojim odvjetnicima i dostavili im na uvid ovaj dokument. Zovemo ga - dokument o špijuniranju. Oni će u svakom trenutku moći vidjeti s kim smo mi i kad komunicirali. Taj dokument o špijuniranju nije ništa drugo nego zastrašivanje."

Politika informacijske sigurnosti naširoko razrađuje zaštitu informacijskog sustava HRT-a, a u mjeri "nadgledanje" stoji: "Potrebno je generirati kontrolne zapise kojima je zabilježena aktivnost korisnika, iznimke u aktivnosti, kao i događaji koji se tiču informacijske sigurnosti, te ih zadržavati jedno razdoblje u svrhu pomoći u budući istragama i nadzoru kontrole pristupa".

Ključne riječi: HRT
<
Vezane vijesti